Οι τέσσερις δρόμοι του Τραμπ προς τη Γροιλανδία: Πώς θα μπορούσε να αλλάξει τον χάρτη της Αρκτικής

(Πηγή: www.iefimerida.gr)

Η εμμονή του Ντόναλντ Τραμπ να περάσει η Γροιλανδία υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ δεν είναι ένα ακόμη εκκεντρικό επεισόδιο της δεύτερης θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Αντιθέτως, συνιστά μια σοβαρή γεωπολιτική στρατηγική με σαφείς αναφορές σε παλαιότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια αλλά και με ανησυχητικές ομοιότητες με σύγχρονες αναθεωρητικές πρακτικές, όπως αυτές της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν, που προκαλούν συναγερμό σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ, σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ.

Η Γροιλανδία, ένα ημιαυτόνομο έδαφος 56.000 κατοίκων που ανήκει στο Βασίλειο της Δανίας, βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας αμερικανικής στρατηγικής για την Αρκτική: φυσικοί πόροι, σπάνιες γαίες, στρατηγικός έλεγχος θαλάσσιων οδών και αντιπαράθεση με Κίνα και… Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *