Γιάννης Αμανατίδης (ΣΥΡΙΖΑ): “Να σταματήσουν οι Τράπεζες και οι Εταιρείες Διαχείρισης να προσπερνούν δικαστικές αποφάσεις και να μεθοδεύουν πλειστηριασμούς κατοικιών”

Τη δυσφορία του για τα γεγονότα που καταγγέλει ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος εξέφρασε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄Θεσσαλονίκης και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, σήμερα σε κείμενό του στην προσωπική του σελίδα και στον παρακάτω σύνδεσμο.

Ο κ. Αμανατίδης γράφει:

Να σταματήσουν οι Τράπεζες και οι Εταιρείες Διαχείρισης να προσπερνούν δικαστικές αποφάσεις και να μεθοδεύουν πλειστηριασμούς κατοικιών

Με δημόσια επιστολή του, στις 31 Μαΐου 2023, ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, καταγγέλλει πληθώρα διαμαρτυριών για τα προβλήματα των «ηλεκτρονικών πλατφορμών», τα οποία δεν επιτρέπουν στους πολίτες να ολοκληρώσουν τη ρύθμιση των οφειλών τους και να σώσουν τις κατοικίες τους και επίσης πως ενώ οι δανειολήπτες έχουν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν την κατοικία τους, οι τράπεζες και οι σχετικές υπηρεσίες ακολουθούν τακτικές, ώστε να μη μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και τους οδηγούν πάλι, σε πλειστηριασμό.

Οι υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους «καθυστερούν» επί μήνες, να εκδώσουν δοσολόγια αποπληρωμής της ρύθμισης των δανείων και χωρίς αυτά οι Τράπεζες αρνούνται να δεχτούν πληρωμές. Υπεύθυνο όμως τοποθετούν τον πολίτη που «καθυστερεί» -εξαιτίας τους- τις πληρωμές και του στέλνουν διαταγές πληρωμής και έξωσης.

Καταστρατηγείται έτσι και δεν εφαρμόζεται ο νόμος 4605/2019.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως στις 16/5/2023 υπήρξε περιστατικό έκδοσης διαταγής πληρωμής, τελευταίο βήμα πριν από την έξωση και τον πλειστηριασμό, σε δανειολήπτρια, η οποία είχε κερδίσει δικαστικά τη ρύθμιση του δανείου της και την προστασία της κύριας κατοικίας της.

Η αιτιολογία ήταν ότι η δανειολήπτρια δεν εξυπηρετούσε την αποπληρωμή των δόσεων της, ενώ στην πραγματικότητα η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν της επέτρεπε, με άγνωστο σφάλμα, να προχωρήσει στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων!

Τα παραπάνω, είτε οφείλονται σε τεχνική και οργανωτική ανικανότητα των σχετικών υπηρεσιών, είτε είναι μεθόδευση, ώστε να παγιδεύονται οι πολίτες.

Ο πολίτης οδηγείται συνεχώς σε κατάσταση απόλυτης σύγχυσης και αδυναμίας να βρει λύσεις και χάνει τελικά το σύνολο της περιουσίας του, ακόμη και αν είναι ικανός να πληρώσει τις ρυθμίσεις του ή αν έχει ήδη εξοφλήσει μεγάλο μέρος των οφειλών του!

Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες από τη σύγχυση και την αδυναμία αντίδρασης και αυτή τη στιγμή μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών, που είναι δανειολήπτες, οδηγείται αναγκαστικά στο μαρασμό και την καταστροφή.

Ένα πρώτο μέτρο, μαζί με την απαγόρευση των πλειστηριασμών, θα μπορούσε να είναι άμεσα, η υποχρέωση των funds να ανακοινώνουν εγγράφως το τίμημα (ποσό ή ποσοστό), το οποίο κατέβαλαν για την αγορά του δανείου.

Η υποχρέωση αυτή θα αποτελέσει λύση για τους δανειολήπτες να διασώσουν την περιουσία τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.