ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟ μυαλό για πάντα νέο

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής Yong Loo Lin στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS) και δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν περισσότερες από δύο κανονικές μερίδες μανιταριών εβδομαδιαίως μπορεί να έχουν μειωμένες κατά 50% πιθανότητες εμφάνισης ήπιας γνωστικής διαταραχής (MCI).

Η εξαετής μελέτη, η οποία διεξήχθη από το 2011 έως το 2017, συγκέντρωσε στοιχεία από περισσότερους από 600 κινέζους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών που ζούσαν στη Σιγκαπούρη.

«Η συσχέτιση αυτή είναι εντυπωσιακή και ενθαρρυντική, καθώς δείχνει ότι ένα συνηθισμένο τρόφιμο, όπως το μανιτάρι, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη γνωστική εξασθένηση», δήλωσε ο Lei Feng, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής Ψυχολογίας του NUS και βασικός συγγραφέας της μελέτης.

#TipSaludable#Champiñones 🍄 … se descubrió que personas mayores que consumen + de 2 porciones semanales reducen probabilidades de padecer #DeterioroCognitivoLeve

[Escuela de Medicina Yong Loo Lin Universidad Nacional de 🇸🇬]https://t.co/KeNiwLQ5RA | https://t.co/yd0DzVb22c pic.twitter.com/CzJkyMXNgN

— HRAEI (@HRAEIxtapaluca) 14 Μαρτίου 2019

Πώς καθορίζεται η ήπια γνωστική διαταραχή

Η ήπια γνωστική διαταραχή θεωρείται συνήθως το στάδιο μεταξύ της γνωστικής εξασθένησης λόγω της φυσικής γήρανσης και της πιο σοβαρής περίπτωσης λόγω άνοιας. Οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από ήπια γνωστική διαταραχή εμφανίζουν συχνά κάποια ελαφρά συμπτώματα που προσομοιάζουν στην άνοια, οι αλλαγές όμως είναι ανεπαίσθητες, καθώς δεν βιώνουν διαταραχές που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

«Αυτό που έπρεπε να καθορίσουμε σε αυτή τη μελέτη είναι εάν οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από ήπια γνωστική διαταραχή είχαν χαμηλότερη απόδοση στις τυπικές νευροψυχολογικές εξετάσεις σε σχέση με άλλους ανθρώπους της ίδιας ηλικίας και του ίδιου επιπέδου εκπαίδευσης», εξηγεί ο Δρ. Feng.

Οι ερευνητές, λοιπόν, διεξήγαγαν εκτεταμένες συνεντεύξεις και ιατρικά τεστ σε ηλικιωμένους πολίτες για να εξάγουν μια ακριβή διάγνωση. Στη συνέντευξη ελήφθησαν υπόψη οι δημογραφικές πληροφορίες, το ιατρικό ιστορικό, οι ψυχολογικοί παράγοντες και οι διατροφικές συνήθειες. Έγιναν, επίσης, μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, του βάρους, του ύψους, της δύναμης χειρολαβής και της ταχύτητας βάδισης, ενώ ένα απλό τεστ σε οθόνη εξέτασε, τέλος, τη γνωστική ικανότητα, την κατάθλιψη και το άγχος.

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε μία πρότυπη νευροψυχολογική εκτίμηση διάρκειας δύο ωρών, όπως επίσης και μια αξιολόγηση της κατάστασης άνοιας. Τα συνολικά αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων συζητήθηκαν ενδελεχώς με ειδικούς ψυχιάτρους που συμμετείχαν στη μελέτη.

Un equipo del Departamento de Medicina Psicológica y del Departamento de Bioquímica de la Escuela de Medicina Yong Loo Lin de la Universidad Nacional de Singapur (NUS)… https://t.co/ZPoc60CzFn

— expreso chiapas (@expresochiapas) 14 Μαρτίου 2019

Μανιτάρια και γνωστικές διαταραχές

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο λόγος που οι άνθρωποι που καταναλώνουν μανιτάρια έχουν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης ήπιας γνωστικής διαταραχής μπορεί να σχετίζεται με μια συγκεκριμένη ένωση που βρίσκεται σε όλες σχεδόν τις ποικιλίες μανιταριών.

«Μας ενδιαφέρει πολύ μια ένωση που ονομάζεται εργοθειονίνη (ET). Πρόκειται για ένα μοναδικό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες στοιχείο, το οποίο οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνθέσουν από μόνοι τους, αλλά μπορούν να προσλάβουν από τη διατροφή τους και πιο συγκεκριμένα από τα μανιτάρια», δήλωσε ο Δρ Irwin Cheah, ερευνητικός συνεργάτης στο NUS. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ΕΤ μπορεί να συνιστά παράγοντα εξασθένησης των νεύρων και ότι η πρόσληψη ΕΤ μέσω των μανιταριών μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική ικανότητα.

Εκτός, όμως, από την εργοθειονίνη υπάρχουν και άλλα στοιχεία που περιέχονται στα μανιτάρια και προστατεύουν από τη γνωστική εξασθένιση. Άλλα έχουν την ιδιότητα να συμβάλλουν στη σύνθεση παραγόντων για την ανάπτυξη των νεύρων και άλλα προστατεύουν την εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές νόσους αναστέλλοντας την παραγωγή του βήτα αμυλοειδούς, της πρωτεΐνης Tau και της ακετυλοχολινεστεράσης.

Το επόμενο στάδιο της έρευνας της ομάδας του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, πάντως, είναι να πραγματοποιήσει μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή με την ένωση του ΕΤ και άλλων φυτικών συστατικών, για να προσδιορίσει την αποτελεσματικότητα τέτοιων φυτοθρεπτικών συστατικών στην καθυστέρηση της γνωσtικής εξασθένησης.

"A team from… the NUS Yong Loo Lin School of #Medicine has found that #seniors who consume more than two standard portions of #mushrooms weekly may have 50 per cent reduced odds of having #mildcognitiveimpairment (MCI). #science…https://t.co/mFmSuDsKjI https://t.co/Urxn9dYXm7

— Pee-Wee's Investing Wheelhouse & Science Emporium (@itsahotdogtree) 13 Μαρτίου 2019

(περισσότερα: https://www.altsantiri.gr)

Πείτε τη γνώμη σας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.