ΕΠΙΛΥΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ εγκατάστασης των Ρομά

Συντάκτης:
Κατηγορία: Ελλάδα, Οικονομία
 

Απόφαση – σταθμό, που επιλύει μετά από τρεις δεκαετίες το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης των Ρομά, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρόδου.
Παρά τις αποσπασματικές και περιορισμένου εύρους προσπάθειες των τελευταίων τριάντα χρόνων, η Δημοτική Αρχή πραγματοποιεί ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης -σε συνεργεία με το αρμόδιο Υπουργείο- για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος μετεγκατάστασης των Ρομά.
Μετά την έγκριση της χρηματοδότησης, αναμένεται να ξεκινήσει η δημιουργία του νέου οικισμού, που θα φιλοξενήσει 22 νοικοκυριά Ρομά, που απαριθμούν συνολικά 110 άτομα.
Ωφελούμενοι είναι οι Ρομά της περιοχής «Καρακόνερο» που είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτολόγιο του νησιού.
Για το νέο οικισμό έχει προβλεφθεί Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας, από τον οποίο θα απορρέουν οι υποχρεώσεις των ωφελούμενων.
Ενδεικτικά, μετά από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού με το Δήμο Ρόδου, οφείλουν να διατηρούν το χώρο καθαρό, χωρίς φθορές και να πληρώνουν τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ που τους αντιστοιχούν.
Μέσα στον οικισμό θα υπάρχει το Πολύκεντρο των Ρομά.
Πρόκειται για χώρους που θα φιλοξενούν τα στελέχη του ενδυναμωμένου Παραρτήματος Ρομά, την Ομάδα Διαχείρισης Οργανωμένων Χώρων Μετεγκατάστασης και εθελοντές. Το Παράρτημα Ρομά μέσω της συνέχισής του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου θα στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό, ενώ η Ομάδα Διαχείρισης θα αποτελείται από τέσσερα άτομα, τα δύο από την κοινότητα Ρομά.
Στην απογραφή που πραγματοποίησε το Παράρτημα έδειξε ότι στην περιοχή «Καρακόνερο» ζουν 262 άτομα, κατανεμημένα σε 58 νοικοκυριά. Το 59% των νοικοκυριών αριθμεί ως 6 μέλη, πλησιάζοντας την εικόνα της σύγχρονης αστικής ελληνικής οικογένειας. Η ηλικιακή πυραμίδα παρουσιάζει ένα νεανικό πληθυσμό με υψηλό δείκτη γονιμότητας και θνησιμότητας, καθώς το 47,6% του πληθυσμού είναι μέχρι 14 ετών, ενώ πάνω από 65 ετών είναι μόλις το 1,2%.
Τέλος το οικονομικό έτος 2017 υπέβαλαν φορολογική δήλωση 69 Ρομά με 85 εξαρτημένα μέλη στη φορολογική δήλωση. Από τους 154 Ρομά που υπέβαλλαν φορολογική δήλωση οι 124 την υπέβαλλαν στη Δ.Ο.Υ Ρόδου και 30 σε άλλες Δ.Ο.Υ. της επικράτειας.
«Η δέσμευσή μας, για την μετεγκατάσταση και κοινωνική ένταξη των Ρομά, μετά από μεθοδικές, επίπονες αλλά και αθόρυβες προσπάθειες γίνεται πραγματικότητα» δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • ...(περισσότερα: http://www.ert.gr)

    share->share_count); ?>