Σάββας Χαλιαμπάλιας: «Πάγωμα» στις τιμές των καυσίμων με «εργαλείο» τον Ειδικό Φόρο

Εργαλειοποίηση του Ειδικού Φόρου Καυσίμων για το «πάγωμα» των τιμών βενζίνης και πετρελαίου κίνησης προτείνει ο πολιτευτής Σάββας Χαλιαμπάλιας. Ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει, αποσκοπώντας στην πάταξη της αισχροκέρδειας και την ανακούφιση των καταναλωτών, για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η κρίση.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν ταράξει την παγκόσμια ισορροπία, σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Απ’ αυτές τις αλλαγές επηρεάζεται και η χώρα μας, αντιμετωπίζοντας τις αρνητικές συνέπειες στα ζητήματα των καυσίμων και της ενέργειας. Η Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει έναν τρόπο για να ανακουφίσει τους πολίτες και την παραγωγή» αναφέρει ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης.     

«Προτείνουμε το «πάγωμα» των τιμών, στη χονδρική πώληση των καυσίμων από τα διυλιστήρια, ανά μήνα. Χωρίς να υποστούν οικονομικές ζημιές τα διυλιστήρια και οι πρατηριούχοι. Η αγορά θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ελεύθερα και ανταγωνιστικά. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε ρυθμίζοντας τη λειτουργία του Ειδικού Φόρου Καυσίμων για την απορρόφηση των οικονομικών κραδασμών…  Η τιμή πώληση καυσίμων από τα διυλιστήρια διαμορφώνεται από το κόστος του καυσίμου, τον Ειδικό Φόρο  που επιβάλλεται ανά λίτρο και τον ΦΠΑ» επισημαίνει ο κ. Χαλιαμπάλιας.

«Αν η κυβέρνηση, σε κάθε αύξηση της τιμής των καυσίμων, μειώνει ισόποσα τον Ειδικό Φόρο, τότε η τελική χονδρική τιμή πώλησης από τα διυλιστήρια θα είναι η ίδια για όλους. Από εκεί και πέρα, η τιμή θα διαμορφώνεται από το κόστος των μεταφορικών και από το κέρδος του κάθε πρατηριούχου. Ποια θα είναι τα οφέλη; Οι τιμές θα είναι σταθερές και θα επαναξιολογούνται, κάθε μήνα, ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας. Η κυβέρνηση, μετά την παρέλευση της κρίσης, θα μπορεί να επαναφέρει τον Ειδικό Φόρο Καυσίμων στα αρχικά επίπεδα χωρίς ιδιαίτερες κοινωνικές αντιδράσεις» σημειώνει  ο γνωστός επιχειρηματίας.

Τέλος, τονίζει ότι «έτσι θα σταματήσουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και οι καθημερινές αλλαγές τιμών. Το κράτος δεν θα έχει απώλειες από τον ήδη αυξημένο ΦΠΑ καθώς δεν θα αλλάξει το ποσό που καταβάλει ο καταναλωτής. Οι έκτακτες καταστάσεις επιβάλλουν έκτακτες λύσεις και ευελιξία στις ενέργειές μας. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να περάσουμε όλοι μαζί τον κάβο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.