ΕΣΒΗΣΕ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ εκδότης Χρήστος Σιαμαντάς

Συντάκτης:
Κατηγορία: Ελλάδα, Ίντερνετ, Οικονομία Ετικέτες: ,
 

Σε ηλικία 85 ετών «έφυγε» από τη ζωή ο γνωστός εκδότης Χρήστος Σιαμαντάς που κατάφερε ασχολήθηκε με τρεις από τις πλέον ιστορικές εφημερίδες στην Ελλάδα την Ελευθεροτυπία, τη Μεσημβρινή και την Επικαιρότητα.
Η κηδεία θα γίνει την Πέμπτη 6 Ιουνίου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου και ώρα 11.30 π.μ. Η ταφή του θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Μακύνεια Ναυπακτίας.
Ποιος ήταν ο Χρήστος Σιαμαντάς
Ο Χρήστος Σιαμαντάς γεννήθηκε το 1934 στη Μακύνεια Ναυπακτίας, ήρθε στην Αθήνα και από το 1957 ασχολήθηκε με τις εκδόσεις βιβλίων ιδρύοντας τον Εκδοτικό Οίκο «Ελληνική Μορφωτική Εστία» (αργότερα μετονομάστηκε σε «Μορφωτική Εστία»). Εξέδωσε σημαντικά βιβλία όπως τα απομνημονεύματα των Ουίνστον Τσόρτσιλ και Σαρλ Ντε Γκωλ, την «Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδος» του Γεωργίου Ρούσσου αλλά και μετέπειτα τα βιβλία για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή του Κρις Γκουντχάουζ και τον Τάκη Λαμπρία.
Το επόμενο βήμα του ήταν η έκδοση της «Ελευθεροτυπίας», που συνεργάστηκε με τον Κίτσος Τεγόπουλος. Στις 21 Ιουλίου 1975 «κρεμάνε» στα περίπτερα την πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε μετά τη μεταπολίτευση. Έγινε γνωστή ως «η εφημερίδα των 100 συντακτών», με πρώτο διευθυντή τον Αλέκο Φιλιππόπουλο, τον οποίο διαδέχθηκε τον Απρίλιο του 1976 ο Σεραφείμ Φυντανίδης.

Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί και η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» της οποίας υπήρξε ο πρώτος εκδότης, ενώ ήταν η πρώτη Κυριακάτικη έκδοση απογευματινής εφημερίδας. Στα τέλη του 1978 αποχωρεί από την «Ελευθεροτυπία» μεταβιβάζοντας το 49% των μετοχών που κατείχε στον Άρη Βουδούρη (μετέπειτα ιδρυτή και εκδότη του «Ελεύθερου Τύπου»).

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Πως ασχολήθηκε με τη «Μεσημβρινή»
Δύο χρόνια μετά, το 1980, αγοράζει από την Ελένη Βλάχου τον τίτλο της εφημερίδας «Μεσημβρινή» της οποίας η έκδοσή είχε ανασταλεί από τη Χούντα των Συνταγματαρχών τον Απρίλιο του 1967 και με τον Τάκη Λαμπρία να αναλαμβάνει ξανά την διεύθυνση της εφημερίδας καθώς υπήρξε ο δημιουργός της προδικτατορικής έκδοσης. Το 1982 μεταβιβάζει το σύνολο των μετοχών στον όμιλο Βαρδινογιάννη.
Τα τελευταία επιχειρηματικά βήματα
Μόλις 6 χρόνια μετά, τον Νοέμβριο του 1988 ιδρύει και εκδίδει την εφημερίδα «Επικαιρότητα» και μετά από ένα χρόνο την Κυριακάτικη Επικαιρότητα σε συνεργασία με τον Σπύρο Καρατζαφέρη (ο οποίος αργότερα αποχώρησε ) και τον Πάνο Κολιοπάνο.
Το 1993 αναλαμβάνει πρόεδρος στην Χρηματιστηριακή Βορείου Ελλάδος που το 1995 εξαγοράστηκε από τον υιό του Βασίλη Σιαμαντά όπου όμως παρέμεινε πρόεδρος (μη εκτελεστικός) έως και σήμερα που απεβίωσε.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

(περισσότερα: https://www.altsantiri.gr)

share->share_count); ?>