ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πολλές οι ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ μας από τον Τόλη Βοσκόπουλο που γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1940 στη Μικρασιατική συνοικία της Κοκκινιάς του Πειραιά, από Μικρασιάτες γονείς. Είχε ΑΓΩΝΙΑ πως θα έλεγε στο Σμυρνιό πατέρα του “ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ, ΣΕ ΙΚΕΤΕΥΩ ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ έχω το τραγούδι και ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΩ ότι αν ασχοληθώ με αυτό και το θέατρο που αγαπώ, όλοι θα με χειροκροτούν φωνάζοντας ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΘΕΑΤΡΙΝΕ και θα μείνω στη μνήμη τους ως ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΣ”. Και βεβαίως δεν χρειάστηκε ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΙΣΕΙ από το πατρικό σπίτι, γιατί οι δικοί του ΤΕΛΙΚΑ του είπαν “ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ, ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΤΥΧΗ, ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ ΠΑΝΤΟΥ θα είναι η σκέψη και η ΑΓΑΠΗ μας μαζί σου”.

Στην προσωπική του ζωή ταξίδεψε αρκετά σαν τα ΑΔΕΛΦΙΑ ΤΟΥ, ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ. ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ η ζωή του με πολλές ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΓΑΠΗΣ, αν και αναρωτήθηκε τι ακριβώς ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ μετά από κάθε έντονη ερωτική ιστορία. Μερικές φορές ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΟΥΝ άραγε; Σε περιόδους μοναξιάς τραγουδούσε το ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΜΟΝΗ. ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΓΙΑΤΙ από ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΑΓΑΠΕΣ που ομολόγησε ότι ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ. ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι οι ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ και οι ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ του περιέλαβαν και παραδοσιακά τραγούδια από τη Σμύρνη, τον τόπο καταγωγής της οικογένειάς του. ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ σιγοτραγουδήσαμε μαζί του αξέχαστα τραγούδια. Με τα υπέροχα ΜΑΤΙΑ του που ήταν σαν ΦΕΓΓΑΡΙΑ, Η ΝΥΧΤΑ ΓΕΜΙΖΕ ΦΩΣ. Ποιος δεν σηκώθηκε να χορέψει ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ με ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΠΑΝΩΘΕ ΜΟΥ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΤΑΛΗΡΟ, ΘΕΕ ΜΟΥ ΠΩΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΜΑΤΙ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΚΛΑ ΠΛΑΙ ΜΟΥ.

Το άστρο του έλαμψε για πάνω από εξήντα χρόνια. Μετά την ονομαστική του γιορτή τέλος Ιουνίου και λίγο πριν από τα γενέθλιά του έφυγε για τον έναστρο ουρανό.

Συντάκτης: Βασιλική Γκουντσίδου
Η Βασιλική Γκουντσίδου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια. Σπούδασε Φυσική στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές και ήταν μέλος του διδακτικού προσωπικού μέχρι τη συνταξιοδότησή της. Από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας ορίστηκε ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για το Cyberbullying, τη θυματοποίηση σχετικά με την εμφάνιση (Appearance Matters) και τον ψηφιακό αποκλεισμό των ηλικιωμένων (Reducing Old-Age Social Exclusion:ROSEnet), καθώς και του «We CAN, Δράση Επιμόρφωσης Γονέων για τον κυβερνοεκφοβισμό». Από το 2007 ήταν προσκεκλημένη ομιλήτρια για το cyberbullying σε τηλεοπτικές εκπομπές και σε ημερίδες σε όλη την Ελλάδα και συμμετείχε με εργασίες και ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής σε συνέδρια που διοργανώθηκαν με το θέμα αυτό. Έλαβε επίσης μέρος σε δεκάδες διεθνή συνέδρια με εργασίες για το cyberbullying. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή χρονογραφημάτων και διηγημάτων. 1.Το 2017 το βραβευμένο με έπαινο δοκίμιο με τίτλο «Αριστοτέλης ο μεγάλος σύγχρονος νους», συμπεριελήφθη σε βιβλίο της Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας με τίτλο «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης». 2. Είναι μία από τους συγγραφείς του βιβλίου «Cyberbullying through the new media-findings from an international network», edited by Peter K Smith and Georges Steffgen, Psychology Press Taylor and Francis Group, London and New York, 2013. 3.«Η γιαγιά Σοφία, ο μικρός Χαραλαμπούλης, το διαδίκτυο και το cyberbullying», Βασιλική Γκουντσίδου, Άννα Τσιλιγκίρογλου-Φαχαντίδου. Παιδικό παραμύθι, εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ, Μάϊος 2016 http://www.interfasol.eu/book/internet-and-cyberbullying/ Το link για τη μετάφραση στα Αγγλικά του παραμυθιού, στην ιστοσελίδα του INTERFASOL, του Ευρωπαϊκού προγράμματος για την ενδογενεακή αλληλεγγύη. 4.Συμμετοχή με δύο διηγήματα στο Συλλογικό έργο, «Ασύνορες μνήμες», εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ, Δεκέμβρης 2017. 5.«Η Σίλια και ο Τάκης, ο Ρομποτάκης στο σχολείο του μέλλοντος», Παιδικό παραμύθι, εκδόσεις iWrite, Ιανουάριος 2019.

Πείτε τη γνώμη σας!