ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

23 Απρίλη σήμερα του Αγίου Γεωργίου, αλλά η γιορτή μετατίθεται τη Δευτέρα της Διακαινησίμου. Ο Άγιος Γεώργιος θεωρείται από τους ποιο δημοφιλείς Αγίους της Ορθόδοξης, αλλά και της Καθολικής, της Αρμένικης και της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ενώ τιμάται σε μεγάλο βαθμό ακόμη και στην Τουρκία. Έγινε ο προστάτης και ο Τροπαιοφόρος του Ελληνικού Στρατού, έπειτα από την απελευθέρωση του ελληνικού Γένους, γιατί στην εικόνα του δράκου που σκοτώνεται από τον Άγιο, είδαν τον Τούρκο κατακτητή. Ήρθε λοιπόν στην επικαιρότητα αυτήν τη βδομάδα, μια που σύμφωνα με τις ειδήσεις, αντισταθήκαμε ως έθνος, κάνοντας γενναίες δηλώσεις μπροστά στους γείτονες. Μια που κάθε χρόνο σχεδόν μετακινείται η γιορτή του, σκέφτηκε προχθές η επιτροπή των λοιμωξιολόγων γιατί να μην μετακινήσουμε και μεις για το καλό όλων λίγες ώρες και την Ανάσταση.

Ανάσταση του νου και ανάταση ψυχής, καθώς και ενημέρωση, ψυχαγωγία και εξάσκηση στην πολύπαθη γλώσσα μας, προσφέρουν μεταξύ πολλών άλλων τα βιβλία. Σαν σήμερα το 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Σ΄αυτό το ζυγό έτος με το διπλό 16 χάθηκαν οι 2 συγγραφείς με το αξιολογότατο και διαχρονικό έργο. Από το 2020, ζυγό με δύο 20 έτος που κλειστήκαμε μέσα, και παραπονούμαστε ότι δεν περνάει η ώρα, πόσοι αφιερώσαμε αρκετό από το χρόνο που είχαμε, για να ασχοληθούμε με το διάβασμα; Οι νεώτεροι για να ενημερωθούν και οι μεγαλύτεροι για να ξαναθυμηθούν τα κλασικά αριστουργήματα. Να αντλήσουμε αισιοδοξία από τον Δον Κιχώτη και να κυνηγάμε ανεμόμυλους, συγγνώμη τους μεταλλαγμένους ιούς; Πως να γίνεις Ρωμαίος ή Ιουλιέτα με το social distancing; Αν κι αυτοί εδώ που τα λέμε, ένα οικογενειακό distancing το είχανε, και ένα υψομετρικό λόγω του μπαλκονιού, που είναι εμφανές σε όσους επισκέπτονται τη Βερόνα. Άσε το δίλημμα to be, or not to μπεις στο εμβολιαστικό κέντρο για τον covid.

Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου. Με κεντρικό μήνυμα «διαβάζω και αλλάζω», ξεκινώντας στις 2 Απριλίου από την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και με κορύφωση την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οργανώνονται εκδηλώσεις όλο τον Απρίλιο για το βιβλίο και την προώθηση της ανάγνωσης, με σκοπό όχι μόνο να δημιουργηθούν νέοι, αλλά και να κινητοποιηθούν οι παλιοί αναγνώστες, που στα παιδικά τους χρόνια ένοιωθαν το βιβλίο σαν φίλο τους.

Θυμάμαι πόσο πρόσεχε τα βιβλία του ο πατέρας μου. Όταν ήταν μικρός ο παππούς μου του είχε αγοράσει όλα τα σχολικά βιβλία, πράγμα σπάνιο για την εποχή εκείνη. Κάθε φορά που τα δάνειζε σε συμμαθητές που δεν είχαν, ή αργότερα σε μικρότερους φίλους του ή σε ξαδέλφια, τους παρακαλούσε να τα προσέχουν σαν τα μάτια τους. Πολύ αργότερα τα βιβλία άρχισαν να διανέμονται δωρεάν. Μικρά παιδιά παίρναμε με χαρά τα σχολικά βιβλία και η πρώτη μας δουλειά ήταν να τα καπλαντίσουμε με μπλε κόλλα και αργότερα με τα έτοιμα πλαστικά καλύμματα. Σαν μικρή μαθήτρια πρόσεχα πολύ τα βιβλία μου και αργότερα σαν φοιτήτρια κρατούσα σημειώσεις απαλά με μολύβι. Προτιμούσα να τα έχω βαλμένα προσεκτικά μέσα στην τσάντα και όχι δεμένα με το λαστιχάκι, που ήταν τότε πολύ της μόδας. Αργότερα βλέποντας τα βιβλία μαθητών η φοιτητών άθικτα και πεντακάθαρα διαπίστωσα ότι μάλλον αυτό οφειλόταν σε αδιαβασιά μια που δεν τα είχε αγγίξει ανθρώπινο χέρι.

Όταν κυκλοφόρησαν τα κασετόφωνα ηχογραφήθηκαν και τα πρώτα ακουστικά βιβλία, audio books, για όσους είχαν πρόβλημα όρασης. Καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία το βιβλίο εμφανίζεται τις τελευταίες δεκαετίες και σε μη υλικούς φορείς, όπως το ηλεκτρονικό βιβλίο e-book. Με το σύνθημα «Διάβασε ένα ebook» διοργανώνονται παγκοσμίως ποικίλες εκδηλώσεις για την ηλεκτρονική ανάγνωση, με έναρξη την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου. Ψηφιακό ή Ηλεκτρονικό βιβλίο (e-book) είναι ένα βιβλίο σε ψηφιακή μορφή, που εκδίδεται με σκοπό την ανάγνωσή του σε ηλεκτρονικό αναγνώστη (e-reader), υπολογιστή ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Ιιιι μπουκ για τους μη κατέχοντες τις νέες τεχνολογίες και γεμάτους απορίες ηλικιωμένους, μια που αναγνώστες ψηφιακών βιβλίων είναι, κυρίως οι συστηματικοί χρήστες του διαδικτύου από την εφηβεία έως 45 ετών. Και τα audio books είναι επίσης πολύ διαδεδομένα στις ηλικιακές αυτές ομάδες, μια που μπορείς να ακούς και συγχρόνως να ασχολείσαι με κάτι άλλο, αρκεί αυτό να μην είναι η οδήγηση γιατί είναι επικίνδυνο και μπορεί να σε ταξιδέψει…αλλού.

Πείτε τη γνώμη σας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.