ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ, ή κάνω λάθος και μετατέθηκε κι αυτός;
Ο Μάϊος μας έφτασε εμπρός βήμα ταχύ να τον προϋπαντήσουμε παιδιά στην εξοχή, όπως τραγουδούσαμε όταν ήμασταν μικρά. Φέτος που έχουμε και μια α ηλικία, αλλά και lockdown, ας αρκεστούμε στην αυλή, στον κήπο, στο μπαλκόνι, η τέλος πάντων ότι διαθέτει ο καθένας.
Στο Μπεχσινάρι πήγαμε και θάλασσα δεν είδαμε, μου έλεγε ο πατέρας μου ότι τραγουδούσαν όταν ήταν μικρά παιδιά και πολλοί από τότε τολμούσαν και την πρώτη βουτιά στη θάλασσα την πρώτη μέρα του Μάη. Ξεχύνονται τα παιδιά στην εξοχή και μαζεύουν παπαρούνες, αυτά τα κατακόκκινα λουλουδάκια, απαραίτητα για το στεφάνι, αλλά και ζιζάνια για τα χωράφια, καθώς ξεφυτρώνουν ανάμεσα στα σιτάρια και όχι μόνο. Βλέπετε όλα στη ζωή έχουν δύο όψεις. Η Πρωτομαγιά είναι αργία (από το α το στερητικό και το έργο) γι αυτούς που θα πάνε εκδρομή και απεργία (από και έργο) για όσους συμμετέχουν σε πορεία διεκδίκησης και διαμαρτυρίας, όπως τότε στο Σικάγο. Τα παιδιά δεν γνωρίζουν από Ετυμολογικό, αλλά από πράξεις και γεγονότα. Έτσι η μικρή μου κόρη συνήθιζε να λέει ότι αργία, είναι όταν μένουμε στο σπίτι με τους γονείς, απεργία όταν δεν έχουμε σχολείο και πάμε στη γιαγιά και στάση εργασίας, όταν ο κύριος Πλάτων λέει κακά λογάκια στη μαμά. Ο Πλάτων ήταν ο οδηγός του σχολικού και δεν το φιλοσόφησε καθόλου ότι τον άκουγαν μικρά παιδιά. Είχαν στάση εργασίας στο βρεφονηπιακό και έπρεπε να παραδώσει τα παιδιά στους γονείς νωρίτερα. Κανένας όμως δεν με είχε ειδοποιήσει με αποτέλεσμα να με περιμένει διπλοπαρκαρισμένος σε κεντρικό δρόμο που είναι το σπίτι μας. Μόλις με είδε άρχισε τα Γαλλικά, που από γλώσσα της αριστοκρατίας κατάντησε στις μέρες μας γλώσσα εκτόνωσης.
Πρωτομαγιά του 1976 αποφάσισα να πάω με φίλες εκδρομή. Είναι εκνευριστικό να είσαι νέα οδηγός με τα μάτια τεντωμένα μπροστά, προσπαθώντας να θυμηθείς τις οδηγίες του δασκάλου, αγκαλιάζοντας σφιχτά, με μια σχεδόν ερωτική σχέση το τιμόνι και να πρέπει να είσαι στη δεξιά λωρίδα, να σε σταματούν τα λεωφορεία, να πρέπει να βγεις ξανά στην αριστερή λωρίδα και να τρέμει το φιλοκάρδι σου. Γι αυτό κάθεσαι στη μεσαία λωρίδα έχοντας δεξιά λεωφορεία, σταθμευμένα αμάξια κλπ. Τελικά όταν κοίταξα κάποτε το μεσαίο καθρεφτάκι, αυτό που χρησιμοποιούμε ενίοτε για beaute, είδα ότι ήμουν επικεφαλής μιας ιδιόρρυθμης πρωτομαγιάτικης πορείας, με κατακόκκινους σαν παπαρούνες βιαστικούς οδηγούς, που κόρναραν σαν να συνόδευαν νύφη.
Μετά από δέκα χρόνια το 1986 ζήσαμε μια αλλόκοτη Πρωτομαγιά. Γεμάτοι ενέργεια, παρά το ψιλόβροχο μαζεύαμε λουλούδια στην εξοχή γύρω από τη Θεσσαλονίκη, χωρίς κανένας να μας προειδοποιήσει για το ραδιενεργό νέφος, που από το Τσέρνομπιλ είχε φτάσει στην πόλη μας. Μακάρι να υπήρχε και τότε κάποιος Χαρδαλιάς. Καθόλου τυχαίο που τον διάλεξαν, μια που το όνομά του εμπεριέχει τρεις φορές το στερητικό Α. Έχει και το ι θα μου πείτε. Βεβαίως ιιιι φωνάζαμε κάθε φορά που τον βλέπαμε στις 6μμ ακριβώς. Αναλυτικότερα 1Α, Άγνωστος ιός, 2Α Αχαρτογράφητα νερά, 3Α Απαγορευτικά μέτρα και καθόμασταν μέσα στο σπίτι 3 κι ο κούκος.
Το ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, ελπίζω να μην ισχύει για τον κορωνοϊό. Αρκετές φορές θυμάμαι στο παρελθόν να έχει μεταφερθεί η Πρωτομαγιά, όπως στις μέρες μας που θα εορταστεί στις 4, χαρίζοντάς μας τετραήμερη αργία, όχι από τη δουλειά αυτή τη φορά, αλλά από τον εγκλεισμό. Κινητή γιορτή το Πάσχα, γιατί όλοι κινούνται προς τα χωριά και τα εξοχικά. Πάντα πέφτει Κυριακή, και Κύριος είδε πόσοι θα είναι γύρω από τη σούβλα με το κατσικάκι, που σχολίαζε ο παππούς μου. Φέτος μεταφέρθηκε και η ώρα της Ανάστασης που πέφτει ανήμερα Πρωτομαγιά και κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά. Στις 9 η ώρα, όχι γιατί ο μήνας έχει 9, κάθε άλλο, γιατί μετά την ενημέρωση των 6 και τα μέτρα, σασίρντισε το νούμερο, αναπήδησε και έγινε 9. Πέρσι δεν μπορούσαμε να βγούμε από τα σπίτια μας τέτοια μέρα, φέτος αναμένεται πάνδημος ο εορτασμός της Ανάστασης. Για να είμαι νομοταγής θα πρέπει να μείνω Θεσσαλονίκη, μαζί με όλους τους συμπολίτες μου, που ήθελαν να πάνε στα χωριά τους και στα εξοχικά και παρόλο που ως Έλληνες είμαστε πολυμήχανοι δεν βρήκαν ένα κατάλληλο SMS- δούρειο ίππο. Πρέπει να τηρώ και τα 2 μέτρα απόσταση από τον διπλανό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ενορία μας είναι από τις ποιο μεγάλες της πόλης, προβλέπω να ανάβω τη λαμπάδα με το Άγιο φως φθάνοντας στη Χαλκιδική ή το Κιλκίς.
Ας είμαστε αιθεροβάμονες όμως, γιατί ανατρέχοντας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, είχαμε ξαναζήσει τον ετεροχρονισμό. Με την ΑΤΑ τότε, με την άτα, όπως τη λέγαμε τη βόλτα μικροί τώρα. Σε λίγες μέρες θα ανοίξει η εστίαση, θα φάμε θα πιούμε και μετά τις 15 Μάη και βόλτα θα βγούμε.
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ και μην ξεχνάμε ότι η λέξη Πάσχα σημαίνει πέρασμα. Ας ευχηθούμε λοιπόν ότι σύντομα όλα θα περάσουν και τα σημερινά προβλήματα θα είναι περασμένα ξεχασμένα! Να περάσουμε εμείς φέτος καλά και του χρόνου καλύτερα, όπως λένε τα παραμύθια που μπορεί να εμπεριέχουν κάποιο κορωνοτερατάκι, αλλά έχουν όλα happy end!Πείτε τη γνώμη σας!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.