Με ψηφιακή μοντελοποίηση μπορούμε να αποφύγουμε τεράστια προβλήματα, σύμφωνα με τον Δρ Ε. Μπεκιάρη
Τα κυκλοφοριακά προβλήματα που δημιουργούν οι δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες μπορούν να αποφευχθούν αλλά και να προβλεφθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον, χρησιμοποιώντας “Ψηφιακά Δίδυμα”, όπως τόνισε σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παρέθεσε ο Αντιπρόεδρος του ΕΚΕΤΑ και Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), Δρ. Ε. Μπεκιάρης στη ΒΕΡΓΙΝΑ Τηλεόραση και τη Χριστίνα Τσόρμπα.
Ο όρος Ψηφιακά Δίδυμα αναφέρεται στην ψηφιακή μοντελοποίηση μιας διαδικασίας μέσα από την εικονική αναπαράστασή της, που ταυτόχρονα συνδέεται και με την πραγματική διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να συλλέγονται, να επεξεργάζονται και να οπτικοποιούνται δεδομένα τάχιστα και δίνεται η δυνατότητα να γίνουν προβλέψεις σε πολύπλοκες διαδικασίες, καταστάσεις και μοτίβα συμβάντων, μέσω προσομοιώσεων. Τα Ψηφιακά Δίδυμα είναι μια νέα τεχνολογία που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στις Έξυπνες Πόλεις.
Η χρήση αυτής της τεχνολογίας στον τομέα των μεταφορών, τόνισε ο Δρ. Μπεκιάρης, μπορεί να προβλέψει τα πιθανά προβλήματα και να καταδείξει λύσεις. Εξάλλου, το κόστος αποτύπωσης του δρόμου και μοντελοποίησης με στόχο την προσομοίωση διαδικασιών και καταστάσεων είναι πολύ μικρότερο του κόστους των προβλημάτων που βοηθά να επιλυθούν! Καθώς μάλιστα οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες απαιτούν πρόβλεψη και προετοιμασία για το μέλλον, τα οφέλη από τη χρήση Ψηφιακών Διδύμων είναι τεράστια.
Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ (Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης-ΝΠΙΔ), που εδρεύει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, είναι ο κύριος ερευνητικός φορέας στον τομέα των Μεταφορών στην Ελλάδα, κι από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους κόμβους τεχνολογίας και τεχνογνωσίας πανευρωπαϊκά και υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.