Ο Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας, διαπιστώνοντας ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε οριακή κατάσταση εξαιτίας των φαινομένων αισχροκέρδειας από διάφορα “επενδυτικά ιδρύματα” και “εταιρείες διαχείρισης” (“funds”), καθώς οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις συνεχίζονται, οικογένειες βγαίνουν στο δρόμο και αμέτρητοι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινής επιβίωσης, προχωρά σε κάλεσμα κινητοποίησης και κοινής δράσης ώστε να γίνουν οι απαραίτητες πολιτικές και θεσμικές κινήσεις και να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο πρόβλημα.
Για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα απαιτούνται, άμεσα, πολιτικές λύσεις και γενναίες αποφάσεις, καθώς οι μέχρι τώρα “χρηματοοικονομικές” προσεγγίσεις απέτυχαν παταγωδώς και έφεραν την οικονομία και την κοινωνία σε οριακό σημείο. Οι εκπρόσωποι των πολιτών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όλες τις δυνατότητες που τους παρέχει η Δημοκρατία για να προφυλάξουν την κοινωνία και τους πολίτες.
Με σκοπό να κινητοποιήσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ο Σύλλογος απέστειλε σήμερα, 12 Ιουλίου 2022, επίσημη αίτηση/κάλεσμα στους 300 βουλευτές όλων των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καλώντας σε δράση. Η επιστολή αναφέρει:
Αξιότιμε κ.κ. βουλεύτρια/βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σας καλούμε σε κινητοποίηση και συντεταγμένη δράση ώστε να αντιμετωπιστεί το καίριο πρόβλημα συγκεκριμένων μεθοδεύσεων που γίνονται από τα λεγόμενα “funds”, με σκοπό, όπως όλα δείχνουν, αισχροκέρδειας και υφαρπαγής της περιουσίας των Ελλήνων Πολιτών.
Ο Σύλλογός μας, που μάχεται καθημερινά για την προστασία των δανειοληπτών, έχει αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά σαν αυτό που παρουσιάζουμε παρακάτω και σας διαβεβαιώνουμε ότι αποτελεί απλώς την κορυφή ενός μεγάλου παγόβουνου που θέτει σε κίνδυνο το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας μας.
Στις 8 Ιουλίου 2022 ο Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος κατήγγειλε με σχετικό Δελτίο Τύπου, περιστατικό στο οποίο “fund” (“επενδυτικό ίδρυμα” ή “εταιρεία διαχείρισης”) αξιώνει παράλογες απαιτήσεις από δανειολήπτη, με την πλήρη άρνηση του fund να εναρμονιστεί με τη πρόθεση του Νόμου 4354/2015 που επέτρεψε την είσοδο των σχετικών “επενδυτικών ιδρυμάτων” και “εταιρειών διαχείρισης” στην ελληνική αγορά, όπως αναφέρεται στη σχετική αιτιολογική έκθεση του Νόμου.
Το συγκεκριμένο fund αγόρασε, με λιγότερο από το 1/3 της ονομαστικής αξίας του, δάνειο ύψους 60.000 ευρώ (δίνοντας δηλαδή λιγότερα από 20.000 ευρώ) αλλά ζητάει σήμερα πάνω από 120.000 ευρώ από τον άτυχο δανειολήπτη, χρησιμοποιώντας ως αιτιολογία “εξωλογιστικούς τόκους” που δεν πέρασαν ποτέ στον ισολογισμό της τράπεζας που έδωσε το δάνειο. Επαναλαμβάνουμε ότι έχουν καταγγελθεί πολλά παρόμοια περιστατικά και αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο ως ενδεικτικό της κατάστασης.
(Παραθέτουμε τη σχετική παράγραφο της αιτιολογικής έκθεσης του ν. 4354/2015)
Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το fund στην περίπτωση αυτή, καταπατά τη νομοθετική πρόθεση όπως έχει καταγραφεί και επιτρέπει τη δημιουργία καταστάσεων που θέτουν σε κίνδυνο τις εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές ισορροπίες. Γιατί, αν επιτραπεί να γίνει κανόνας αυτή η τακτική, θα επιτρέπει μεθοδεύσεις επικίνδυνες για την εθνική ασφάλεια, καθώς δίνει την ευκαιρία η περιουσία των συμπολιτών μας, εξαιτίας οφειλών κατά πολύ μικρότερων από την πραγματική αξία της, να μεταφέρεται σε χέρια αγνώστων εταιριών και σχημάτων που θα έχουν δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό και δεν γνωρίζουμε τους πραγματικούς ιδιοκτήτες και τους πραγματικούς στόχους τους.
Σχετικές καταγγελίες για τον ύποπτο ρόλο των funds ακούστηκαν πολλές φορές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως πχ στις 6 Ιουλίου 2022, όταν ο πρόεδρος του κοινοβουλευτικού κόμματος Μέρα25 ανέφερε πως funds με έδρα το Ντέλαγουερ έχουν στηθεί με σκοπό την αισχροκέρδεια και των οποίων τα κέρδη μεταφέρονται σε εξωχώριους λογαριασμούς (https://thestandard.gr/politiki/varoufakis-mitsotaki-koinoniki-politiki). Απαιτούμε παρόμοιοι ισχυρισμοί να διερευνώνται σε βάθος καθώς θέτουν ζητήματα ύψιστης ηθικής και πολιτικής τάξης και να μη περνούν απλώς ως αναφορές.
Από το γεγονός εγείρεται επίσης το θέμα των “εξωλογιστικών τόκων”, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Ιωάννης Στουρνάρας το 2016 σε κατάθεσή του στην “Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων”, σύμφωνα με την οποία, “οι εξωλογιστικοί τόκοι είναι τα μαύρα ταμεία των Τραπεζών”. Αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται αυτοί οι τόκοι κατά το δοκούν, όπου και όταν συμφέρει το τραπεζικό ίδρυμα, υπέρ ή κατά των δανειοληπτών, ανάλογα με τα συμφέροντα του εκάστοτε ιδρύματος; Το ελληνικό Κοινοβούλιο οφείλει να διευκρινίσει άμεσα το θέμα νομοθετικά, ώστε να μη συνεχίσουν οι παρόμοιες κατάφωρες αδικίες σε βάρος των πολιτών.
Αξιότιμη/ε βουλεύτρια/βουλευτή, έχουμε υποχρέωση να δράσουμε συντεταγμένα και από κοινού ώστε τα θέματα που εγείρονται στην επιστολή αυτή να γίνουν γνωστά στη Δικαιοσύνη, να εκκινήσουν οι απαραίτητες δράσεις για τη νομική διερεύνηση και τη νομοθετική διευθέτησή τους, και να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις σε βάρος των πολιτών που δυστυχώς είναι ο κοινός κανόνας τα τελευταία χρόνια.
Είμαστε διαθέσιμοι για κάθε περαιτέρω διευκρίνηση.
Με τη διαβεβαίωση της πρόθεσής μας για την προστασία των συμπολιτών μας και το σεβασμό μας προς το θεσμό και το έργο σας
Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος