ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ

Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία, Χαγιότς τσεγκασπανουτιούν, που τιμάται κάθε χρόνο από την Αρμενική διασπορά και αναφέρεται ως η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα. Στις 24 Απρίλη του 1915 ο Υπουργός Εσωτερικών, Ταλαάτ Πασάς συλλαμβάνει 250 επιφανείς Αρμενίους στην Κωνσταντινούπολη και διατάζει να εκτελεστούν το ίδιο βράδυ. Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας».

Για τη σημερινή ημέρα μνήμης επέλεξα, να παραθέσω αυτολεξεί λίγα λόγια από το προσωπικό ημερολόγιο του παππού μου, που «εγεννήθην εις Ανδριανούπολη κατά το τουρκικό πιστοποιητικό Γεννήσεως (τουρκικό μονόγραμμα Νοφούζι) το έτος 1313, ήτοι γεννηθείς το 1897 », αυτόπτη μάρτυρα μιας ανθρώπινης ιστορίας.

«…….Δια λόγους ασφαλείας κοινοποίησε διάταγμα ο στρατηγός όσοι έχουν υπηρέτρια στο σπίτι των από την Αρμενία, η αστυνομία να προβεί εις την εξορίαν αυτών εις άλλην πόλιν. Όλοι σχεδόν συνεμορφώθησαν, ο Αρχίατρος μας όμως είπε όχι, διότι είχε μεγάλην ανάγκην για τη γραία μητέρα του. Όταν συνέλαβαν την υπηρέτριά του ονόματι Γκιουλιζάρ και την προόριζαν διά την εξορίαν, η μητέρα του έστειλε τον ιπποκόμο να τον ειδοποιήσει. Ο Αρχίατρος μόλις το έμαθε αμέσως με φώναξε και πήραμε τα άλογα και βγήκαμε έξω από την πόλιν εις το φυλάκιον. Ο αρχιφύλαξ του φυλακίου τσαούσης, εδέχθη να μας βοηθήσει με την φρουρά του. Τον Αρχίατρο τον γνώριζαν πολύ καλά, διότι κάθε μήνα τους επισκέπτετο και τους έδινε φάρμακα. Μόλις η συνοδεία έφθασε εις τη γέφυρα, ο Αρχίατρος τους σταμάτησε και πήρε την υπηρέτριά του από το άλογο ενώ η χωροφυλακή (τζαντζαρμάδες) δεν έφεραν καμιά αντίρρηση. Την πήραμε και την πήγαμε σε άλλο σπίτι γνωστό του και όταν παρουσιάσθη εις το στρατηγό γενικό επιθεωρητή ζήτησε να την κρατήσει, δια τη γραία μητέρα του. Μάλιστα του είπε ότι αυτή είναι χριστιανή και πτωχή και θα την νυμφευθεί. Αλλά αυτός ζήτησε τη μετάθεσή του από το στρατηγείο του Χαλεπιού και τον αντικατέστησε με τον χειρούργο ιατρόν Αρτίν του Γερμανικού νοσοκομείου και μας διέταξε να φύγουμε διά την πόλιν Χαλέπι με την κατηγορίαν της παράβασης και επέμβασης και περίθαλψης αιχμαλώτου εις τη διαταγή του στρατηγού του. Σε 2 μέρες φθάσαμε στο σιδηροδρομικό σταθμό Ισλαχί, κόμβο σιδηροδρομικής γραμμής Αδάνων και Χαλεπίου επιβιβάσθημεν του τραίνου και το βράδυ φθάσαμεν εις το Χαλέπιον. …»

Πείτε τη γνώμη σας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.