ΠΡΩΤΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Είμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου, αλλά ο καιρός μας ξεγελάει και μας θυμίζει αν όχι καλοκαίρι, σίγουρα άνοιξη. Τελικά συμμαχεί μαζί μας για να μην ξοδεύουμε τα αργύριά μας, όσοι τα έχουν βεβαίως και να αρχίσουμε να θερμαίνουμε τα σπίτια μας όσο το δυνατόν αργότερα. Ακολουθεί άραγε το χθεσινό ξενόφερτο έθιμο του Χαλλοουίν, «trick or treat»; Μήπως μας κάνει φάρσα και θέλει κέρασμα; Ομολογώ ότι δεν είχα ιδέα όταν ήμουν μικρή με μικρασιατική καταγωγή τι είναι το Thankgiving και το Halloween. Πολύ χάρηκα σε τελική ανάλυση, που στο κολλέγιο που φοιτούσα θα είχαμε δυο μέρες λιγότερο σχολείο. Το Halloween είναι μια αργία η οποία εορτάζεται κυρίως σε χώρες του αγγλοσαξωνικού κόσμου την παραμονή της Ημέρας των Αγίων Πάντων, δηλαδή την 1η Νοεμβρίου. Κατά την ημέρα αυτή γενικότερα τιμούν τους αγίους, αλλά και τους νεκρούς προγόνους των ανθρώπων. Την τιμητική τους έχουν οι κολοκύθες. Κυκλοφορούν με φαναράκια παρόμοια με αυτά που μας έφτιαχναν με καρπούζια οι γονείς μας. «Κολοκύθα» τα παλιά χρόνια αποκαλούσαμε εμείς κάποιον που δεν ήταν ιδιαίτερα εύστροφος. Μια συνηθισμένη φράση της εποχής μας ήταν «κολοκύθια με τη ρίγανη», που τη χρησιμοποιούσαν για να χαρακτηρίσουν ως ανόητα και αστήριχτα τα λόγια που εξέφραζε κάποιος. Τα παιδιά ντύνονται στις μέρες μας σε κάτι «τρομακτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλές λιχουδιές. Τα γλυκά και κυρίως οι σοκολάτες ήταν ένα είδος επιβράβευσης για τις προηγούμενες γενιές. Ανάλογα είναι διακοσμημένα και τα εστιατόρια και τα καταστήματα στο εξωτερικό. Στα τραπέζια υπάρχουν αράχνες, ευτυχώς όχι από έλλειψη καθαριότητας, αλλά πλαστικές. Λέτε γι αυτό να συζητιέται τελευταία η εντομοφαγία; Τρόμαξα αρκετά όταν πριν μερικά χρόνια τέτοια εποχή ανοίγοντας την πόρτα για να πάω στην τουαλέτα καταστήματος, έπεσε επάνω μου ένας σκελετός. Θυμήθηκα και το σχετικό ανέκδοτο, που η εγγονή ρωτάει τη γιαγιά τι σημαίνει η λέξη «εραστής». Η γιαγιά τσιρίζει «Αμάν», ανοίγει την πίσω πόρτα της ντουλάπας της και πέφτει ένας σκελετός. Καμιά σχέση με το Χαλλοουίν θα μου πείτε, αλλά ποιος μπορεί να είναι σίγουρος, πώς ξεκίνησε το έθιμο;

Τον τελευταίο καιρό εκτός από τις πολλές αγγλικές λέξεις που έχουν υιοθετηθεί κυρίως από τη νεολαία λόγω του internet, έχουμε κάνει εισαγωγή σε πολλά έθιμα και συνήθειες από το εξωτερικό. Δεν ξέρω αν είναι tredy η αναφορά στην οποία θα κάνω focus και φυσικά δεν θέλω να επηρεάσω τους followers μου, γιατί influencer δεν είμαι, αλλά θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στην δική μας Ελληνική tradition. Μπορεί να είναι άλυτο το πρόβλημα του τετραγωνισμού του κύκλου, αλλά με τα δικά μας παραδοσιακά τραγούδια καταφέραμε να κυκλώσουμε το τετράγωνο της ΧΑΝΘ και μάλιστα χορεύοντας. Την αρχή έκαναν χορευτές με παραδοσιακές στολές και μετά πως θα μπορούσαμε να αντισταθούμε οι παρόντες! Συγχαρητήρια στη κυρία Βροχίδου και το ΔΣ για την εξαιρετική εκδήλωση για τα 40 χρόνια στην πλατεία της ΧΑΝΘ την 28η Οκτωβρίου μετά την παρέλαση.

Πάνω από όλα η υγεία και μην ξεχνάμε ότι σήμερα η εκκλησία μας γιορτάζει τους Αγίους Κοσμά και Δαμιανό με καταγωγή από τη Μικρά Ασία. Τα δυο αδέλφια είχαν διακριθεί για την μεγάλη ευφυΐα και επιμέλειά τους σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Ιδιαίτερα όμως στην ιατρική επιστήμη, την οποία εξασκούσαν σαν διακονία φιλανθρωπίας προς τον πλησίον, χωρίς να παίρνουν χρήματα, γι’ αυτό και ονομάστηκαν Ανάργυροι. Μπορεί να είναι σήμερα της μόδας η διαλειμματική δίαιτα, αλλά η θρησκεία αδιαλείπτως ήταν υπέρ της νηστείας, που κάνει καλό όχι μόνο στο σώμα, αλλά και πνευματικά.

Παγκόσμια ημέρα αυστηρής χορτοφαγίας σήμερα. Πως να ευχηθείς όμως ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ μόνο με χορταράκι, μασουλώντας το σαν αγελαδίτσα, που μεταξύ μας δεν την λες κι αδύνατη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.