Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα για την τεχνητή νοημοσύνη, τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο μέλλον, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, τους κινδύνους που εμπεριέχει και το αν πρέπει να θεσπιστούν όρια και όροι για τη χρήση της. Τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά για μία τεχνολογία που ακόμη βρίσκεται στο ξεκίνημά της.
Είναι, βέβαια, αλήθεια ότι μία λιγότερο πολύπλοκη μορφή της τεχνητής νοημοσύνης είχε εμφανιστεί πριν από δεκαετίες. Άλλοτε με τη μορφή ψηφιακών βοηθών που επιτελούσαν απλές εργασίες και άλλοτε ως αντίπαλος επαγγελματιών παικτών σε διάφορα σπορ, όπως για παράδειγμα έγινε με την περίφημη μονομαχία του Γκάρι Κασπάροφ με τον υπερυπολογιστή της ΙΒΜ, Deep Blue. Η τεχνολογία αυτή συνέχισε να εξελίσσεται στο παρασκήνιο και λίγοι παρακολούθησαν τα τεκταινόμενα μετά την αλλαγή της χιλιετίας.
Και ξαφνικά, η μονομαχία της τεχνητής νοημοσύνης με τον ανθρώπινο παράγοντα εμφανίστηκε ξανά στο προσκήνιο πριν από περίπου επτά χρόνια. Η διαφορά ήταν ότι αυτή τη φορά η μορφή τεχνολογίας με το όνομα Libratus είχε τόσο μεγάλες δυνατότητες, που έπαιξε ταυτόχρονα και κέρδισε τέσσερις επαγγελματίες παίκτες του πόκερ. Το άθλημα θεωρείται ένα από τα πιο απρόβλεπτα που παίζονται στο τραπέζι ανά τον κόσμο, με το σκάκι να αποτελεί πιθανότατα το μοναδικό που το ξεπερνά. Το πόκερ εμφανίστηκε πριν από τέσσερις αιώνες στο προσκήνιο, αλλά κυριάρχησε στις ΗΠΑ στις αρχές του 1800. Οι φίλοι του αθλήματος το λατρεύουν επειδή καμία παρτίδα δεν είναι ίδια με την προηγούμενη, καθώς η μόνη πληροφορία που έχει κάποιος σε δεδομένη στιγμή είναι τα φύλλα που έχει στα χέρια του.
Ο παίκτης δεν γνωρίζει τα χαρτιά του αντιπάλου, κάτι που δεν ισχύει στο σκάκι, ενώ παράλληλα η ψυχολογία και η κριτική σκέψη αποτελούν σημαντικά στοιχεία του πόκερ, με αποτέλεσμα να βάζουν τον ανθρώπινο παράγοντα στο προσκήνιο. Το μόνο που χρειάστηκαν να κάνουν οι χειριστές του Libratus λοιπόν, ήταν να τροφοδοτήσουν τη μηχανή με όλες τις πληροφορίες για την ιεραρχία των χεριών, τους κανόνες του παιχνιδιού και τις στρατηγικές που είναι διαθέσιμες. Ο Libratus όχι μόνο έγινε ένας εξαιρετικός παίκτης, αλλά έμαθε να μπλοφάρει, άλλο ένα κρίσιμο στοιχείο του πόκερ.
Έκτοτε, έχουν αλλάξει ακόμη περισσότερα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Πολλές φορές υποθέτουμε ότι δεν έχουμε καμία επαφή μαζί της, αλλά οι τεχνολογικοί γίγαντες του σήμερα την έχουν ενσωματώσει σε μία σειρά προϊόντων, μερικές φορές χωρίς να το γνωρίζουμε. Στην πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη έχει εφαρμογή στη ζωή των ανθρώπων από το βράδυ ως το πρωί, ακόμη κι αν δεν μπορούμε να τη δούμε.
Ίσως μας διαφεύγει πόσες πολλές κινήσεις στην καθημερινότητά μας, που πλέον είναι αυτοματοποιημένες, οφείλονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Μία από αυτές είναι το ξεκλείδωμα της συσκευής μας! Οι περισσότεροι χρήστες έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν τους κωδικούς που απαιτούνται για να ξεκλειδώσουν τις συσκευές τους και τους έχουν αντικαταστήσει με την αναγνώριση προσώπου ή αποτυπώματος. Σήμερα, αποτελεί τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο πρόσβασης στο τηλέφωνό μας. Μία κίνηση που κάνουμε εκατοντάδες φορές κάθε μέρα και που την οφείλουμε στην τεχνητή νοημοσύνη.
Επίσης, οι απορίες μας και οι απαντήσεις τους συνήθως βρίσκονται ένα κλικ μακριά, σε αντίθεση με παλιότερα που χρειαζόμασταν πρόσβαση σε κάποια εγκυκλοπαίδεια. Το Google είναι κομμάτι της ζωής μας και μας δίνει τη δυνατότητα με μία απλή αναζήτηση να βρούμε όποια πληροφορία θελήσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τις μηχανές αυτές, μαθαίνουμε σε λίγα λεπτά τα νέα από όλο τον κόσμο (ακόμα και από το διάστημα!), λύνουμε τις απορίες μας, βρίσκουμε πληροφορίες από διαφορετικές πηγές και ανακαλύπτουμε τα προϊόντα που θέλουμε, αλλά και τα μέρη που μπορούμε να τα βρούμε, στις καλύτερες τιμές τους.
Η ασφάλεια στις συναλλαγές οφείλεται επίσης, κατά κύριο λόγο, στην τεχνητή νοημοσύνη. Επιπλέον, εκεί οφείλουμε και την εξέλιξη της επαφής μας με τις ίδιες τις συναλλαγές μας, αφού με μία απλή κίνηση πληρώνουμε λογαριασμούς σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, μαθαίνουμε το υπόλοιπό μας, λαμβάνουμε ενημερώσεις για τυχόν ύποπτες κινήσεις και μας ζητείται επιβεβαίωση για οποιαδήποτε κίνηση στον τραπεζικό λογαριασμό μας.
Για το τέλος, αφήσαμε την κατηγορία που έχει συμβάλλει η τεχνητή νοημοσύνη και που έχει καταλάβει όλη την καθημερινότητά μας. Τα social media φυσικά, στα οποία οι περισσότεροι χρήστες αφιερώνουν έως 2 ώρες την ημέρα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι νεότερες ηλικίες μπορεί να φτάσουν τις 8 ώρες/ημέρα. Πέραν όσων βλέπουμε, η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην ασφάλεια των λογαριασμών, στις συναλλαγές μας και στις εξατομικευμένες προτάσεις.