ΓΙΑ ΔΑΧΤΥΛΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΙΛΑΕΙ το Ιράν για την επίθεση στα δεξαμενόπλοια

Συντάκτης:
Κατηγορία: ΗΠΑ, Κόσμος, Κύρια Άρθρα Ετικέτες: ,
 

Ο «πόλεμος» δηλώσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν συνεχίζεται. Στο τελευταίο «επεισόδιο» ο πρόεδρος του κοινοβουλίου στο Ιράν, Αλί Λαριτζανί, άφησε αιχμές πως πίσω από τις «ύποπτες» επιθέσεις. Κάνοντας λόγο για «δάχτυλο» των ΗΠΑ.
«Φαίνεται ότι οι ύποπτες ενέργειες σε τάνκερ στη Θάλασσα του Ομάν συμπληρώνουν τις οικονομικές κυρώσεις (που επέβαλε η Ουάσινγκτον στο Ιράν) επειδή (οι ΗΠΑ) δεν πέτυχαν κανένα αποτέλεσμα με αυτές τις κυρώσεις», είπε ο Αλί Λαριτζανί σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, αναφέρουν τα ιρανικά πρακτορεία «Irna» και «Isna».
Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου άφησε να εννοηθεί ότι ευθύνονται οι ΗΠΑ και για να στηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό είπε: «Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Αμερικανοί στοχοθετούσαν τα ίδια τους τα πλοία κοντά στα ιαπωνικά εδάφη για να μπορέσουν να δικαιολογήσουν την εχθρότητά τους προς το Τόκιο».

Όλη η ιστορία ξεκίνησε όταν ένα ιαπωνικό τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, το Kokuka Courageous και ένα νορβηγικό δεξαμενόπλοιο, το Front Altair, που μετέφερε νάφθρα, δέχτηκαν επίθεση την Πέμπτη στον Κόλπο του Ομάν.
Να θυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ανοικτά το Ιράν για την επίθεση στα δύο δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν, μ’ ένα βίντεο ντοκουμέντο, διάρκειας μόλις λίγων δευτερολέπτων, στο οποίο πρωταγωνιστούν ιρανοί δύτες.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Η Τεχεράνη διαψεύδει κάθε εμπλοκή της. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε, μάλιστα, «διπλωματική δολιοφθορά» την ταχύτητα με την οποία οι ΗΠΑ επέρριψαν ευθύνες στη χώρα του.
Σύμφωνα με την Ιαπωνία, το πλήρωμα του «Kokuka Courageous» αναφέρει πως είδε «ιπτάμενο αντικείμενο» πριν από την έκρηξη. Σημειώνοντας ότι το τάνκερ δέχθηκε δύο επιθέσεις. Η γενική εκτίμηση είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν μαγνητικές νάρκες στις επιθέσεις.

(περισσότερα: https://www.altsantiri.gr)

share->share_count); ?>