Γέφυρα Μουσικής Τρίκαλα – Θεσσαλονίκη στο Μουσείο Τσιτσάνη

Τους ισχυρότατους δεσμούς ανάμεσα στα Τρίκαλα και τη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσε η συναυλία «Γέφυρα Μουσικής Τρίκαλα – Θεσσαλονίκη». Στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα, στις 21 Ιουνίου 2022, η διοίκηση του Μουσείου και ο Δήμος Τρικκαίων συνδιοργάνωσαν μια βραδιά με τραγούδια αποκλειστικά από τρικαλινούς δημιουργούς για τη Θεσσαλονίκη, που ερμήνευσαν τρικαλινοί για τη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Μουσικής και Τέχνης» που κάθε χρόνο υλοποιεί το Μουσείο Τσιτσάνη, οριζόμενη ακριβώς την ημέρα εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, καλωσορίζοντας τον ομόλογό του της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, υπογράμμισε, εκτός από τους φιλικούς δεσμούς ανάμεσα στους δύο, το πώς και σε ποιον βαθμό, οι τρικαλινοί συνθέτες, στιχουργοί και ερμηνευτές, ανέδειξαν, εμπνεύστηκαν και τραγούδησαν την πρωτεύουσα της Μακεδονίας.
Ο κ. Ζέρβας έκανε λόγο για τη χαρά του να βρίσκεται στα Τρίκαλα και δη στο Μουσείο Τσιτσάνη, χώρο συνυφασμένο με τη μεγάλη του αγάπη, όπως τόνισε, τη μουσική, ενώ αναφέρθηκε και στα 10 χρόνια από την απώλεια του Δημήτρη Μητροπάνου.
Τα δώρα που αντήλλαξαν οι δύο αυτοδιοικητικοί ήταν βεβαίως μουσικής έμπνευσης (συλλογές τραγουδιών) αλλά ο κ. Παπαστεργίου δώρισε και ένα ομοίωμα ποδηλάτου – σήματος κατατεθέντος των Τρικάλων.
Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη, Μιχάλης Λάππας, αναφέρθηκε στη στενή σχέση και επαφή των κατοίκων των δύο πόλεων και στους ισχυρούς δεσμούς που συνεχώς ενισχύονται.

Η συναυλία
Τα τραγούδια της συναυλίας ταξινομήθηκαν σε δύο μέρη: το πρώτο, αφορούσε σε τραγούδια που συνέθεσαν τρικαλινοί δημιουργοί στη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη. Τραγούδια που είτε προήλθαν από γεγονότα που συντάραξαν την πόλη και την ελληνική ιστορία είτε συντέθηκαν την ίδια περίοδο: «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Σ’ έναν βράχο φαγωμένο», «Παραστρατημένη» από τον Απόστολο Καλδάρα, «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Τάγμα Τηλεγραφητών», «Αρχόντισσα», «Κάνε λιγάκι υπομονή» από τον Βασίλη Τσιτσάνη κ.α.
Το δεύτερο μέρος αφορούσε σε τραγούδια που έγραψαν και τραγούδησαν Τρικαλινοί για τη Θεσσαλονίκη: «Όμορφη Θεσσαλονίκη». «Μπαξέ Τσιφλίκι» από τον Βασίλη Τσιτσάνη, «Θεσσαλονίκη μου» από τον Χρήστο Κολοκοτρώνη, «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Λαδάδικα», « Θεσσαλονίκη», «Θεσσαλονίκη Σαββατόβραδο κι Απρίλης» από τον Δημήτρη Μητροπάνος, «Χίλια γράμματα» από τον Δημήτρη Ζμπέκο κ.α.
Η αυλή του Μουσείου Τσιτσάνη υποδέχθηκε τους/τις τρικαλινούς/ες για άλλη μια βραδιά με ένα μουσικό πρόγραμμα από ορχήστρα τρικαλινών οργανοπαικτών, ενώ τα τραγούδια ερμήνευσαν η Κωνσταντίνα Πάλλα και ο Μπάμπης Αντωνίου – πολλές φορές με τη συνοδεία των θεατών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.