ΚΟΜΟΤΗΝΗ: ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ που βλέπει αλλιώς τον κόσμο

Συντάκτης:
Κατηγορία: Θράκη Ετικέτες:
 

Στο http://www.ert.gr διαβάσαμε:

Η Αντωνία Τσαρτσάλη, μαθήτρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει, όπως λέει, το γεγονός ότι το δικό της γραπτό ξεχώρισε ανάμεσα σε δεκάδες άλλα συνομήλικων της.

«Δεν το πιστεύω ακόμη γιατί θεωρούσα ότι δεν είχα αυτή την ελπίδα να κερδίσω κάτι. Μόλις το έμαθα ενθουσιάστηκα πάρα πολύ και συγκινήθηκα γιατί θεωρώ ότι το άξιζα κι έκανα αγώνα να το κερδίσω . Όμως ξέρω πώς η συμμετοχή είναι αυτή που μετράει κι όχι το να βγεις κάτι. Μαθαίνεις όλο και κάτι καινούργιο συμμετέχοντας» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής η μικρή σοφή μαθήτρια που συμμετείχε σε διαγωνισμό γραπτού λόγου, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Σύμφωνα με το θέμα, οι συμμετέχοντες θα έπρεπε να φανταστούν ότι βρίσκονται σε ένα δάσος και ξαφνικά βρίσκουν μια χρονομηχανή, έτσι θα έπρεπε να γράψουν πού θα πήγαιναν και γιατί. «Διάλεξα να πάω στο 1821 όχι για να γνωρίσω τους ήρωες του αγώνα, αλλά επειδή ήθελα να δω πώς τα παιδιά ζούσαν εκείνη την εποχή. Τα παιδιά τα θεωρούν όλα δεδομένα,. Ενώ τότε δεν είχαν καν ούτε τα απαραίτητα» δηλώνει η μικρή Αντωνία που εκπλήσσει τον συνομιλητή της με το λόγο της, τη σοφία της και τις όμορφες σκέψεις. Τι έλειπε σε εκείνα τα παιδιά; την ρωτήσαμε «Σίγουρα δεν είχαν φαγητό, γιατί το φαγητό ήταν ελάχιστο. Τα ρούχα τους θα ήταν σχισμένα, βρώμικα. Ζούσαν κλέβοντας τρόφιμα. Έτσι τα φαντάστηκα.»

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Ένας άλλος, όμορφος κόσμος που ξεπροβάλει από τον κόσμο της μικρής συμπολίτισσάς μας « Ό,τι κι αν έχουμε θα πρέπει να το έχουμε αποκτήσει με αγάπη και σεβασμό κυρίως να μην θεωρούμε ότι όλα είναι δεδομένα γιατί δεν είναι» δηλώνει πολύ πολύ σοφά. Κι όσον αφορά στη διασκέδαση των σύγχρονων παιδιών; Είναι επίσης αποκαλυπτική: «Βγαίνω έξω με τις φίλες μου γιατί με κάνουν χαρούμενη. Περνάμε όμορφα. Διαβάζω βιβλία, Λογοτεχνικά της Άλκης Ζέη και της Ζωρζ Σαρρή.»

Ένα μικρό φιλόξενο κι ευγενικό κορίτσι η Αντωνία που αγάπα πολύ τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες, τους δασκάλους και τους φίλους της. «Και τα σχέδια της για το μέλλον;» την ρωτήσαμε «Δεν μ’ αρέσει να σκέφτομαι τόσο το μέλλον. Δεν είμαι άνθρωπος που του αρέσει να βάζει υψηλούς στόχους γιατί αν δεν τους πετύχω, θα στεναχωρηθώ. Δεν γνωρίζω πολλά για το μέλλον μου και πώς θα πετύχω στη ζωή μου, αλλά πάντα ελπίζω για το καλύτερο» λέει και προτρέπει όλους μας , μικρούς και μεγάλους να μην ξεχνάμε ότι πάντα έχουμε ανθρώπους που μας στηρίζουν και μας αγαπάνε. «Στις δύσκολες στιγμές μας πάντα θα είναι αυτοί εκεί μαζί μας. Πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι υπάρχει αύριο. Δεν πρέπει να τα παρατάμε ποτέ γιατί μια άτυχη στιγμή που θα συμβεί δεν σημαίνει ότι θα χαλάσει το μέλλον μας. Εμείς το δημιουργούμε.» Οι λιγοστές κουβέντες μαζί της τελειώνουν. Η Αντωνία επιστρέφει στην παρέα της κι εμείς στην καθημερινότητα του κόσμου των μεγάλων με την βεβαιότητα τώρα πια ότι το μέλλον, με ανθρώπους σαν την Αντωνία, θα είναι σίγουρα καλύτερο.
Φώτο: Αντωνία Τσαρτσάλη, μαθήτρια του 2ου ΔΣ ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • ...(περισσότερα)

    share->share_count); ?>