Tετραήμερο Παγκόσμιων ημερών

ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ με ένα χορταστικό τετραήμερο Παγκόσμιων ημερών. Με τον ερχομό της Άνοιξης φαίνεται ότι συνωστίζονται και οι ημέρες που έχουν καθιερωθεί ως παγκόσμιες, με πρώτη και καλύτερη τη διεθνή μέρα της Γης. Η Παγκόσμια Εταιρεία Ύπνου όρισε την Παρασκευή πριν από την Εαρινή Ισημερία κάθε χρόνου, ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, για να αναδείξει την σημασία του ύπνου για την υγεία του ατόμου. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα και πριν έρθει η άνοιξη που ξεσηκώνει τη φύση και τα πλάσματά της, είναι ωφέλιμο να αναπαυόμαστε στις αγκάλες του Μορφέα. Το σύνθημα του φετινού εορτασμού ήταν: «Ποιοτικός Ύπνος, Υγιής Νους, Ευτυχισμένος Κόσμος», με στόχο να δώσει έμφαση στην σπουδαιότητα του ύπνου. Ο ύπνος, μαζί με την τροφή, το νερό και την αναπνοή είναι οι βασικοί βιολογικοί πυλώνες της ύπαρξης του ανθρώπου. Στις 21 Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας και των δασών. Ο φετινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στην Αποκατάσταση των δασών, «μια πορεία προς την ανάκαμψη και την ευημερία». Πριν μερικούς μήνες τεράστιες πυρκαγιές κατέστρεψαν μεγάλες δασικές εκτάσεις. Είναι χρήσιμο με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας να αναρωτηθούμε αν όντως πονάμε τα δάση, τους τεράστιους αυτούς πνεύμονες. Και η εμπειρία με τον covid ανέδειξε τη σημασία των πολύτιμων αυτών οργάνων. Στις 22 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια ημέρα νερού, του τρίτου από τους πυλώνες. Πολύ σημαντικό είναι το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό: «Γιατί το νερό αξίζει!», να μην αφήσουμε κανέναν άνθρωπο που να μην έχει ελεύθερη πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, γιατί αυτό είναι ανθρώπινο δικαίωμα.

Από το απόγευμα της Κυριακής 20 Μαρτίου, στις 17:33 ώρα Ελλάδας ήρθε η Άνοιξη, λόγω της εαρινής ισημερίας στο βόρειο ημισφαίριο. Οι επιστήμονες που μελετούν το περιβάλλον και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, έχουν διαπιστώσει ότι η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στον ανοιξιάτικο κύκλο της. Πάντως με τον καιρό που επικρατεί τις τελευταίες μέρες, φαίνεται να καθυστερεί η άνοιξη στη Νότια Ελλάδα. Μπορεί βέβαια να ισχυριστούν οι ασχολούμενοι με την Αστρολογία, ότι κάτι είναι ανάδρομο. Ούτως η άλλως γενικά τα πράγματα δεν πάνε καλά τον τελευταίο καιρό. Στις 20 Μαρτίου γιορτάζεται η διεθνής μέρα της Αστρολογίας. Καθιερώθηκε από την AFAN, την Παγκόσμια Ένωση των Αστρολόγων, για να εορτασθεί ο ερχομός της άνοιξης, αλλά και να ενημερωθεί η διεθνής κοινή γνώμη για την αστρολογία.

Η αμυγδαλιά που ανθίζει πρώτη πρώτη και μας βάζει στο mood της Άνοιξης, ενέπνευσε τον Δροσίνη να γράψει τους στίχους που όλοι τραγουδήσαμε στα νιάτα μας:

«Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά με τα χεράκια της

κι εγέμισ’ από άνθη η πλάτη η αγκαλιά και τα μαλλάκια της.»

Ενώ τώρα σιγοψιθυρίζουμε το:

«Του κάκου τότε θα θυμάσαι τα παλιά τα παιχνιδάκια σου

σκυφτή γριούλα με τα κάτασπρα μαλλιά και τα γυαλάκια σου.»

Με εμπνευστή τον Έλληνα ποιητή Μήτρα, που το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (World Storytelling Day) που γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου έχει τις ρίζες της στην εκδήλωση αφήγησης, Η Ημέρα όλων των Παραμυθάδων, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Σουηδία. Η προφορική αφήγηση συνδέεται με την κοινωνικότητα των ανθρώπων. Ιστορίες, μύθοι, θρύλοι, λαϊκά παραμύθια, έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά μέσω της προφορικής αφήγησης. Πόσες φορές δεν κρεμόμασταν από τα χείλη των παππούδων ακούγοντας παραμύθια. Η 20η Μαρτίου είναι και η Παγκόσμια ημέρα Στοματικής Υγείας με τους οδοντιάτρους να μας προτρέπουν «Νιώσε περήφανος για το Σώμα σου!.. Νιώσε περήφανος για το Στόμα σου! Δώσε αφορμές στον εαυτό σου να χαμογελά!» Λίγο περίεργο μήνυμα μια που ακόμη δεν έπεσαν οι μάσκες που φοράμε λόγω covid. Και μια που αναφέρθηκα στις μάσκες, ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια χώρα που γέννησε το δράμα και έδωσε ζωή στο θέατρο. Με περισσότερα θέατρα στην πρωτεύουσά μας από οποιαδήποτε άλλη με τον ίδιο πληθυσμό, ο κόσμος φαίνεται να τιμάει την τέχνη του θεάτρου. Η τέχνη είναι το γόνιμο έδαφος μέσα από το οποίο ανθίζουν χαρακτήρες, δεξιότητες, χαρές, και σε περίπτωση που υπάρχει ταλέντο και καριέρες. Στις 20 Μαρτίου του 1965, καθιερώθηκε η ημέρα αυτή ως η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου για τα παιδιά και τους νέους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.