ΝΤΡΙΜΠΛΕΣ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ εκλογή ΠτΔ – Fake news τα περί απόσυρσης βουλευτών

Συντάκτης:
 

Στο https://www.altsantiri.gr διαβάσαμε:

Σε κοινοβουλευτικούς ελιγμούς οδηγούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με φόντο τη Συνταγματική Αναθεώρηση και ειδικότερα την πρόταση για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ σκοπεύει να υπερψηφίσει τόσο τη δική της πρόταση για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό το εν λόγω άρθρο (σ.σ. άρθρο 32 του Συντάγματος) να συγκεντρώσει 180 ψήφους και στις δύο ψηφοφορίες. Στην περίπτωση που επιτευχθεί και στις δύο ψηφοφορίες ο αριθμός αυτός, τότε η επόμενη – αναθεωρητική Βουλή θα μπορεί να συντελέσει την αλλαγή του άρθρου με μόλις 151 ψήφους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου θα γίνει με βάση το σκεπτικό της συμπολίτευσης.

Για «cheating» (πονηριά) και απόπειρα να εκβιάσει το αποτέλεσμα κατηγόρησε τη ΝΔ ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος σχετικά με την απόφασή της να υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι διαφωνεί με την εκλογή από τον λαό.

«Πρέπει να αποφύγουμε τα διαδικαστικά τεχνάσματα, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια ώστε να έχουμε μια Αναθεώρηση του Συντάγματος όχι κουτοπόνηρη, αλλά δημοκρατική, φιλελεύθερη και κοινωνική, με ενίσχυση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Ακόμα, σχολιάζοντας την υπερψήφιση από τη ΝΔ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32, που αφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «πονηριά της ΝΔ που έφθασε το πολιτικό παίγνιο στα άκρα».

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

«Ενώ συμφωνεί στην αποσύνδεσή της από τη διάλυση της Βουλής, δεν συμφωνεί με τις συνεχείς κοινοβουλευτικές προσπάθειες και προτείνει μικρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θεωρεί η ΝΔ ότι δεν δεσμεύει η παρούσα Βουλή την επόμενη, αλλά το χειρότερο είναι ότι η δική της ψήφο δεν δεσμεύει την ίδια. Αυτό αποτελεί παραβίαση του άρθρου 110 και εκφυλισμό της διαδικασίας με τεχνάσματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος υπονόησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να μπλοκάρει την προσπάθεια της ΝΔ να υπερψηφίσει την πρότασή του για την αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από τις πρόωρες εκλογές, τονίζοντας ότι «μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς», χωρίς όμως να διευκρινίσει τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να ματαιώσει το κοινοβουλευτικό «παιχνίδι» της ΝΔ.

Ωστόσο, τα όσα είπε ο κ. Κατρούγκαλος προκάλεσαν αντιδράσεις, καθώς υπήρξαν ΜΜΕ που έκαναν λόγο περί ενδεχομένου αποχώρησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία για το άρθρο 32 προκειμένου να μην ψηφιστεί με 180.

Για αυτόν τον λόγο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αποκάλεσε fake news τα δημοσιεύματα αυτά κάνοντας λόγο για «δηλώσεις που δεν υπάρχουν». Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ για «ολίσθημα» κι «ατόπημα» λόγω των αναφορών που έγιναν τόσο ατύπως από την Πειραιώς όσο και από βουλευτές της στην Ολομέλεια.

...(περισσότερα)

share->share_count); ?>