ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Σήμερα έπρεπε να γιορτάζει ολόκληρη η Ελλάδα για τον σπουδαίο και μοναδικό ρόλο που έχει παίξει στον τομέα αυτό. Η επιγραφή στην είσοδο του πανεπιστημίου της Coibra στην Πορτογαλία γραμμένη τιμής ένεκεν στα αρχαία Ελληνικά, η πινακίδα στα Ποντιακά σε γέφυρα της Φρανκφούρτης και τόσες άλλες αναφορές στην Ελληνική γλώσσα ανά τον κόσμο, ίσως θα πρέπει να προβληματίσουν τη γενιά του γκρικλις. Θυμήθηκα την επίσκεψή μου στο Μουσείο που φυλάσσονται τα γλυπτά του Παρθενώνα και για τα οποία εδώ και χρόνια γίνεται μάχη για να επιστραφούν στην πραγματική τους θέση. Η είσοδος ήταν δωρεάν και υπήρχε αναρτημένο πανό που έγραφε admission free. Δεν θα ξεχάσω μια κυρία με το κινητό στο χέρι να απολαμβάνει τα εκθέματα του …κυλικείου και να σχολιάζει: «Μας έφεραν σε ένα μουσείο τώρα και γι αυτό βρήκα το χρόνο να σου τηλεφωνήσω. Νομίζω ότι το λένε φρι». Την έφεραν, δεν μπήκε στον κόπο ούτε καν να ρωτήσει το όνομα του μουσείου, να κινηθεί προς τα εκθέματα. Απλά αφοσιώθηκε στο κινητό της. No comments!

Η 18η Απριλίου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η πρόταση είχε γίνει στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983.
Είναι αλήθεια ότι ακούγοντας τον όρο Πολιτιστική Κληρονομιά το μυαλό μου πηγαίνει κυρίως στον απτό πολιτισμό, δηλαδή τα κτίρια, τα μνημεία, τα γραπτά, τα έργα τέχνης και τα πάσης φύσης τεκμήρια. Στον όρο όμως αυτό περιλαμβάνονται και τα άυλα χαρακτηριστικά ενός έθνους, μιας κοινωνίας, ή μιας ομάδας τα οποία έχουν κληροδοτηθεί από τις παλαιότερες γενιές. Πολύτιμος θησαυρός αποτελούν όσα μάθαμε από τους παππούδες μας, οι παραδόσεις, η λαογραφία, η γλώσσα κλπ. καθώς και η «φυσική» κληρονομιά, που περιλαμβάνει σημαντικά πολιτιστικά τοπία. Ομολογώ ότι όταν επισκέφτηκα την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα συγκλονίστηκα από το φυσικό περιβάλλον. Όσοι επισκέπτονται το Άγιο Όρος ομολογούν ότι η φύση είναι παραδεισένια.

Την υπερηφάνεια για τη βαριά πράγματι πολιτιστική μας κληρονομιά δεν ξέρω αν την έχει διατηρήσει η νέα γενιά. Με το διαδίκτυο δίνεται πλέον η δυνατότητα στα παιδιά να επισκεφτούν οποιοδήποτε μουσείο του κόσμου και να δουν αναλυτικότατα κάθε έκθεμα. Πόσα likes λέτε να συγκεντρώσει μια τέτοια πρόταση;

Σε όλη την Ελλάδα μπορούμε να δούμε και να θαυμάσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Υπάρχουν όμως συνάνθρωποί μας που εκ γενετής έχουν στερηθεί αυτό το «προνόμιο». Μεγάλη συγκίνηση ένοιωσα όταν επισκέφτηκα το μουσείο της αφής στην Ανκόνα της Ιταλίας. Μουσείο Όμηρος προς τιμή του τυφλού ποιητή, με επικρατέστερο τόπο καταγωγής την Ιωνία. Λεγόταν Όμηρος, γιατί ήταν τυφλός «ὡς μὴ ὁρῶν» δηλαδή. Χίλια μπράβο αξίζουν και σ’ αυτόν που είχε την ιδέα και σε όλους τους καλλιτέχνες δημιουργούς, για ένα χώρο αφιερωμένο όχι στην όραση ή την ακοή, αλλά σε μια άλλη αίσθηση, πολύ χρήσιμη για ορισμένους συνανθρώπους μας. Τα ποιο γνωστά αριστουργήματα, που βρίσκονται στα μουσεία όλου του κόσμου, είναι με ειδικό τρόπο κατασκευασμένα ώστε «να τα δουν διά της αφής», όσοι έχουν προβλήματα όρασης. Κυριολεκτικά μπορείς εκεί να «δεις» από τη μαρμάρινη μακέτα του Παρθενώνα, μέχρι την ανάγλυφη Γκουέρνικα του Πικάσο.

Πριν δυο μέρες ήταν η παγκόσμια θορύβου. Πολύς θόρυβος που κάνει το νου μας να βουίζει επισκιάζοντας τη μελωδία που έπρεπε να επικρατεί στον κόσμο. Στα αυτιά μας φτάνουν συνεχώς άσχημες ειδήσεις. Υπάρχει περίπτωση να κοπούν αυτά ακαριαία; Με ηρεμία και υπομονή, όχι με βίαιο τρόπο, ίσως με κάποιον μπαλτά, ο θόρυβος του οποίου ενόχλησε γειτόνισσα του επάνω ορόφου και απασχόλησε μέχρι και τον Άρειο Πάγο. Τσατάλια τα νεύρα όλων, υπάρχουν ορισμένοι γείτονες που ενοχλούνται με τα πάντα. Ίσως όμως εκνευρίστηκε κάνοντας συνειρμό με το κατσικάκι, του οποίου η τιμή ανέβηκε στα ύψη και πολλοί συνταξιούχοι δεν μπορούν να το αγοράσουν. Σύμφωνα με την παράδοση ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, χαρίζει τη ζωή σε μια γαλοπούλα στο Thanksgiving. Τυχερά θα είναι φέτος το Πάσχα πολλά κατσικάκια που δεν θα οδηγηθούν στη σφαγή, όχι γιατί θα τους δώσει χάρη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας, αλλά λόγω τιμών, η καλύτερα της τιμής τους. Μεγάλη τιμή μας έκανε επιτέλους ο ιός που φαίνεται να υποχωρεί και το Πάσχα φέτος θα γιορταστεί παραδοσιακά και χωρίς καραντίνα. Καλή Μεγάλη βδομάδα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *