Τα Τρίκαλα συμμετέχουν από σήμερα, 28 Απριλίου 2022, στην πρωτοβουλία για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις της Ευρώπης. Η προσπάθεια που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021 πέτυχε τον πρώτο της στόχο, με τη σχετική ανακοίνωση να γίνεται το μεσημέρι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Δήμος Τρικκαίων ανταποκρίθηκε στην ομώνυμη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Ευρωπαϊκή Αποστολή – 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Εξυπνες Πόλεις μέχρι το 2030». Στόχος, το να μηδενιστούν οι εκπομπές αερίων ρύπων ως το 2030. Επί 10 μήνες η ομάδα στελεχών – συνεργατών του Δήμου εργάστηκε οργανωμένα και μεθοδικά, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Ο Δήμος Τρικκαίων επελέγη ανάμεσα σε 377 πόλεις από όλη την Ευρώπη, προκειμένου να αποτελέσουν το πρότυπο για όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις μέχρι το 2050.
Μαζί με τον Δήμο Τρικκαίων συμμετέχουν πόλεις, όπως: Ρώμη, Μιλάνο, Φλωρεντία, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Λισαβόνα, Πόρτο, Παρίσι, Λιόν, Μασσαλία, Μπρίστολ, Μόναχο, Φρανκφούρτη, Ντόρτμουντ, Οσλο, Λεμεσός, Σόφια, Ρεϊκιαβικ, Γλασκόβη, Σεράγεβο κ.α.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου επεσήμανε πως η ένταξη των Τρικάλων σε αυτή την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία «αποτελεί πρόκληση και τρόπο σκέψης, ακριβώς επειδή καινοτομία για εμάς είναι το περιβάλλον. Είναι η προσπάθεια να διαφυλάξουμε το παρόν μας και να προωθήσουμε ένα μέλλον “πράσινο” και ευοίωνο για τους πολίτες, σε μια πόλη αυτάρκη και κλιματικά ουδέτερη».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε: «Η “πράσινη” μετάβαση προχωρά σε όλη την Ευρώπη. Αλλά υπάρχει πάντα ανάγκη για πρωτοπόρους, οι οποίοι θέτουν πολύ υψηλότερους στόχους για τους εαυτούς τους. Αυτές οι πόλεις μας δείχνουν τον δρόμο για ένα υγιέστερο μέλλον. Θα τις υποστηρίξουμε σε αυτό! Ας αρχίσουμε τη δουλειά σήμερα».
Το χρονικό
1. Η διαδικασία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021, με την απόφαση του Δήμου Τρικκαίων να ανταποκριθεί στη σχετική πρόσκληση.
2. Ακολούθησε η εκδήλωση – επισημοποίηση της απόφασης, με τη συμμετοχή της κ. Μαρίας Βασιλάκου, πρ. αντιδημάρχου της Βιέννης, μέλους της «Επιτροπής Σοφών» για τη συγκεκριμένη Πρωτοβουλία. Συμβολικά, εκείνη την ημέρα του Σεπτεμβρίου του 2021, φυτεύτηκαν 150 δέντρα στο «νησάκι» του Μύλου Ματσόπουλου, από μαθητές/τριες των Τρικάλων.
4. Συνυπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας «Σύμφωνο των Πόλεων 2030», μεταξύ των 21 υποψήφιων ελληνικών Δήμων και της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
3. Στη συνέχεια άρχισε η κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας, η οποία έχει ως γενική αρχή την «υποχρέωση να παραδώσουμε μια πόλη υγιή, ασφαλή και βιώσιμη, με ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη, αξιοποιώντας τα τοπικά χαρακτηριστικά».
4. Ακολούθησε δημόσια διαβούλευση:
α. 1.200 μαθητές/τριες των Λυκείων των Τρικάλων συμμετείχαν σε 24 εργαστήρια, μέσω των οποίων συνδιαμόρφωσαν προτάσεις που η ομάδα του Δήμου συμπεριέλαβε στον φάκελο υποψηφιότητας
β. 100 τρικαλινοί/ες συμμετείχαν σε ηλεκτρονική διαβούλευση με το ίδιο αντικείμενο
5. Υποβλήθηκε ο σχετικός φάκελος υποψηφιότητας
Οι στόχοι
Οι στόχοι του Δήμου Τρικκαίων αφορούν σε 6 άξονες για την Κλιματική Ουδετερότητα. Αυτοί είναι:
- Εξοικονόμηση Ενέργειας – Μείωση Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος
- Βιώσιμη Κινητικότητα
- Ευφυή Τεχνολογικά Συστήματα
- Πράσινη και Κυκλική Οικονομία
- Επανασχεδιασμός αστικού τοπίου
- Καλλιέργεια Περιβαλλοντικής Συνείδησης και Αλλαγής Συμπεριφοράς
Στήριξη στην υποβολή της πρότασης και στις μελλοντικές δράσεις δίνουν
– τα «εργαλεία» της «Έξυπνης Πόλης» (όπως οι περιβαλλοντικές μετρήσεις),
– η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης,
– το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας,
– το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων
– το Σχέδιο Δράσης Αειφορικής Ενέργειας και Κλίματος
– το Στρατηγικό Πλάνο «Εξυπνης Πόλης»
Τρόπος δράσης
Με την υπογραφή του επίσημου Συμφώνου Πόλης για το Κλίμα, ξεκινά η διαδικασία υλοποίησης της Αποστολής. Ουσιαστικά δημιουργείται ένα Σύμφωνο, στο οποίο τοπικοί εταίροι θα συνδιαμορφώνουν τους τρόπους δράσης, με βάση τους στόχους που θα τεθούν για τα Τρίκαλα.
Ιδιαίτερος λόγος και ρόλος δίνεται στους πολίτες και τους φορείς τους, για να μετέχουν ενεργά στον σχεδιασμό και υλοποίηση δράσεων για το κλίμα.
Η τεχνικοοικονομική βοήθεια θα δίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας και με τη συνδρομή μέρους των 350 εκ. € που το πρόγραμμα Horizon Europe αποδίδει σε δράσεις έρευνας και καινοτομίας. Κυρίως, προωθούνται ο αστικός σχεδιασμός, η ενέργεια και η κινητικότητα.
Οι πρωτοβουλίες του Δήμου Τρικκαίων και των άλλων 99 ευρωπαϊκών πόλεων θα αποτελέσουν «οδηγό» για δράσεις που θα καταστήσουν την Ε.Ε., περιοχή με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050.