ΚΟΜΟΤΗΝΗ: ΣΤΗ Λέσχη Φιλαναγνωσίας

Συντάκτης:
Κατηγορία: Θράκη, Πολιτική Ετικέτες:
 

Στο χώρο επικρατεί ησυχία. Η μια καρέκλα δίπλα στην άλλη, το ίδιο και τα μικρά τραπέζια, όλα μαζί σχηματίζουν ένα κύκλο. Οι παρευρισκόμενες, μέλη της Λέσχης Φιλαναγνωσίας, κρατούν ανοικτό το βιβλίο τους και η φιλόλογος, κα Ρένα Σαμαρά Μαϊνα, η υπεύθυνη της Λέσχης στέκει όρθια και διαβάζει ένα απόσπασμα από την Νουβέλα της Βίκυς Τσελεπίδου «Φιλελλήνων».
«Μελετάμε ένα βιβλίο και πάνω σ’ αυτό κάνουμε διάφορες συζητήσεις» εξηγεί στο τέλος της συνάντησης η κα Ρένα Σαμαρά Μαϊνα και προσθέτει «ετοιμάζω ένα πλάνο και πάνω σ’ αυτό κάνουμε τις συζητήσεις μας. Προσπαθούμε να δούμε τι θέλει να περάσει ο συγγραφέας, ποια είναι ο οπτική. Ίσως εξηγούμε και κάποια πράγματα τα οποία είναι δυσδιάκριτα πάνω στο βιβλίο, συμφωνούμε ή διαφωνούμε. Διαβάζουμε το ίδιο βιβλίο και συζητάμε.{{«
Διαπιστώνει και εκείνη ότι το ενδιαφέρον των μελών δεν έχει ατονήσει. Για τρίτη χρονιά η Λέσχη Φιλαναγνωσίας συνεχίζει απτόητη την λειτουργία της. Φέτος έχουν επιλέξει το βιβλίο της Βίκυς Τσελεπίδου «Φιλελλήνων», την νουβέλα της βραβευμένης από την Ακαδημία Αθηνών η οποία στις 18 Μαΐου θα παραβρεθεί σε μια συνάντηση της Λέσχης.
«Είναι χαρά και τιμή για μας. Θα προσπαθήσουμε με ένα πιο παρεϊστικό τρόπο να στήσουμε την εκδήλωση και να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες» δηλώνει η κα Ρένα Σαμαρά Μαϊνα . Στο ερώτημα αν εξακολουθεί στις μέρες μας να υπάρχει ενδιαφέρον για την ανάγνωση Λογοτεχνικών βιβλίων; εκείνη απαντά πως στην παρέα της Λέσχης το διάβασμα δεν απουσιάζει , παράλληλα προσθέτει πως «Βλέποντας τις βιβλιοπαρουσιάσεις θεωρώ ότι το κοινό της Κομοτηνής διαβάζει. Νομίζω ότι θέλει περισσότερα ερεθίσματα για να μπορέσει να διαβάσει και να διαβάσει με παρέα, όπως κάνουμε εμείς.»}}
Λίγο πριν επιστρέψει στη δεύτερη συνάντηση, με την ομάδα των γυναικών και των ανδρών αυτή τη φορά, που συνυπάρχουν διαβάζοντας και συζητώντας, την ρωτάμε τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να μοιράζονται τις ιστορίες που διαβάζουν για να απαντήσει λέγοντας ότι: «Το μοναχικό διάβασμα είναι πάρα πολύ σημαντικό και στην αρχή στο σπίτι μας όλοι αυτό κάνουμε. Διαβάζουμε το βιβλίο μας, διαμορφώνουμε την άποψή μας, την σκέψη μας και μετά είναι πιο ενδιαφέρον να βλέπεις τη διαφορετική οπτική ανθρώπων. Σου δημιουργούνται σκέψεις που με την πρώτη ανάγνωση δεν σου είχαν δημιουργηθεί.»
Η συζήτηση μας τελειώνει όταν τα μέλη της Λέσχης έχουν πάρει τη θέση τους γύρω από τον παρεϊστικο κύκλο της. Μια συντροφιά που «ταξιδεύει» με νουβέλες, μυθιστορήματα και λέξεις από ιστορία σε ιστορία.
Φώτο: Η κυρία Ρένα Σαμαρά Μαϊνα: Μέλη της Λέσχης Φιλαναγνωσίας ρεπορτάζ κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

share->share_count); ?>