ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ. Χρόνια πολλά στις Αλεξάνδρες και στους Αλέξανδρους που γιορτάζουν σήμερα.Τελειώνει ο μήνας και όπως λέει ο λαός, από Αύγουστο χειμώνα. Τελευταίες μέρες των διακοπών για πολλούς και σιγά σιγά ετοιμαζόμαστε για την επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα, ελπίζουμε την προ covid. Οι τελευταίοι εκδρομείς γυρίζουν και τα πλοία, τα τρένα και τα λεωφορεία είναι πίτα στον κόσμο.

Και μια που ανέφερα την λέξη πίτα, γκουγκλάροντάς την διαπίστωσα πόσα πολλά είδη υπάρχουν σε όλες τις περιοχές της πατρίδας μας, θυμίζοντας τους τρόπους με τους οποίους διαχειρίζονταν οι παλιές νοικοκυρές το χρόνο, αλλά και τα υλικά που είχαν στη διάθεσή τους. Όσες Θεσσαλονικιές είχαν καταγωγή από τη Βλάστη, έχω την γνώμη ότι φτιάχνουν τις καλύτερες πίτες. Εξαιρετικές τεχνίτριες στην πίτα και οι Ηπειρώτισσες. Η μπλατσάρα, ή μπατσαριά είναι μια παραδοσιακή ηπειρώτικη πίτα χωρίς φύλλο, φτιαγμένη με χυλό από καλαμποκάλευρο. Απαραίτητο εργαλείο για την κατασκευή, ο πλάστης, ή η ουκλαή, όπως την έλεγαν στην Ανατολική Θράκη. Συχνά οι γελοιογράφοι της εποχής μας την ανέφεραν ως όπλο των γυναικών, στα νυχτοπερπατήματα των συζύγων. Κάθε Πρωτοχρονιά η γιαγιά μου έφτιαχνε την παραδοσιακή μικρασιάτικη κιμαδόπιτα τη μιλίνα, την οποία έκοβε ο παππούς και μοίραζε σε όλους μας κατά σειρά ηλικίας. Το φύλλο το άνοιγε με τέχνη και το ακουμπούσε σε κάτασπρα σεντόνια, ειδικά γι αυτή τη χρήση. Τα τοποθετούσε με προσοχή σε τεράστιο κυκλικό ταψί που το πηγαίναμε στο φούρνο της γειτονιάς. Τακτικά έφτιαχνε τυρόπιτα στη μασίνα, ή τηγανόψωμο στα γρήγορα, όταν είχαμε επισκέψεις.

Στις 27 Αυγούστου εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Φανουρίου, νεανική μορφή που έζησε στα Ρωμαϊκά χρόνια, και υπέστη 12 μαρτύρια στον αγώνα του κατά της αδικίας. Με 7 ή 9 υλικά κάθε χρόνο έφτιαχναν βάζοντας όλη τους την τεχνική η μητέρα μου και οι γειτόνισσες φανουρόπιτα. Μπορούσες να βάλεις λίγα τρίμματα κάτω από το μαξιλάρι και να δεις ποιον θα παντρευτείς. Facebook για γνωριμίες τώρα, Πίτα του Άγιου Φανουρίου τότε, για να δεις στο Πι και Φι το μελλοντικό σου σύντροφο. Την παραμονή και ανήμερα της γιορτής του γεμίζει όχι μόνο η εκκλησία στην Παπάφη, αλλά και όλες οι ενορίες της πόλης μας. Με την οικονομική κρίση αρκετές νοικοκυρές ομολογούν ότι φτιάχνουν φανουρόπιτα για να βρουν τα παιδιά τους δουλειά.

Φέτος όμως η γιορτή είχε μια άλλη διάσταση για τους υποψηφίους των ΑΕΙ. Τέρμα αυτά που ξέραμε εμείς οι παλιότεροι, που τρέχαμε στα φροντιστήρια της πόλης μας για να μάθουμε τα νέα, η αγοράζαμε πρωί πρωί τις εφημερίδες για να δούμε το όνομά μας γραμμένο και να σιγουρευτούμε για το τμήμα που περάσαμε. Καμιά φορά από τη βιασύνη μπερδευόμασταν με τα τόσα ονόματα. Και φυσικά με το αυτί κολλημένο στο ραδιόφωνο ακούγαμε την εκφωνήτρια της ΕΡΤ που ξεκινούσε με τη Αρχιτεκτονική Αθηνών και μέχρι να έρθει το δικό μας τμήμα, άκρα του τάφου σιωπή με κομμένη την ανάσα και στη συνέχεια αλαλαγμοί επιτυχίας. Όλα στο μεϊντάνι, ανύπαρκτο το GDPR.

Τα παιδιά η καλύτερα τα εγγόνια μας αποτελούν την always on line generation. Ανήμερα του Αγίου Φανουρίου λοιπόν ειδοποιήθηκαν με μήνυμα στα δικά τους κινητά για το τμήμα εισαγωγής τους. Εύγε στους επιτυχόντες, που μελέτησαν αυτή τη δύσκολη για όλους χρονιά σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω covid. Yπήρχαν φέτος βέβαια προβλήματα με την ΕΒΕ και με τον τρόπο που μοιράστηκε η πίτα του αριθμού των εισακτέων. Ανταμοίφθηκαν όμως όσοι μελέτησαν συστηματικά για να πετύχουν το στόχο τους και δεν ήταν στη λογική πέσε πίτα να σε φάω. Και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε είχαν επιτέλους και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, μια που μπορούσαν να γλεντήσουν και να χαρούν ως φοιτητές πλέον. Να το γιορτάζουν οπωσδήποτε στα πλαίσια του εφικτού μια που το κομμάτι της πίτας (στα στατιστικά δεδομένα αναφέρομαι βεβαίως βεβαίως) με τον αριθμό των κρουσμάτων covid μεγαλώνει.

Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας των αριστούχων; Ο καθένας έχει κάτι να μας δηλώσει από την προσωπική του εμπειρία. Σίγουρα όμως η αγάπη των γονιών, η ενσυναίσθηση, η στήριξή τους ακόμη και στην περίπτωση που το παιδί δεν έλαβε στο κινητό του το μήνυμα που επιθυμούσε, είναι απαραίτητη.

  1. Να συνεχίσει η μαμά να φτιάχνει χυμό πορτοκαλιού και να το πηγαίνει διακριτικά στο δωμάτιο του παιδιού
  2. Μαζί με σταφίδες, superfood
  3. Η και λίγα δυναμωτικά καρύδια
  4. Να μην του βγάζει το λάδι καταπιέζοντάς το
  5. Να μην κουνάει το κεφάλι αποδοκιμαστικά όταν δεν την ακούει το παιδί μουρμουρίζοντας “εγώ μιλάω, αλλά εσύ από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα”
  6. Να φροντίζει να είναι η ζωή του γλυκιά σαν ζάχαρη
  7. Κι όταν πέσει στην αγκαλιά της το παιδί της χαρούμενο ως φοιτητής πλέον, να μπορεί να φουσκώσει από υπερηφάνεια σαν το αλεύρι.

Συγγνώμη, αλλά μου φαίνεται παρασύρθηκα και άρχισα να απαριθμώ τα υλικά της γλυκιάς φανουρόπιτας.

Πείτε τη γνώμη σας!