ΚΟΜΟΤΗΝΗ: ΟΔΟΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ και Λέσχης Φιλαναγνωσίας

Συντάκτης:
Κατηγορία: Ελλάδα, Θράκη Ετικέτες:
 

Στο http://www.ert.gr διαβάσαμε:

Ξεκίνησαν με τον Ντοστογιέφσκι και τους αδελφούς Καραμαζόφ. Μετά ασχολήθηκαν με ένα ιστορικό μυθιστόρημα, τον Έλληνα Γιατρό της Καρολίνας Μέρμηγκα και φέτος «ταξίδεψαν» με τη νουβέλα «Φιλελλήνων». Και η φετινή ήταν σίγουρα μια άκρως δημιουργική χρονιά για την Λέσχη Φιλαναγνωσίας με τον αριθμό των μελών να αυξάνεται μαζί και το ενδιαφέρον για τον κόσμο του βιβλίου.
Η φετινή επιλογή είναι έργο της βραβευμένης με βραβείο Π. Χάρη από την ακαδημία Αθηνών, Βίκυς Τσελεπίδου, την οποία και φιλοξενούν το Σάββατο στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για την ολοκλήρωση ενός ακόμα κύκλου της Λέσχης. Σύμφωνα με την υπεύθυνη φιλόλογο, την κα Ρένα Σαμαρά Μάϊνα «η νουβέλα πραγματεύεται σύγχρονα και άχρονα μαζί ζητήματα, θέτει ερωτήματα για το τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια και την καταλυτική του επίδραση στη διαμόρφωση των χαρακτήρων όχι μόνο του βιβλίου, αλλά και όλων μας.{{» Όπως εξηγεί η κα Σαμαρά μια βασική παράμετρος του βιβλίου είναι η μάνα, ως μητρικό μορφοείδωλο, ως μάνα: Ελλάδα, ως μάνα- Ευρώπη. Επίσης, εξαιρετικά ενδιαφέρον, σύμφωνα με την δραστήρια φιλόλογο, και με διιστάμενες απόψεις κι από την κριτική ακόμα, το δεύτερο μέρος του βιβλίου , οι Φιλέλληνες, άνθρωποι ιδιαίτεροι που έχουν μια προσωπική ματιά προς την Ελλάδα και ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει.
στην ΕΡΤ Κομοτηνής ανέφερε ότι φέτος το στήσιμο της εκδήλωσης θα παρουσιάζει ενδιαφέρον. Όπως τόνισε η κα Σαμαρά λόγω της κοινής καταγωγής τους από την Ξάνθη και της οικειότητας που νιώθει με τη συγγραφέα θα μπορέσει να «χτίσει» μια λίγο διαφορετική εκδήλωση, που θα στηρίζεται περισσότερο στη διάδραση, στην κουβέντα, στην επίλυση αποριών. «Επειδή με αυτές τις 113 σελίδες ασχοληθήκαμε περίπου δύο μήνες, νομίζω πως οι συζητήσεις μας και οι προβληματισμοί μας είναι αρκετοί για να στήσουν το σκηνικό για μια ουσιαστική γνωριμία με το έργο και τη συγγραφέα, αλλά να δώσουν και το έναυσμα στους παραβρισκόμενους να προβληματιστούν και να συμμετάσχουν κι αυτοί στη συζήτηση.»}}
Φώτο: Η κα Ρένα Σαμαρά Μαϊνά ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

(περισσότερα)

share->share_count); ?>