ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ η συμφωνία για τους S-400

Συντάκτης:
Κατηγορία: ΗΠΑ, Κόσμος, Πολιτική Ετικέτες:
 

Κανονικά οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ
Αμετακίνητος στην προκλητική του θέση για διενέργεια γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κυπριακή ΑΟΖ εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης, ο τούρκος πρόεδρος ετοιμάζεται για ανοιχτή σύρραξη με τις ΗΠΑ καθώς, όπως ανακοίνωσε, οι ρωσικοί πύραυλοι S-400 θα παραδοθούν κανονικά στην Άγκυρα τον Ιούλιο, μιας όπως είπε το αντιαεροπορικό σύστημα έχει ήδη αγοραστεί.
Σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο, τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να δούμε ξεχωριστά τα προβλήματα των S-400 με τα F-35. Δεν μπορούμε να δούμε ξεχωριστά την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Εκεί θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να σφετεριστεί τα δικαιώματα των αδελφών Τουρκοκυπρίων. Σήμερα διαθέτουμε 4 πλοία ερευνών και γεωτρήσεων. Πρώτη φορά στην ιστορία μας συμβαίνει αυτό. Θα κάνουμε γεωτρήσεις και αν θέλει ο Θεός θα βρούμε αέριο. Και τότε θα ρωτήσουμε στους άλλους εσείς τι δουλειά έχετε εδώ, τι κάνετε εδώ; Εμείς είμαστε εγγυήτρια χώρα κι υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».
Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα των S-400 και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν λέω πως θα πάρουμε S-400 αλλά λέω πως ήδη θα έχουμε πάρει. Τελείωσε αυτή η δουλειά. Τον επόμενο μήνα θα γίνει η παράδοση τους».
Ως προς τα μαχητικά F-35 που οι ΗΠΑ προειδοποιούν πως δεν θα τα παραλάβει η Άγκυρα εάν προχωρήσει η παράδοση των S-400 ο Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το ζήτημα θα λυθεί κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Είχε προηγηθεί η σκληρή τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας που απαντώντας στην επιστολή που εστάλη από την Ουάσινγκτον στην Άγκυρα αναφορικά με την ενδεχόμενη αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού αεριωθουμένου F-35, δήλωσε πως αυτή δεν αρμόζει στο συμμαχικό πνεύμα.
Η δήλωση έγινε λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό των Τούρκων πιλότων από την εκπαίδευση στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 αλλά και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η Λευκωσία για τα πληρώματα των σκαφών που λαμβάνουν μέρος στις τουρκικές γεωτρήσεις.
Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν έστειλε στον τούρκο ομόλογό του επιστολή, την οποία είδε το Reuters και στην οποία περιέγραψε τη διαδικασία εξόδου από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35, αν η Άγκυρα δεν αλλάξει πορεία όσον αφορά τα σχέδιά της να αγοράσει ένα ρωσικό πυραυλικό αμυντικό σύστημα.
Ο Ακάρ, τον οποίο επικαλείται σε δήλωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, γνωστοποίησε επίσης πως η Τουρκία ετοιμάζει μια απάντηση στην επιστολή που θα σταλεί στις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ένταση και στο Αιγαίο
Παράλληλα, και ενώ η διεθνής πίεση αυξάνεται, η Τουρκία συνέχισε με αμείωτη ένταση τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Ειδικότερα, 10 τουρκικά αεροσκάφη: εκ των οποίων έξι μαχητικά F-16 και τρία CN-235, όπως επίσης και ένα ελικόπτερο- προχώρησαν σε 52 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και οκτώ παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Τέσσερα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις εικονικές αερομαχίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 3 εκ των ανωτέρω παραβιάσεων του ΕΕΧ ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά αεροσκάφη F-16 ως ακολούθως:
-Στις 10:08 πάνω από το Φαρμοκονήσι στα 27.000 πόδια.
-Στις 10:09 πάνω από το Αγαθονήσι στα 25.000 πόδια.
-Στις 10:12 πάνω από τη νησίδα Κουνέλι στα 25.000 πόδια.
Συμφώνως πάντα με το ΓΕΕΘΑ «Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» από τα αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος».
(περισσότερα: https://dominonews.gr)

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση
share->share_count); ?>