Κυκλική οικονομία και κομποστοποίηση σε λαχανόκηπους σπιτιών στα Τρίκαλα  

Μια ακόμη «πράσινη» δράση από τον Δήμο Τρικκαίων και την e-trikala Α.Ε., με εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος κυκλικής οικονομίας για αστικούς λαχανόκηπους στα Τρίκαλα.
Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Circ4Food (Τ2ΕΔΚ-03899) που υλοποιεί η δημοτική αναπτυξιακή εταιρεία, με στόχο τη συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Αυτή τη φορά, η προσπάθεια αφορά στη χρήση της λαχανοκομικής καλλιέργειας σε τρικαλινά σπίτια, όπου θα εγκατασταθεί ένα τετραπλό, ολοκληρωμένο σύστημα κυκλικής οικονομίας για αστικούς λαχανόκηπους.
Το συγκεκριμένο σύστημα CIRC4Food αποτελείται από τέσσερα μέρη:
1. Τον ενσωματωμένο κάδο κομποστοποίησης, ο οποίος θα δέχεται τα οργανικά και φυτικά υπολείμματα και θα προχωράει σε αερόβια κομποστοποίηση. Συγκεκριμένα, ο κάδος θα μπορεί να αναμιγνύει τα υπολείμματα αλλά και τα πρόσθετα τα οποία θα μπορούν να εισέρχονται στον κάδο για βελτιστοποίηση της διαδικασίας.
2. Τον συλλέκτη βρόχινου νερού, στον οποίο θα συλλέγεται και θα αποθηκεύεται το νερό από τις βροχές και θα γίνεται διαθέσιμο στα φυτά ανάλογα τις ανάγκες τους.
3. Τον ενσωματωμένο χώρο φύτευσης των καλλιεργειών, ο οποίος θα περιέχει επιφάνεια στην οποία θα μπορούν να καλλιεργηθούν οι λαχανοκομικές καλλιέργειες.
4. Το έξυπνο σύστημα διαχείρισης κήπων και κομπόστ, το οποίο θα περιλαμβάνει μια διαδικτυακή πλατφόρμα παρακολούθησης των πιο πάνω συστημάτων στα οποία θα ενσωματώνονται διάφορες τεχνολογίες IoT (αισθητήρες υγρασίας και θερμοκρασίας αέρα, θερμοκρασίας και υγρασίας κομπόστ, στάθμης νερού, κτλ).
Η διαδικασία εγκατάστασης του ολοκληρωμένου συστήματος θα δίνει το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου.
Με τη χρήση του συστήματος CIRC4Food, αναμένεται να υπάρξουν τα παρακάτω οφέλη:
– Μείωση χρησιμοποιούμενης ποσότητας νερού από το δίκτυο υδροδότησης (>30% εξοικονόμηση στην χρήση νερού από το δίκτυο υδροδότησης)
– Μείωση χρήσης λιπάσματος εμπορίου (>30% εξοικονόμηση στην χρήση λιπάσματος εμπορίου)
– Μείωση χρήσης νερού για παραγωγή (>20% στην χρήση νερού για παραγωγή λαχανικών)
– Αύξηση της παραγόμενης ποσότητας λαχανικών (>10% στην παραγόμενη ποσότητα λαχανικών)
– Μείωση κόστους παραγωγής (>20% μείωση κόστους παραγωγής λαχανικών)
– Μείωση ποσότητας απορριμμάτων (>20% μείωση στην ποσότητα που στέλνονται σε κάδους απορριμμάτων.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης, το ΕΣΙΠΕΥ [Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) του ΕΜΠ], το Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας του Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ και η AGENSO.

Οι πληροφορίες για τις βασικές απαιτήσεις για την εγκατάσταση του συστήματος στην οικία σας (ή πολυκατοικία), καθώς και τα κριτήρια επιλογής υπάρχουν στην ιστοσελίδα της e-trikala Α.Ε. (https://www.e-trikala.gr/)μ στην ενότητα «Τελευταία Νέα». Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να συμπληρώσουν και να αποστείλουν την αίτηση τους στο email info@e-trikala.gr  έως και την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *