ΜΠΗΚΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ανάπλαση της παραλιακής κάτω από το Φάρο

Συντάκτης:
 

«Για σένα, εκπρόσωπε της αναδόχου εταιρείας, είναι ένα απλό έργο, για μας είναι ένα όνειρο ζωής» είπε χθες ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, λίγα δευτερόλεπτα αφότου υπέγραψε τη σύμβαση για το έργο της ανάπλασης της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμένα. Πρόκειται για μία έκταση 43 στρεμμάτων, από την Αργώ, μέχρι τον Άγιο Εύπλου, κάτω από το Φάρο, που αναμένεται να αποτελέσει ένα ξεχωριστό σημείο συνάντησης, περιπάτου, αθλητικών δραστηριοτήτων και υπαίθριων εκδηλώσεων, με μία δόση «υπερβολής», όπως ειπώθηκε, σε ό,τι αφορά το πράσινο που θα περιβάλλει όλες αυτές τις παρεμβάσεις.

Χρειάστηκε ένας αγώνας αρκετών ετών και αρκετά ζευγάρια από ‘ευήκοα ώτα’ στην Αθήνα, προκειμένου η έκταση αυτή, που είναι υπό την κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, να παραχωρηθεί, κατά χρήση, στο Δήμο για τα επόμενα 13 χρόνια και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την ανάπλασή της και να «κουμπώσει» στο συνολικό έργο της παραλιακής. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε χθες ο Δήμαρχος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, οι πιέσεις προς τους αρμόδιους, προκειμένου να αναλάβει ο Δήμος την κυριότητα, κι όχι απλώς τη χρήση του χώρου, συνεχίζονται, αφού «δεν παραιτούμεθα από το αίτημά μας».

Ο κ. Λαμπάκης, πέρα από τους υπηρεσιακούς του Δήμου και τος συνεργάτες του, ευχαρίστησε τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα, τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, για τη «γενναιόδωρη απόφασή του», τον αναπληρωτή υπουργό Νεκτάριο Σαντορινιό και τον ΓΓ Λιμένων Χρήστο Λαμπρίδη. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, επαναλαμβάνοντας πως η προσωπική πολιτική του τοποθέτηση δεν θα τον εμποδίσει ποτέ να αναγνωρίσει την προσπάθεια και τη συμβολή των άλλων, σε όποιο πολιτικό πεδίο κι αν ανήκουν, όποιες ιδεολογικές διαφορές κι εάν έχουν.

Ο Δήμαρχος μίλησε ακόμη για ένα όνειρο, που χρειάστηκαν αγώνες πολλών ετών και που οι υπογραφές που έπεσαν χθες, εκφράζουν όλες τις δημοτικές αρχές και τα δημοτικά συμβούλια των τελευταίων 50 ετών.

«Δεν μπορώ να περιγράψω την ανακούφιση μετά την υπογραφή αυτή. Έρχομαι από τις Φέρες όπου υπέγραψα και την κατασκευή του Λυκείου… Το πρόγραμμά μας, πλέον, υλοποιείται κατά 90%. Με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, από το 2011 ως σήμερα».

Σε τροχιά υλοποίησης τις επόμενες εβδομάδες

Το συγκεκριμένο έργο, ύψους 2,4 εκ ευρώ, όπως και τα υπόλοιπα της παραλιακής, που είναι σε εξέλιξη, συν την ανακαίνιση των αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι, που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης τις επόμενες εβδομάδες, όπως ειπώθηκε, εντάσσονται στο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, με συνολικό προϋπολογισμό 8,6 εκ ευρώ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωποςτου αναδόχου, που έχει αναλάβει και εκτελεί με ταχύτατους ρυθμούς και το γυμνάσιο-λύκειο στο ΚΕΓΕ, σημείωσε πως η εταιρεία διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε τέτοια έργα και δεσμεύτηκε για ένα άρτιο αποτέλεσμα, έγκαιρα και με ασφάλεια.

Τα τρία μέρη του έργου

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Κουκουράβας, σημείωσε πως το έργο χωρίζεται σε 3 τμήματα:

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

-Στο πρώτο τμήμα περιλαμβάνεται η ζώνη περιπάτου, από το τέλος του άλσους της Αργούς, μέχρι τον Άγιο Εύπλου. Εκεί, προβλέπεται η μείωση της υψομετρικής διαφοράς, μεταξύ δρόμου και θάλασσας, με αναβαθμούς.

-Στο δεύτερο τμήμα, δεσπόζει η δημοτική πλαζ, με διάδρομο περιπάτου, που θα διαθέτει ενσωματωμένη λωρίδα για την κίνηση των συνανθρώπων μας με προβλήματα όρασης, με πέργολες και ελαφριά κλίση του μονοπατιού προς τη θάλασσα.

-Στο τρίτο τμήμα, κυριαρχούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις και οι χώροι ναυταθλητισμού. Θα κατασκευαστεί πίστα για skateboard, καθώς και γήπεδα handball και beachvolley. Προς το εκκλησάκι του Αγίου Εύπλου, ο χώρος θα διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να μπορούν να διεξάγονται και εκδηλώσεις, σε έναν χώρο καθαρό και περιποιημένο.

«Σύνδεση τεχνικών έργων,  το πράσινο στοιχείο θα κυριαρχεί»

Ο κ. Κουκουράβας σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλα τα τεχνικά έργα της ανάπλασης της παραλιακής συνδέονται μεταξύ τους, τονίζοντας πως σε όλη την ανάπλαση, το πράσινο στοιχείο θα κυριαρχεί και μάλιστα, «με μία δόση υπερβολής», όπως είπε. «Είναι και θέληση της δημοτικής αρχής και του δημάρχου αυτό, άλλωστε μία παραλία χωρίς πράσινο δεν θα έχει ομορφιά».

Παράλληλα, για το θέμα του πρασίνου και κάποια σχόλια που έγιναν πρόσφατα από άλλους υποψήφιους, αλλά και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, υπενθύμισε πως κόπηκαν 26 κακής ποιότητας δέντρα στην περιοχή του νέου πάρκινγκ, τα οποία προβλέπεται ότι θα αντικατασταθούν από 64 νέα δέντρα, ενώ στην περιοχή της ανάπλασης απέναντι από τις ταβέρνες, κόπηκαν 27 και θα φυτευτούν 56, τα οποία μάλιστα θα είναι εκείνα που ορίζει η μελέτη, ώστε να μη δημιουργηθούν ξανά προβλήματα με το ριζικό τους σύστημα

Μοιραστείτε το

Διαβάστε επίσης

Έβρος Κοινωνία

2.500 αιγοπρόβατα αφάνισε η θεομηνία στη Σαμοθράκη

by Η Γνωμη 0Comments
Έβρος Κοινωνία

Από πνιγμό ο θάνατος των τριών ανδρών στο ρέμα του Μαΐστρου

by Η Γνωμη 0Comments

0 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο Ακύρωση απάντησης

Name
E-mail
Σχόλιο
I agree that my submitted data is being collected and stored.

Current ye@r *

Leave this field empty

...(περισσότερα: http://www.gnomionline.gr)

share->share_count); ?>