Ένα φανταστικό πολεμικό επεισόδιο στο Καστελόριζο είναι η κεντρική βάση της ιστορίας που αποτυπώνεται μέσα στο βιβλίο του Μίλτου Αντωνιάδη με τον τίτλο “Αιγαίο Ώρα Μηδέν – Το πρώτο αίμα”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Memento .
Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο βιβλίο, οι χειριστές στο κέντρο επιχειρήσεων της φρεγάτας “Κίμων”, νέα παιδιά που μόλις λίγα χρόνια πριν ήταν μαθητές Λυκείου, έχουν εκπαιδευτεί σε αυτά τα σενάρια ήδη πολλές φορές. Όμως, αυτό που συμβαίνει αυτήν τη στιγμή, δεν είναι σενάριο.
Ο πλοίαρχος Μπούρλας βγάζει τη μάσκα από τη στολή πυροπροστασίας για να φαίνεται το πρόσωπό του. Με ήρεμη φωνή τούς ενημερώνει: «Κύριοι, βρισκόμαστε σε πόλεμο». Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της τριλογίας Αιγαίο Ώρα Μηδέν που φιλοδοξεί να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική πεζογραφία, αυτό του war novel (πολεμικό μυθιστόρημα), και ταυτόχρονα να αποτυπώσει με μυθιστορηματικό τρόπο καταστάσεις και απειλές που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Αιγαίου.
Όπως εξηγεί ο συγγραφέας, το Αιγαίο Ώρα Μηδέν – Το Πρώτο Αίμα είναι ένα γεωπολιτικό / πολεμικό θρίλερ, στις σελίδες του οποίου ο αναγνώστης βιώνει έντονα συναισθήματα και έρχεται αντιμέτωπος με επίκαιρα – όσο ποτέ άλλοτε – ερωτήματα, όπως: Πότε απελευθερώνονται οι Εθνικοί Κανόνες Εμπλοκής; Τι ρόλο μπορούν να παίξουν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η Γαλλία; Ποιο είναι το σημείο χωρίς επιστροφή; Πόσο γρήγορος και αιματηρός θα είναι ένας πόλεμος στο περιορισμένο περιβάλλον του Αιγαίου; Πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία να εισέλθει σε εμπόλεμη κατάσταση; Το Αιγαίο Ώρα Μηδέν – Το Πρώτο Αίμα πραγματεύεται όλα αυτά τα ζητήματα, περιγράφοντας την πλοκή μέσα από την οπτική ηρώων σε όλα τα επίπεδα – από το υψηλότερο πολιτικό και στρατιωτικό μέχρι απλούς στρατιώτες, πολίτες και οικογένειες των δύο πλευρών. Οι χαρακτήρες και τα επεισόδια της πλοκής, συχνά, απηχούν ιστορικές μορφές και στιγμές του ελληνισμού, ενώ ο επίλογος αποτυπώνει με ανατριχιαστικό τρόπο τις συνέπειες ενός πολέμου για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, υπενθυμίζοντας τελικά πως ένα πολεμικό μέλλον δεν μπορεί παρά να είναι δυστοπικό.