Ο Κωνσταντίνος και η μητέρα του η Ελένη, είναι από τους ποιο δημοφιλείς αγίους της εκκλησίας μας, γι αυτό σήμερα γιορτάζει η μισή Ελλάδα. Η Φλαβία Ιουλία Ελένη ήταν Ελληνίδα Μικρασιάτισσα και μετέπειτα έγινε αυτοκράτειρα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια της ανώτατης τάξης και γεννήθηκε στην Ελληνική πόλη Δρέπανο στη Βιθυνία της Μ. Ασίας.

Εδώ και είκοσι χρόνια η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έχει ανακηρύξει την 21η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη.

Βρισκόμουν στο Λουξεμβούργο και μου πρότειναν να επισκεφτώ τη μικρή γερμανική πόλη Trier, που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Γερμανία και παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όσον αφορά τον πολιτισμό των Ρωμαίων. Η είσοδος στην παλιά πόλη ήταν πολύ εντυπωσιακή. Για να πάρω μια γενική ιδέα ανέβηκα σε ένα λεωφορείο hop on, hop off. Μετά από μια κουραστική μέρα, κάθεσαι αναπαυτικά και απολαμβάνεις το γύρο της πόλης, ακούγοντας την ιστορία του τόπου με συνοδεία παραδοσιακής μουσικής. Όταν κάποιο αξιοθέατο σου κάνει click, αποβιβάζεσαι χωρίς να πας πολύ away, για να χρησιμοποιήσω τη μοντέρνα έκφραση του lockdown και ανεβαίνεις σε ένα από τα επόμενα λεωφορεία. Συνηθίζω να ζητώ ακουστικά με μετάφραση στα Ελληνικά, μια που αν μη τι άλλο η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε.. Η απάντηση είναι πάντα αρνητική. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως ο οδηγός ήταν Έλληνας και μάλιστα από τη Θεσσαλονίκη. Χάρηκε πολύ που συνάντησε μια συμπατριώτισσα και μου έκανε ξενάγηση live. Μου μίλησε με κάθε λεπτομέρεια για την Ιστορία του Trier. Στους ρωμαϊκούς χρόνους η πόλη ήταν μια από τις ποιο πλούσιες της εποχής, με υπέροχες κατοικίες και εγκαταστάσεις για «άρτον και θεάματα». Οι πλούσιοι Ρωμαίοι φρόντιζαν να έχουν τους τοίχους των πολυτελών σπιτιών τους ζωγραφισμένους ανάλογα με την επικρατούσα μόδα. Για να δείξουν την κουλτούρα τους απεικόνιζαν φιλοσόφους ή τις μούσες, ή τα ενδιαφέροντά τους με απεικονίσεις τελετών στο αμφιθέατρο. Κάτω από τα εξαιρετικά μωσαϊκά είχαν επιδαπέδια θέρμανση (hypokaustum). Υπήρχε ακόμη και νομισματοκοπείο για χρυσά νομίσματα. Ο περίφημος «Trier Gold hoard», είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός χρυσών ρωμαϊκών νομισμάτων. Σώζονται πορτραίτα 29 αυτοκρατόρων, καθώς και μελών των οικογενειών τους. Ο Μέγας Κωνσταντίνος είχε κτίσει ένα τεράστιο και πολυτελέστατο ανάκτορο, κοντά στο αμφιθέατρο που ελάμβαναν χώρα οι αρματοδρομίες. Σε σχετικά κοντινή απόσταση φρόντισε να κατασκευαστεί τεράστια εκκλησία σε ρυθμό Βασιλικής χωρίς τρούλο, στο υπόγειο της οποίας βρίσκεται σήμερα παρεκκλήσι-μνημείο για τη μητέρα του την Αγία Ελένη. Στον καθεδρικό ναό της πόλης και σε ειδικό κουβούκλιο, φυλασσόμενο μέρα νύχτα, είναι τοποθετημένος ο χιτώνας του Χριστού και πιστοί από όλο τον κόσμο συρρέουν για να προσκυνήσουν.

Η προσφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό είναι ανδιαμφισβήτητη. Εκτός όμως από τα μνημεία και τα καλλιτεχνικά αριστουργήματα, πολιτισμό επιδεικνύει ένας λαός και με τη συμπεριφορά του, τόσο στον πραγματικό, όσο και στον ψηφιακό κόσμο. Την εποχή της παγκοσμιοποίησης και του lockdown, διάγουμε έναν «online βίο», διαφορετικό από αυτόν που μέχρι τώρα θεωρούσαμε κανονικό, και μας δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με διαφορετική κουλτούρα.

Πείτε τη γνώμη σας!