Μια μοναδική σε συμβολισμούς, εικόνες και συναισθήματα έκθεση φωτογραφίας, εμποτισμένη με μνήμες, νοσταλγία και αγάπη για τον τόπο που έγινε η δεύτερη πατρίδα για τους ξεριζωμένους πρόσφυγες από την καθ’ ημάς Ανατολή το 1922 – το σημερινό δήμο Κορδελιού Ευόσμου – διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού δια του Τμήματος Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, στο κτίριο του Πολυλειτουργικού Κέντρου – Θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης», τιμώντας τη θλιβερή επέτειο Μνήμης των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Τα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικών φωτογραφικών ντοκουμέντων, θα τελέσουν τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στις 20.00 ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης και ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός.
Στην τελετή των εγκαινίων συμμετέχουν ο Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου και ο Σύλλογος Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου Κορδελιού “Η Αγία Φωτεινή” με προσφυγικά αντικείμενα φερμένα από την πατρίδα, ενώ την εκδήλωση ντύνει μουσικά ο Γιώργος Λεούδης.
Λίγα λόγια για την Έκθεση “Από τις Πατρίδες τής καθ’ ημάς Ανατολής στο Χαρμάνκιοϊ”
Η φωτογραφική Έκθεση “παίρνει το νήμα” της αφήγησης από τα χρόνια πριν από το 1922, όταν ο Ελληνισμός ζούσε και δραστηριοποιούνταν οικονομικά και πολιτιστικά στις εστίες του πέρα από το Αιγαίο, σε όλο τον μικρασιατικό χώρο, και το “αφήνει απαλά” στα χρόνια του Μεσοπολέμου με την ολοκλήρωση της δύσκολης, αλλά επιτυχημένης προσφυγικής εγκατάστασης στο δυτικό άκρο της Θεσσαλονίκης, εν προκειμένω στο πρώην οθωμανικό τσιφλίκι Χαρμάνκιοϊ, στην περιοχή όπου συγκροτήθηκαν οι συνοικισμοί Νέος Κουκλουτζάς, Νέο Κορδελιό και (Νέο/Κάτω) Χαρμάνκιοϊ.
Να σημειωθεί ότι η Έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό και τις σχολικές μονάδες σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 1922-1923, και είναι βασισμένη σε φωτογραφίες από την Εθνική Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, από αρχεία-μουσεία της Θεσσαλονίκης (λ.χ. Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Μουσείο Φωτογραφίας “Χρήστος Καλεμκερής” Δήμου Καλαμαριάς κ.λπ.) καθώς από συλλογές κατοίκων της περιοχής.”
Γενική επιμέλεια – Γενικός συντονισμός Έκθεσης: Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης, επίκ. Καθηγητής Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ.
Πληροφορίες: Τμήμα Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, τηλέφωνο: 2310771033 (ώρες επικοινωνίας: 9.00πμ – 14.00μμ).
Χώρος: ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΘΕΑΤΡΟ “ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ” (Παρατσίκογλου και Χρυσ. Σμύρνης γωνία, Ελευθέριο-Κορδελιό. Είσοδος από Μοναστηρίου 417)
Ώρες λειτουργίας: 09.00-14.00 καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής
Απογευματινές επισκέψεις μόνο κατόπιν συνεννόησης.
Διάρκεια: Σεπτέμβριος 2022 – Μάιος 2023
Είσοδος ελεύθερη
Τηλέφωνο επικοινωνίας για (πρωινές) επισκέψεις και ξενάγηση σχολείων ή group: 2310771033.