17η Μαρτίου και η Ιρλανδία γιορτάζει

17 Μαρτίου σήμερα και οι Ιρλανδοί σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την ημέρα του Αγίου Πατρικίου.

Όταν διάβαζα μικρή τα Μίκυ Μάους μου είχαν κάνει εντύπωση δύο ήρωες: ο Θείος Σκρουτζ για την τσιγκουνιά του και ο Ιρλανδός ξάδελφος Γκαστόνε, που ήταν πολύ τυχερός και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εκνευρίζεται ο Ντόναλντ, που έχω την εντύπωση ότι λίγο γκαντέμης ήταν. Αλλά ας μην κάνουμε την πάπια, αν βρούμε ένα τετράφυλλο τριφύλλι, το γούρι και σύμβολο της καλής τύχης, όλοι θα χαρούμε ιδιαίτερα. Μια ιρλανδέζικη παροιμία παρομοιάζει με αυτό το σπάνιο εύρημα των αγρών, τον πραγματικό φίλο, γιατί είναι πολύ δύσκολο να τον βρεις και πάρα πολύ τυχερός που θα τον έχεις στη ζωή σου. Το τριφύλλι συνδέεται με τον Άγιο Πατρίκιο, γιατί το χρησιμοποιούσε για να εξηγήσει το μυστήριο της Αγίας Τριάδας στους παγανιστές. Ο Πατέρας, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα μπορούν να είναι ξεχωριστές οντότητες και μια ταυτόχρονα. Ο Άγιος Πατρίκιος απεβίωσε στις 17 Μαρτίου 461.

Σύμφωνα με την ιρλανδική νομοθεσία, μέχρι το 1970, η ημέρα του Αγίου Πατρικίου ήταν θρησκευτική γιορτή, κάτι που σήμαινε ότι κανείς δεν επιτρεπόταν να εργάζεται. Στη συνέχεια, όταν έγινε εθνική γιορτή, ο νόμος άλλαξε και πολλοί φορώντας το χαρακτηριστικό πράσινο καπέλο, διασκεδάζουν στις παμπ. Οι πωλήσεις της χαρακτηριστικής Ιρλανδέζικης μπύρας Guinness εκτοξεύονται την ημέρα του Αγίου Πατρικίου. Οι εορτασμοί σε ολόκληρο τον κόσμο περιλαμβάνουν παρελάσεις, φεστιβάλ και τα «céilithe», δηλαδή πάρτι με παραδοσιακή κέλτικη μουσική και χορό. Γενικά η ιδιοσυγκρασία των Ιρλανδών θυμίζει ποιο πολύ την Ελληνική, παρά αυτή των Άγγλων. Σύμφωνα με μια εκδοχή, το έθιμο της Πρωταπριλιάς ξεκίνησε από τους Κέλτες οι οποίοι ήταν δεινοί ψαράδες. Την 1η Απριλίου ξεκινούσαν το ψάρεμα, αλλά όσο καλοί και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα και οι περισσότεροι έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει.

Στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας σώζεται ένα εντυπωσιακό κειμήλιο το βιβλίο των Κελτών, γραμμένο στα Λατινικά το 800 μ.Χ.. Περιέχει τα τέσσερα Ευαγγέλια μαζί με διάφορα προπαρασκευαστικά κείμενα και πίνακες και είναι ένα αριστούργημα της δυτικής καλλιγραφίας. Αποτελεί το κύριο έκθεμα της βιβλιοθήκης του Trinity College, College of the Holy and Undivided Trinity of Queen Elizabeth στο Δουβλίνο. Το πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1592 από τη βασίλισσα Ελισσάβετ Ι, στα πρότυπα των πανεπιστημίων Oxford και Cambridge. Όταν ετέθη θέμα να φοιτήσουν και γυναίκες, ο τότε πρύτανης είπε «ποτέ, μόνο πάνω από το πτώμα μου». Πέθανε σε μεγάλη ηλικία και όπως μας είπαν στην ξενάγηση, συμπτωματικά το πρωί της ημέρας του θανάτου του ψηφίστηκε ο νόμος, σύμφωνα με τον οποίο μπορούσαν να γίνουν δεκτές και γυναίκες σαν φοιτήτριες. Λέτε τελικά να ήταν ένα ακόμη πρωταπριλιάτικο των Κελτών;

Δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός είναι και οι βράχοι του Μοχέρ μια απόκρημνη βραχώδης ακτή στη νοτιοδυτική Ιρλανδία, όπου δεσπόζει ο Πύργος του Σερ Κορνέλιους Ο΄Μπράιεν. Εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς τον irish coffee του, με την θέα προς τον Ατλαντικό Ωκεανό πραγματικά να κόβει την ανάσα. Όταν φυσάει, είναι αδύνατον να τον προσεγγίσουν ακόμη και τα τουριστικά πούλμαν.

Στα δυτικά της χώρας βρίσκεται το Γκόλγουεϊ, η Πολιτιστική Καρδιά της Ιρλανδίας. Είναι γνωστό για τον τρόπο ζωής του και τους πολυάριθμους εορτασμούς και φεστιβάλ. Το δαχτυλίδι Claddagh που αντιπροσωπεύει την αγάπη, την πίστη και τη φιλία δημιουργήθηκε από τον Richard Joyce πριν από εκατοντάδες χρόνια. Αυτό το σύμβολο του Galway είναι γνωστό και αγαπητό σε όλο τον κόσμο. Η εικόνα των χεριών που σφίγγουν την καρδιά κάτω από το στέμμα είναι μοναδικά. Αν η καρδιά είναι από την έξω μεριά, τότε η κοπέλα που το φοράει δεν είναι δεσμευμένη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *