ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ

Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία, Χαγιότς τσεγκασπανουτιούν, που τιμάται κάθε χρόνο από την Αρμενική διασπορά και αναφέρεται ως η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα. Στις 24 Απρίλη του 1915 ο Υπουργός Εσωτερικών, Ταλαάτ Πασάς συλλαμβάνει 250 επιφανείς Αρμενίους στην Κωνσταντινούπολη και διατάζει να εκτελεστούν το ίδιο βράδυ. Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας».

Για τη σημερινή ημέρα μνήμης επέλεξα, να παραθέσω αυτολεξεί λίγα λόγια από το προσωπικό ημερολόγιο του παππού μου, που «εγεννήθην εις Ανδριανούπολη κατά το τουρκικό πιστοποιητικό Γεννήσεως (τουρκικό μονόγραμμα Νοφούζι) το έτος 1313, ήτοι γεννηθείς το 1897 », αυτόπτη μάρτυρα μιας ανθρώπινης ιστορίας.

«…….Δια λόγους ασφαλείας κοινοποίησε διάταγμα ο στρατηγός όσοι έχουν υπηρέτρια στο σπίτι των από την Αρμενία, η αστυνομία να προβεί εις την εξορίαν αυτών εις άλλην πόλιν. Όλοι σχεδόν συνεμορφώθησαν, ο Αρχίατρος μας όμως είπε όχι, διότι είχε μεγάλην ανάγκην για τη γραία μητέρα του. Όταν συνέλαβαν την υπηρέτριά του ονόματι Γκιουλιζάρ και την προόριζαν διά την εξορίαν, η μητέρα του έστειλε τον ιπποκόμο να τον ειδοποιήσει. Ο Αρχίατρος μόλις το έμαθε αμέσως με φώναξε και πήραμε τα άλογα και βγήκαμε έξω από την πόλιν εις το φυλάκιον. Ο αρχιφύλαξ του φυλακίου τσαούσης, εδέχθη να μας βοηθήσει με την φρουρά του. Τον Αρχίατρο τον γνώριζαν πολύ καλά, διότι κάθε μήνα τους επισκέπτετο και τους έδινε φάρμακα. Μόλις η συνοδεία έφθασε εις τη γέφυρα, ο Αρχίατρος τους σταμάτησε και πήρε την υπηρέτριά του από το άλογο ενώ η χωροφυλακή (τζαντζαρμάδες) δεν έφεραν καμιά αντίρρηση. Την πήραμε και την πήγαμε σε άλλο σπίτι γνωστό του και όταν παρουσιάσθη εις το στρατηγό γενικό επιθεωρητή ζήτησε να την κρατήσει, δια τη γραία μητέρα του. Μάλιστα του είπε ότι αυτή είναι χριστιανή και πτωχή και θα την νυμφευθεί. Αλλά αυτός ζήτησε τη μετάθεσή του από το στρατηγείο του Χαλεπιού και τον αντικατέστησε με τον χειρούργο ιατρόν Αρτίν του Γερμανικού νοσοκομείου και μας διέταξε να φύγουμε διά την πόλιν Χαλέπι με την κατηγορίαν της παράβασης και επέμβασης και περίθαλψης αιχμαλώτου εις τη διαταγή του στρατηγού του. Σε 2 μέρες φθάσαμε στο σιδηροδρομικό σταθμό Ισλαχί, κόμβο σιδηροδρομικής γραμμής Αδάνων και Χαλεπίου επιβιβάσθημεν του τραίνου και το βράδυ φθάσαμεν εις το Χαλέπιον. …»

Συντάκτης: Βασιλική Γκουντσίδου
Η Βασιλική Γκουντσίδου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια. Σπούδασε Φυσική στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές και ήταν μέλος του διδακτικού προσωπικού μέχρι τη συνταξιοδότησή της. Από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ορίστηκε ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για το Cyberbullying, τη θυματοποίηση σχετικά με την εμφάνιση (Appearance Matters) και τον ψηφιακό αποκλεισμό των ηλικιωμένων (Reducing Old-Age Social Exclusion:ROSEnet), καθώς και του «We CAN, Δράση Επιμόρφωσης Γονέων για τον κυβερνοεκφοβισμό». Από το 2007 ήταν προσκεκλημένη ομιλήτρια για το cyberbullying σε τηλεοπτικές εκπομπές και σε ημερίδες σε όλη την Ελλάδα και συμμετείχε με εργασίες και ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής σε συνέδρια που διοργανώθηκαν με το θέμα αυτό. Έλαβε επίσης μέρος σε δεκάδες διεθνή συνέδρια με εργασίες για το cyberbullying. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή χρονογραφημάτων και διηγημάτων. 1.Το 2017 το βραβευμένο με έπαινο δοκίμιο με τίτλο «Αριστοτέλης ο μεγάλος σύγχρονος νους», συμπεριελήφθη σε βιβλίο της Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας με τίτλο «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης». 2. Είναι μία από τους συγγραφείς του βιβλίου «Cyberbullying through the new media-findings from an international network», edited by Peter K Smith and Georges Steffgen, Psychology Press Taylor and Francis Group, London and New York, 2013. 3.«Η γιαγιά Σοφία, ο μικρός Χαραλαμπούλης, το διαδίκτυο και το cyberbullying», Βασιλική Γκουντσίδου, Άννα Τσιλιγκίρογλου-Φαχαντίδου. Παιδικό παραμύθι, εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ, Μάϊος 2016 http://www.interfasol.eu/book/internet-and-cyberbullying/ Το link για τη μετάφραση στα Αγγλικά του παραμυθιού, στην ιστοσελίδα του INTERFASOL, του Ευρωπαϊκού προγράμματος για την ενδογενεακή αλληλεγγύη. 4.Συμμετοχή με δύο διηγήματα στο Συλλογικό έργο, «Ασύνορες μνήμες», εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ, Δεκέμβρης 2017. 5.«Η Σίλια και ο Τάκης, ο Ρομποτάκης στο σχολείο του μέλλοντος», Παιδικό παραμύθι, εκδόσεις iWrite, Ιανουάριος 2019.

Πείτε τη γνώμη σας!