ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Ν. Καζαντζάκη στη Θεσσαλονίκη

Παρουσία Αρχών και πλήθους κόσμου εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη η Περιοδική Έκθεση «Καζαντζάκης και Βυζάντιο: η αναζήτηση του θείου», την οποία συνδιοργανώνουν το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και η Περιφέρεια Κρήτης.
Η Έκθεση θα διαρκέσει ως τις 15 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει τεκμήρια από το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη που αναδεικνύουν άγνωστες όψεις της πολυεπίπεδης σχέσης του συγγραφέα με τον πολιτιστικό πλούτο του βυζαντινού κόσμου και τον τρόπο που αυτή μετουσιώθηκε στο έργο του.
Στην επιτυχημένη εκδήλωση των εγκαινίων για την σημαντικότητα της έκθεσης μίλησαν-απευθύνοντας χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης σε θέματα Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης, η Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και ο Καθηγητής Μιχάλης Ταρουδάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.
Σε δήλωση του μετά τα εγκαίνια ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης, Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Φασουλάκης ανέφερε: «Αξίζουν συγχαρητήρια στα δύο μουσεία γιατί με τις δράσεις τους δηλώνουν ότι μόνο με την εξωστρέφεια μπορούν να υπάρξουν μεγάλα γεγονότα, σαν το σημερινό. Κάθε Κρητικός που φθάνει στη Θεσσαλονίκη αισθάνεται σαν να μπαίνει σε ένα συγγενικό σπίτι. Πιστεύω λοιπόν ότι και ο Νίκος Καζαντζάκης από εκεί ψηλά θα νοιώθει σήμερα οικεία, στρέφοντας το βλέμμα του στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας».
Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Μουσείου Καζαντζάκη, καθηγητής Μιχάλης Ταρουδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που σήμερα εγκαινιάζομε την Έκθεση Νίκος Καζαντζάκης και Βυζάντιο, «Αναζητώντας το Θείο» σε αυτό το θαυμάσιο όσο και φιλόξενο χώρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Σήμερα η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά τους ιδιαίτερους δεσμούς τους μέσω μιας εξαιρετικά σημαδιακής συγκυρίας στην οποία συμμετέχει βέβαια ο Νίκος Καζαντζάκης αλλά και το αντικείμενο της Έκθεσης.».
Μετά τα εγκαίνια η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά με αποσπάσματα από το έργο του Χρήστου Λεοντή «Μήτηρ Θεού», που είναι βασισμένο στον Ακάθιστο Ύμνο του Ρωμανού του Μελωδού. Συμμετείχαν : η Ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τη Διεύθυνση του Δημήτρη Δημόπουλου και Μέλη Χορωδιακών σχημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο τέλος ακολούθησε ξενάγηση στην Έκθεση από τον επιμελητή της, αρχαιολόγο Βαγγέλη Χαριτόπουλο.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
  • (περισσότερα: http://www.ert.gr)

    Πείτε τη γνώμη σας!

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.