SMuC: Το Μουσείο Τσιτσάνη αγκαλιάζει και προωθεί την παραδοσιακή μουσική

Ένα εξαιρετικά σημαντικό και άκρως ενδιαφέρον σεμινάριο για την παραδοσιακή και λαϊκή μουσική ξεκίνησε να υλοποιείται στο Μουσείο Τσιτσάνη.
Από τη Δευτέρα 25 και μέχρι την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022 το 1o Trikala Summer Music Camp – SMuC 2022 υλοποιείται στους χώρους του Μουσείου, από 4 σημαντικούς μουσικούς – δασκάλους μουσικών οργάνων, τους Βασίλη Κώστα στο λαούτο, Νεκτάριο Παπαγεωργίου στο κλαρίνο, Νίκο Γύρα στη λαϊκή κιθάρα και Θανάση Βόλλα στο μπουζούκι.
Οι μαθητές/τριες σε κάθε όργανο χωρίζονται στα τμήματά τους με αυστηρό αριθμό συμμετεχόντων/ουσών σε κάθε ένα εξ αυτών και πραγματοποιούνται τα σεμινάρια για την εκμάθηση μουσικών δρόμων, τρόπων, μυστικών στο μπουζούκι, το κλαρίνο, τη λαϊκή κιθάρα και το λαούτο.
Όπως το έθεσε ο κ. Γύρας, «στο σεμινάριο γίνεται εισαγωγή στους λαϊκούς μουσικούς δρόμου και τον ρόλο τους στη συνοδεία και την εναλλακτική εναρμόνιση», ενώ ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε τη σημασία της «ένωσης δύο κόσμων, καθώς στα σύγχρονα μουσικά γεγονότα, εντάσσουμε την παραδοσιακή μας μουσική. Ο δε κ. Γύρας στάθηκε στη σημασία του σεμιναρίου για την προώθηση της μουσικής γνώσης στη δυναμική «που αναπτύσσεται στη νέα γενιά, σε όλα τα μουσικά όργανα και τις φωνές», εκφράζοντας την αισιοδοξία του «για το μέλλον κυρίως της παραδοσιακής μας μουσικής».
Και οι τρεις τους συνεχάρησαν τη διοίκηση του Μουσείου Τσιτσάνη για την πρωτοβουλία και τον Δήμο Τρικκαίων για τη στήριξη, ενώ τόνισαν τη σημασία του να καθιερωθεί το SMuC και να καταστεί θεσμός για την εκμάθηση των μυστικών της παραδοσιακής μουσικής. Οπως τόνισε ο υπεύθυνος του Μουσείου Τσιτσάνη κ. Στ. Καραγιώργος, «δίνουμε βαρύτητα στην παράδοση και στη συνέχιση της εκμάθησης της μουσικής στη νέα γενιά».
Το πρωί της Δευτέρας 25 Ιουλίου έγινε η συγκέντρωση των μαθητών/τριών του πρωινού γκρουπ και ακολούθησαν τα πρώτα μαθήματα. Από το απόγευμα ξεκινούν τα μαθήματα σε όλα τα όργανα, με συμμετέχοντες/ουσες από όλη την Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική, μέχρι τη Σύρο και τη Χίο.
Μάλιστα αυτή η πρωτοβουλία ολοκληρώνεται με συναυλία, που θα δοθεί με το πέρας των μαθημάτων, ως κατάληξη των γνώσεων που αποκτήθηκαν στη διάρκειά τους. η συναυλία θα δοθεί την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 στις 21:00 στο θεατράκι του Ληθαίου, με δωρεάν είσοδο για όλους/ες.
Διοργάνωση: Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη, Δήμος Τρικκαίων

Εκτέλεση Παραγωγής: PhonoQuest

Πληροφορίες https://smuc.mouseiotsitsani.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.