Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ από το Βόλο – «Δεν υπάρχει ζημιά του Δημοσίου»

Συντάκτης:
Κατηγορία: Ελλάδα, Εργασία
 

Στο https://www.documentonews.gr διαβάσαμε:

Η Πλήρης Ποινική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την 3/2019 απόφασή της,προχώρησε στην αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας, που είχε καταδικάσει σε κάθειρξη δέκα ετών την καθαρίστρια του Βόλου.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υιοθέτησε την επιχειρηματολογία της υπεράσπισης (Θ. Θεοδωρόπουλος) σε δυο επίμαχα βασικά ζητήματα:

– Ότι δεν στοιχειοθετείται η διάπραξη απάτης κατ’ εξακολούθηση. Το αδίκημα τελέστηκε εν προκειμένω μόνο μια φορά, άπαξ δηλαδή, όταν η καθαρίστρια κατέθεσε το παραποιημένο απολυτήριο (διόρθωση το Ε’ Δημοτικού σε ΣΤ’ Δημοτικού). Όπως δέχτηκε ο Άρειος Πάγος η εργαζόμενη γυναίκα δεν διέπραττε απάτη κάθε φορά που πήγαινε και εισέπραττε το μισθό της. Και άρα το Πενταμελές Εφετείο της Λάρισας έκανε «εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή των ουσιαστικών διατάξεων».

– Δεν υπάρχει ζημιά του Δημοσίου, καθώς οι μισθοί που εισέπραξε η καθαρίστρια ισοσταθμίζονται από την παροχή της εργασίας της. Η Ολομέλεια του ΑΠ έκρινε ότι το δικαστήριο της Λάρισας «παραβίασε εκ πλαγίου την εφαρμοσθείσα ουσιαστική ποινική διάταξη».

Στο πρώτο σκέλος η απόφαση της Ολομέλειας ήταν ομόφωνη, ενώ στη δεύτερη υπήρξε μειοψηφία 12 αρεοπαγιτών (σε σύνολο 39 μελών της Ολομέλειας).

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Μάλιστα η εισηγήτρια Αντεισαγγελέας ΑΠ, Όλγα Σμυρλή πρότεινε την μη επιστροφή της υπόθεσης για νέα δίκη από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, αλλά την αθώωση της καθαρίστριας, σύμφωνα με το άρθρο 518 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η Ολομέλεια όμως επέστρεψε την υπόθεση στο Ζ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, προκειμένου αυτό να αποφανθεί για μια σειρά άλλους λόγους αναίρεσης που έχουν προβληθεί (δευτερεύουσας σημασίας). Το Ζ Ποινικό Τμήμα άρα είναι αυτό που θα κλείσει οριστικά την υπόθεση καθαρίστριας,κρίνοντας μάλιστα αν θα θα πρέπει για να γίνει να υπάρξει ,έστω για τυπικούς λόγους, και νέα δίκη. 

Η απόφαση για την καθαρίστρια

(Πηγή)

share->share_count); ?>