ΚΟΜΟΤΗΝΗ: ΠΛΗΓΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ για τους νόμιμους επαγγελματίες

Συντάκτης:
Κατηγορία: Θράκη, Οικονομία
 

Ο Μεχμέτ Λουτφή διαθέτει το δικό του κατάστημα πώλησης ειδών υπόδησης. Καθημερινά, όπως λέει, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, έρχεται αντιμέτωπος με το πρόβλημα του παραεμπορίου. «Κυρίως εδώ στην επαρχεία κυκλοφορούν άτομα τα οποία φέρουν συνήθως προϊόντα τρίτων χωρών κι αυτό για μας είναι πρόβλημα» δηλώνει και σημειώνει πως τόσο εκείνος, όσο και οι συνάδελφοί του, προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κρατώντας ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους.

«Η κρίση στην Ελλάδα τα έκανε ακόμη πιο δύσκολα όλα. Μας επιβαρύνουν με κάποια πάγια που πρέπει να πληρώσουμε εμείς, ως στεγαζόμενο εμπόριο, κι εκείνοι, οι πλανόδιοι, που στήνουν πάγκους με τις ώρες στο ίδιο μέρος, μπορούν να πουλάνε ακριβώς τα ίδια με μας χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν κάτι. Είναι πολύ δύσκολη αυτή η μάχη για εμάς» δηλώνει μην κρύβοντας τον προβληματισμό του. Μιλώντας για τα προϊόντα που εμπορεύονται οι πλανόδιοι του παραεμπορίου εξηγεί «Πουλάνε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: ρούχα, υποδήματα, μπιζού, τσάντες ό,τι θέλει ο καθένας. Μειώνεται η αγοραστική κίνηση, δεν μπορούμε να τους συναγωνιστούμε, με αποτέλεσμα ούτε τα ενοίκια μας να μην μπορούμε να πληρώσουμε. Αυτοί στήνουν ένα πάγκο και πουλάνε χωρίς να ξέρει κανείς από πού είναι, από ποιες χώρες κι αν είναι νόμιμα;»

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Όσον αφορά στους ελέγχους των μεικτών κλιμακίων; «Γίνονται» απαντά σπεύδοντας, όμως, να προσθέσει ένα αλλά… «αλλά εδώ είναι Ελλάδα. Γίνονται για ένα χρονικό διάστημα και μετά χαλαρώνουν. Είμαστε λίγο «μπανανία» σ’ αυτά τα θέματα κι όχι σαν την Ευρώπη κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. «Πρέπει να γίνονται έλεγχοι από το κράτος κι όλα να είναι νόμιμα, όπως στην Ευρώπη, έστω και τώρα αυτό πρέπει να το πετύχουμε» καταλήγει ο κος Μεχμέτ Λουτφή γνωρίζοντας καλά τα προβλήματα που δημιουργεί το παραεμπόριο στην αγορά.
Φώτο: αγορά της Κομοτηνής ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • ...(περισσότερα: http://www.ert.gr)

    share->share_count); ?>