Καλή βδομάδα με τα Μαθηματικά της Δευτέρας!
Με την κατάσταση στην Ουκρανία και τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, νομίζω ότι τα ΜΜΕ έχουν ξεχάσει τον covid που μας ταλαιπώρησε τα δύο τελευταία χρόνια. Πως Πάει Πατριωτάκια μου η Πανδημία; Μας έλειψαν οι καμπύλες, τα διαγράμματα, τα μοντέλα στην τηλεόραση, στα μαθηματικά αναφέρομαι, βεβαίως βεβαίως. Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας για μια μίνι μαθηματική ενημέρωση για το “π”. Κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της σταθεράς π, εξαιτίας κάποιων αριθμητικών συμπτώσεων. Στην Αμερική, η 14/3 γράφεται ως 3-14, που είναι και η συντομογραφία της σταθεράς π.
Ο αριθμός π ορίζεται ως ο λόγος της περιφέρειας προς τη διάμετρο ενός κύκλου. Με απλά λόγια αν μετρήσουμε την περιφέρεια ενός κύκλου και τη διάμετρό του και τα διαιρέσουμε, πάντοτε βρίσκουμε σαν αποτέλεσμα τον αριθμό π=3,14. Πήρε το όνομά του από το πρώτο γράμμα της Ελληνικής λέξης περιφέρεια. Σε πολλές μαθηματικές σχολές τη γιορτάζουν ακριβώς στη 1:59 μετά το μεσημέρι, γιατί τα 1,5,9 είναι οι επόμενοι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14. Στα Αγγλικά προφέρεται πάϊ, που σημαίνει πίτα και την μέρα αυτή καταναλώνουν κομμάτια στρογγυλής πίτας, σε σχήμα κυκλικού τομέα. Anyway στις 2 το μεσημέρι συνήθως πεινάει κανείς και ευχαριστιέται με τη γεύση, παρά παρατηρώντας το σχήμα των κομματιών (κλασμάτων). Ο π δεν μπορεί να πάρει τη μορφή κλάσματος, δηλαδή να εκφραστεί ακριβώς ως λόγος δύο ακεραίων. Είναι ένας άρρητος αριθμός.
Μια από τις ποιο “ωραίες” από μαθηματικής άποψης εξισώσεις στην οποία εμφανίζεται το π, είναι αυτή του Όιλερ: e i π + 1 = 0 , όπου το e είναι η βάση των λογαρίθμων. Ο Τζων Ναπιέρ εισήγαγε στις αρχές του 17ου αιώνα τους λογαρίθμους, ως μέσο για την απλοποίηση των υπολογισμών. Ο λογάριθμος με βάση τον αριθμό 2, είναι ο δυαδικός λογάριθμος και αποτελεί σημαντικό στοιχείο της επιστήμης των υπολογιστών.
Για να μπορούμε εμείς λοιπόν να σπαζοκεφαλιάζουμε τι ανάρτηση θα κάνουμε στο fb, μεγάλα μαθηματικά κεφάλια έπρεπε να θέσουν τις βάσεις για τη δημιουργία των υπολογιστών. Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου έχει το όνομα του Ναπιέρ. Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου μας ξενάγησαν στο campus. Στην αρχή της ξενάγησης ετοιμάσαμε τα κινητά για να βγάλουμε φωτογραφίες. Χαμογελώντας, μας συμβούλεψαν να ξεκινήσουμε από το καφέ απέναντι από την είσοδο. Είναι από τα must αξιοθέατα, γιατί εκεί ξεκίνησε η Ρόουλινγκ να γράφει τις ιστορίες με τον Χάρι Πότερ. Εμ (e) βέβαια θα πουν τα παιδιά, ωραία αναμνηστική φωτογραφία για ανάρτηση με τον τόπο γέννησης του θρυλικού μάγου. Όλοι τον γνωρίζουν και έχει πρωταγωνιστήσει σε τόσες ταινίες. Τον μαθηματικό Ναπιέρ τον ξέρει κανείς;