ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ: Πώς θα γλυτώσουμε

Είναι αυτή η εποχή του χρόνου που όσοι έχουν αλλεργία θα ήθελαν να μην έχει φτάσει, μια και όταν όλοι οι άλλοι χαίρονται την ανθοστόλιστη φύση, οι αλλεργικοί απλά εύχονται να μην κυκλοφορούσε τόση γύρη στην ατμόσφαιρα.

«Ο κύριος ένοχος για την πρόκληση των ανοιξιάτικων αλλεργιών είναι η γύρη των φυτών την οποία δεν μπορούν να αποφύγουν οι αλλεργικοί μια και λόγω της ανθοφορίας των φυτών αιωρείται διαρκώς στον αέρα» εξηγεί η κ. Γιώτα Δημάκα αλλεργιολόγος διευθύντρια ΕΣΥ Νοσοκομείο Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ.

Οι αλλεργίες της άνοιξης είναι η αλλεργική ρινίτιδα ή ρινοεπιπεφυκίτιδα και το αλλεργικό άσθμα. Πρόκειται για αλλεργικές αντιδράσεις που εκδηλώνονται εξαιτίας της αυξημένης ευαισθησίας του ανοσοποιητικού συστήματος του πάσχοντα σε ουσίες που βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον ορισμένες περιόδους κατά την διάρκεια του χρόνου όπως η γύρη των λουλουδιών.

Την άνοιξη παρουσιάζονται ακόμη με μικρότερη συχνότητα δερματικές και τροφικές αλλεργίες (στα κορόμηλα, τις βανίλιες, τις φράουλες, τα ροδάκινα), ενώ μπορεί να αυξηθούν και οι αλλεργίες από τσιμπήματα υμενοπτέρων όπως η μέλισσα και η σφήγκα.

Spring is just around the corner and you know what that means…ALLERGIES! Do you suffer from seasonal allergies? We can help. Set up an appointment to see us today! #spring #allergies #pollen #sneeze #asthmaandallergyassociates pic.twitter.com/I6axYQanEh

— The Allergy Group (@AllergyWeb) 12 Μαρτίου 2019

Οι ένοχοι

Η γύρη από το φυτό παριετάρια το γνωστό περδικάκι

Η γύρη από τα αγρωστώδη (το γρασίδι και τα καλλιεργούμενα σιτηρά)

Η γύρη της ελιάς
Οι μύκητες που πολλαπλασιάζονται στην ατμόσφαιρα λόγω της αυξημένης υγρασίας και θερμοκρασίας.

Τα ενοχλητικά συμπτώματα

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας είναι φτέρνισμα, καταρροή, κνησμός στη μύτη, ενώ όσο προχωράει η άνοιξη εγκαθίσταται το μπούκωμα στην μύτη (πλήρης ρινική απόφραξη).

Στην αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα παρουσιάζεται φαγούρα, ερυθρότητα και δακρύρροια στα μάτια. Στο αλλεργικό άσθμα τα συμπτώματα μπορεί να είναι απλός συριγμός και «βράσιμο» στο στήθος συνήθως κάποια βράδια σε συνδυασμό με κάποιο σποραδικό αναπνευστικό επεισόδιο. Δεν αποκλείεται όμως να παρουσιαστεί βαρύτατο άσθμα με δύσπνοια, συριγμό και έντονο βήχα.

Spring will be here soon.. oh no! 😷I have allergy to pollen and polinic asthma.

Polinic asthma occurs due to the hyper sensitivity, towards certain allergens, which exist within the pollen varieties. Under medical treatment, usually cede at the beginning of such treatment. pic.twitter.com/Ghbjfv5fuN

— Montsi (@Montsi37392466) 6 Μαρτίου 2019

Τα επικαλυπτόμενα χειρουργεία από τον ίδιο γιατρό είναι ασφαλή, αναφέρει έρευνα

Τι σκέφτονται οι άλλοι για εμένα; Δεν με νοιάζει…

Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος για τους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου

Πόσες θερμίδες έχει το σαρακοστιανό τραπέζι – Τι να φάτε ελεύθερα και σε ποιο φαγητό να συγκρατηθείτε

Οι απαραίτητες εξετάσεις

Μπορεί να υποβληθείτε σε μέτρηση της αναπνευστικής σας ικανότητας αν έχετε αναπνευστικό πρόβλημα και σε αλλεργικες δερματικες δοκιμασίες (αλλεργικό τεστ). Είναι πιθανόν επίσης να γίνουν και αιματολογικές εξετάσεις.

Πώς θα γλυτώσουμε

Στην περίπτωση της αλλεργικής ρινίτιδας, της ρινοεπιπεφυκίτιδας, του ήπιου αλλεργικού άσθματος και των αλλεργικών δερματικών παθήσεων η αντιμετώπιση συνήθως περιλαμβάνει αγωγή με αντιισταμινικά, κορτικοστεροειδή (τοπικά, ενέσιμα ή από το στόμα), εισπνεόμενα φάρμακα και αντιλευκοτριενικά ανάλογα με την κλινική εικόνα του πάσχοντα. Σε σοβαρό άσθμα χορηγειται πρόσφατα θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.

Το χρονικό διάστημα της αγωγής εξαρτάται από την βαρύτητα των συμπτωμάτων και την εποχή. Όταν ο αλλεργιογόνος παράγοντας υπάρχει στην ατμόσφαιρα μέχρι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο όπως συμβαίνει με τα αγρωστώδη, τότε η αγωγή μπορεί να διαρκέσει ακόμη και ένα εξάμηνο. Ορισμένες φορές η αγωγή χορηγείται και προληπτικά δηλαδή πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Εάν η αγωγή δεν είναι αποτελεσματική τότε γίνεται εμβολιασμός με στόχο την απευαισθητοποίηση του πάσχοντα από τον αλλεργιογόνο παράγοντα. Συνήθως πρόκειται για υποδόριες ενέσεις με διαρκώς αυξανόμενες δόσεις του αλλεργιογόνου παράγοντα (π.χ. γύρη ελιάς), μέχρι να μάθει ο οργανισμός του πάσχοντα να ανέχεται τον αλλεργιογόνο παράγοντα.

Ελαττώστε την επαφή με την γύρη

-μην ανοίγετε τα παράθυρα.

-μην αερίζετε τα κλινοσκεπάσματα.

-αποφεύγετε τα εξοχικά μέρη.

-μην ασχολείστε με την κηπουρική.

-όταν κυκλοφορείτε με μηχανή να φοράτε πάντα κράνος που να καλύπτει την μύτη και το στόμα σας.

-μην κατεβάζετε τα παράθυρα στο αυτοκίνητο.

-χρησιμοποιείστε aircondition με φίλτρα στο αυτοκίνητο και το σπίτι.

(περισσότερα: https://www.altsantiri.gr)

Πείτε τη γνώμη σας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.