Αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 21» παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2021». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην αεροπορική βάση στη 13.30. Παρών ήταν και ο Υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρει Πάιτ καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος  και άλλοι.

H Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει στην άσκηση με το σύνολο των τύπων μαχητικών αεροσκαφών (F-16, Mirage 2000, Mirage 2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα αντιαεροπορικής προστασίας, ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροχήματα. 

Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με φρεγάτες, ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων, κανονιοφόρους, πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα και αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων. 

Ο Στρατός Ξηράς συμμετέχει με τμήματα Κ/Β Hawk, μηχανοκίνητα τμήματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων, επιθετικά ελικόπτερα AH-64 και μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D.

Η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας λαμβάνει μέρος με δυνάμεις για τη διεξαγωγή αποστολών υποστήριξης αεροπορικών επιχειρήσεων GAA (Ground Air Assisted Interdiction), CAS (Close Air Support), CCA (Close Combat Attack), με προσωπικό εκπαιδευμένο σε διαδικασίες τερματικής καθοδήγησης πυρών JTAC, σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή χερσαίων αλμάτων ελεύθερης πτώσης και θαλάσσιων αλμάτων στατικού ιμάντα.

Στην άσκηση συμμετέχουν, επίσης, η Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage 2000, οι ΗΠΑ με F-16, MQ-9, KC-135, το Ισραήλ με F-15 και F-16, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16, ο Καναδάς με Air Weapon Managers – GCI, η Ισπανία με F/A – 18 Hornet καθώς και η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW 139.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συντάκτης: Φανή Αρβανιτίδου
Παιδί των 90s από τις Σέρρες στην Θεσσαλονίκη, με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες και στις ενεργειακές επενδύσεις, εργάζεται ως δημοσιογράφος και δραστηριοποιείται στον κλάδο της πολιτικής επικοινωνίας και του μάρκετινγκ. Ως εκ τούτου αγαπάει το πολιτικό ρεπορτάζ, τον σχολιασμό της επικαιρότητας και τις συζητήσεις γύρω από κοινωνικά θέματα! Πριν την «COVID εποχή» έκανε ταξιδιωτικό και πολιτιστικό ρεπορτάζ στην κρατική τηλεόραση.

Πείτε τη γνώμη σας!