ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΣ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Κάηκε η Παναγία των Παρισίων

Συντάκτης:
 

Η Παναγία των Παρισίων, τοπόσημο της Γαλλίας και εμβληματικό τεχνούργημα του παγκόσμιου πολιτισμού, παραδόθηκε στις φλόγες το μεσημέρι της Δευτέρας και καταστράφηκε, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ!
Στις φλόγες τυλίχθηκε το βράδυ της Δευτέρας όλος ο ξύλινος σκελετός της Παναγίας των Παρισίων που χρονολογείται από το 19ο αιώνα από τη μία πλευρά και από τον 13ο από την άλλη.
Η στέγη του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων κατέρρευσε εντελώς.

Μετά την κατάρρευση του βέλους της εκκλησίας, ο αντιδήμαρχος Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, είπε ότι έχει ξεκινήσει μια «ιδιαίτερη αποστολή» για να σωθούν τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στον ναό. Δίνεται επίσης προτεραιότητα στην ασφάλεια των τουριστών και των κατοίκων της περιοχής.
Δείτε τη στιγμή της κατάρρευσης του ενός εκ των δύο κωδωνοστάσιων:

Here’s the moment the spire of the Notre Dame cathedral collapsed.
A massive fire is burning the iconic Catholic landmark in Paris.
Follow here for continuing live updates: https://t.co/EOjpBXDoDQ pic..com/6WLry0AEHR
— CNN (@CNN) April 15, 2019

Υπάρχουν αναφορές ότι από τη γαλλική πυροσβεστική υπηρεσία, πιθανότατα η φωτιά να ξεκίνησε σε σημείο που διεξάγονταν εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου των 850 χρόνων που κινδύνευε να καταρρεύσει λόγω κακής συντήρησης τα προηγούμενα χρόνια.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Λόγω της ς πυρκαγιάς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την ακύρωση του διαγγέλματος που είχε προγραμματίσει να βγάλει στον λαό της Γαλλίας, για τα μέτρα στο πλαίσιο του διαλόγου που άνοιξε η κυβέρνηση στον απόηχο της κρίσης μετά το κίνημα των κίτρινων γιλέκων. Μάλιστα, μεταβαίνει στο σημείο.
Σε μήνυμά του στο , o Γάλλος πρόεδρος σημείωσε:
«Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Έντονη συγκίνηση για ολόκληρο το έθνος. Οι σκέψεις προς όλους τους καθολικούς και προς όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, εκφράζω τη λύπη μου που βλέπω να καίγεται αυτό το κομμάτι όλων μας».

Notre-Dame de Paris en proie aux flammes. Émotion de toute une nation. Pensée pour tous les catholiques et pour tous les Français. Comme tous nos compatriotes, je suis triste ce soir de voir brûler cette part de nous.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) April 15, 2019

Για την ιστορία, ο ναός αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα. Το 1699 υπέστη ακρωτηριάσεις, με το δικαιολογητικό της επισκευής του.
Τα πλέον άξια ιδιαίτερης προσοχής σημεία, που προκαλούσαν πάντα το θαυμασμό, είναι η πύλη με τον υπεράνω αυτής ρόδακα και τις δύο εκατέρωθεν αυτής πύλες, τα περίφημα γλυπτά, τα δύο κωδωνοστάσια ύψους 68 μ. καθώς και ο εσωτερικός διάκοσμος με τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης (βιτρώ) παράθυρα.

Το ένα εκ των δύο κωδωναστασίων, είναι αυτό που φαίνεται να καταρρέει στα πλάνα παραπάνω.

share->share_count); ?>