ΗΡΑΚΛΕΙΟ: ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ατυχήματα / δυστυχήματα

Συντάκτης:
Κατηγορία: Εργασία, Πολιτική Ετικέτες:
 

Στο http://www.ert.gr διαβάσαμε:

Σε μάστιγα εξελίσσονται τα εργατικά ατυχήματα / δυστυχήματα κυρίως στην Ανατολική Κρήτη.
Με αφορμή τον θάνατο ενός 60χρονου οικοδόμου την ώρα του μεροκάματου, απόγευμα Σαββάτου, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου με ανακοίνωσή του, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες των επισφαλών συνθηκών εργασίας.
Μόνο μέσα στο 2019 έχουν μέχρι σήμερα σημειωθεί 82 εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων τα 12 πολύ σοβαρά και τα 2 θανατηφόρα, στο Νομό Ηρακλείου. Το 90% των ατυχημάτων στις οικοδομές, συμβαίνουν μετά την λήξη του ωραρίου, που οι εργάτες παραμένουν στο μεροκάματο παρανόμως, τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Γιώργος Γωγιαννάκης.
Παράλληλα, η Επιθεώρηση Εργασίας παραμένει υποστελεχωμένη, αφού εννέα επιθεωρητές χωρίς υπηρεσιακό αυτοκίνητο, καλούνται να ελέγχουν δύο νομούς, Χανιά και Ηράκλειο.
Ο κ. Γωγιαννάκης τόνισε ότι μετά από ένα διάστημα πλήρους ύφεσης στον κατασκευαστικό κλάδο, η επανεκκίνηση στις οικοδομές, συνοδεύεται από επισφαλείς συνθήκες δουλειάς, εξουθενωτική εργασία εκτός ωραρίου, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.
Σωματείο Οικοδόμων και Εργατικό Κέντρο τονίζουν ότι αρκετά εργατικά ατυχήματα, δεν καταγγέλλονται.
Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Γωγιαννάκη στην ΕΡΤ Χανίων:

Ο Πρόεδρος του ΕΚΗ, τέλιος Βοργιάς επισημαίνει ότι «Αν και η παράλειψη γνωστοποίησης εργατικού ατυχήματος ή η προσπάθεια απόκρυψης αυτού, επιφέρει ποινικές συνέπειες στο πρόσωπο του εργοδότη ή των νομίμως ορισμένων εκπροσώπων αυτού, αρκετές είναι και οι περιπτώσεις, που υπό τον φόβο το θύμα να βρεθεί χωρίς μεροκάματο, τα στόματα μένουν κλειστά και τα εργατικά ατυχήματα δεν καταγράφονται». Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που εργαζόμενοι που ενεπλάκησαν σε εργατικό ατύχημα, αποφασίζουν να καταγγείλουν το συμβάν εκ των υστέρων.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΗ διευκρινίζει ότι «δικαίωμα δήλωσης του ατυχήματος έχει και ο ίδιος ο παθών ασφαλισμένος και σε περίπτωση αδυναμίας ή θανάτου, τα οικεία του πρόσωπα. Ομοίως, το εργατικό ατύχημα μπορεί να δηλωθεί και από οποιοδήποτε τρίτο, που έλαβε γνώση αυτού. Σε κάθε περίπτωση, υποχρέωση δήλωσης του εργατικού ατυχήματος στο ΙΚΑ, φέρει και ο ιατρός που έδωσε τις πρώτες βοήθειες στον παθόντα, εντός 24 ωρών από τότε που έλαβε γνώση του συμβάντος».

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Το ΕΚΗ καταγγέλλει τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, που εφαρμόζονται σε χώρους εργασίας και κυρίως σε οικοδομές και εργοτάξια και καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει επιτέλους σοβαρά την έλλειψη προσωπικού σε μία νευραλγική υπηρεσία, όπως η Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλο τον νομό Ηρακλείου.»
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου / Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Βάιος Χειμώνας

(περισσότερα)

share->share_count); ?>