Στρατής Λημνιός: “Δεν αντέχω το θόρυβο που κάνουν κάποιοι με τα λόγια τους με απωθούν οι άνθρωποι με έπαρση”

Ξεκίνησε δειλά και αθόρυβα από τη Θεσσαλονίκη , ως παρουσιαστής εκπομπών ενημερωτικών και δελτίων ειδήσεων. Κάνεις δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα κατάφερνε να γίνει σε περίπου δύο δεκαετίες ο απόλυτος ρεπόρτερ με δημοσιογραφικές επιτυχίες και αποκλειστικότητες που πέτυχε. Επίμονος. Συνεπής. Ερωτευμένος με τη δουλειά του.

Αγαπημένε μου Στρατή θα σε πάω κάποια χρόνια πίσω και θέλω να μου πεις…. Πώς ξεκίνησε η δημοσιογραφική σου καριέρα;

“Έφυγα στην Αθήνα πριν από περίπου 20 χρόνια. Εκεί έμαθα τι θα πει δημοσιογραφία. Ο Αντώνης Σρόιτερ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που έμαθα να γράφω. Η Τατιάνα Στεφανίδου με έβγαλε στην τηλεόραση αλλά ταυτότητα απόκτησα με την Ζήνα Κουτσελίνη” .

Πώς θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου; Είναι εύκολες οι συνεργασίες στον χώρο της τηλεόρασης – δημοσιογραφίας;

“Αγαπάω όλες τις συνεργασίες μου και πιστεύω ότι όλοι με όσους συνεργάστηκα με αγαπούν και με εκτιμούν έστω και αν χώρισαν οι δρόμοι μας. Έτσι πρέπει να γίνεται, να ολοκληρώνονται οι κύκλοι. Και να πηγαίνουμε παρακάτω. Δεν με ενδιέφερε ποτέ τι θα πουν οι άλλοι, αν θα μου πουν μπράβο. Ήθελα να ξέρω πάντα ότι έχω δώσει τα πάντα στο ρεπορτάζ και να είμαι οκ με τον εαυτό μου. Ήμουν του αγώνα, της κούρσας κάποτε, μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι η δημοσιογραφία είναι μαραθώνιος. Μετά από πολύ δουλειά, σκαμπίλια, αποτυχίες και πολλές επιτυχίες. Ανήκω στην κατηγορία των δημοσιογράφων που με ενδιαφέρει μόνο ο κόσμος που συναντώ στο δρόμο καθημερινά δεν κάνω ούτε δημόσιες σχέσεις ούτε και τον καμπόσο ή τον ξερόλα. Αυτό το βαριέμαι και με εκνευρίζει έχω να σου πω, τους αποφεύγω αυτούς τους ανθρώπους. Δεν αντέχω το θόρυβο στα λόγια των ανθρώπων και την έπαρση. Μου αρέσουν οι ευφυείς άνθρωποι, με χιούμορ και χαλαρότητα στη ζωή.

Μετά από τόσα χρόνια και τόσα σημαντικά ρεπορτάζ, τι έχεις να πεις για την δημοσιογραφία;

Δεν είναι η ζωή μου η δημοσιογραφία, φοβήθηκα κάποια στιγμή ότι αυτό της υπερβολής θα με πνίξει και δεν το θέλω. Τη δημοσιογραφία την λατρεύω. Δεν την έχω ψωνίσει γιατί είμαι άλλης φιλοσοφίας. Αγαπώ τη ζωή. Γελάω πολύ. Αγαπώ πάνω από όλα τη δημιουργία. Γράφω βιβλία, τρία μέχρι στιγμής που σκίζουν και το γουστάρω. Γράφω στίχους και είναι η νέα μου ψυχοθεραπεία. Έχω δρόμο σε αυτο το κομμάτι νομίζω. Σιχαίνομαι τους ανθρώπους που σχολιάζουν, κουτσομπολεύουν και κάνουν κριτική για τα πάντα. Νομίζω ότι αυτός που το πράττει είναι ένας πεινασμένος, κομπλεξικός, ατάλαντος άνθρωπος. Τους ατάλαντους τους διώχνω από τη ζωή μου δεν τους θέλω. Και αυτούς που κάνουν πολύ θόρυβο. Δεν βγαίνω πολύ, προτιμώ ήσυχα μαγαζιά χωρίς κόσμο. Όλη την ενέργεια μου τη διοχετεύω στη δουλειά μου αλλά κρατώ και ένα κομμάτι για μένα. Βγαίνω έστω και αν χρειαστεί με το ζόρι. Θέλω ισορροπία. Έτσι το βλέπω εγώ” .

Πέρασες στην πορεία σου ως δημοσιογράφος και από πολιτικά γραφεία ως υπεύθυνος γραφείου Τύπου ενώ θεωρείτε κομβικής σημασίας το πέρασμα σου από τη θέση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Τουρισμού και τη συνεργασία σου με την Έλενα Κουντουρά. Μίλησε μας για αυτό

“Με εξέλιξε ως άνθρωπο η Έλενα Κουντουρά τη σέβομαι και την αγαπώ διαχρονικά της οφείλω πολλά”.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τρίτο του βιβλίο με τον τίτλο “Και όμως πέτυχαν”, από τις εκδόσεις Μπαρμπουνάκης έγινε best seller (σ.σ. όπως και τα δύο προηγούμενα του), ενώ, πριν περίπου τρεις μήνες κυκλοφόρησε το πρώτο τραγούδι που ο ίδιος υπογράφει ως στιχουργός με τίτλο “Σπασμένος Καθρέφτης “, το οποίο σαρώνει σε μουσική Σωτήρη Διμπινούδη και με ερμηνευτή τον Προκόπη Πολίτη Paco.

Σπασμένος Καθρέφτης”. Στίχοι: Στρατής Λημνιός Μουσική: Σωτήρης Διμπινούδη Ερμηνεία: Προκόπης Πολίτης Paco Έπαιξαν οι μουσικοί: Λεωνίδας Πετρόπουλος : Μπάσο, πιάνο,programming. Βασίλης Τριανταφυλόπουλος: κιθάρες,μπουζούκι,μπαγλαμάς,πλήκτρα,programming. Ενορχήστρωση: Βασίλης Τριανταφυλόπουλος Μίξη: Λεωνίδας Πετρόπουλος Video:olga-t.com Video effects:Αντώνης Σταυ. Η ηχογράφηση της φωνής έγινε στο στούντιο Bounche Music & Sound Production. Παραγωγή:@Music Art Lab Studios 2021

Το τελευταίο σου βιβλίο με τον τίτλο “Και όμως πέτυχαν”, το οποίο και έχει πολυσυζητηθεί, γιατί αξίζει κάποιος να το διαβάσει;

Θα τολμήσω να πω ότι αυτό το βιβλίο είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Εννέα αληθινές ιστορίες επιτυχίας, Εννέα άνθρωποι που είχαν ελάχιστες πιθανότητες να επιτύχουν, κατόρθωσαν να μεγαλουργήσουν με μοναδικά όπλα το πείσμα και το μεγαλείο της ψυχής τους. Ο λόγος που πρέπει όλοι να το διαβάσουν είναι για να διαπιστώσουν ότι πάντα υπάρχουν δυσκολίες, συχνά μοιάζουν ανυπέρβλητες κι όμως….πέτυχαν αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι , με υπομονή και επιμονή, να δημιουργήσουν αξιόλογες επιχειρήσεις. Να σημειώσω ότι το βιβλίο αυτό γράφτηκε την περίοδο του σκληρού εγκλεισμού λόγω covid-19, ώστε να δώσει μια νότα αισιοδοξίας σε όλους μας. Ένα βροχερό απόγευμα πίνοντας καφέ με την συνεργάτιδα μου Ντόρα Χαρισίου, επιλέξαμε την περίοδο του κορωνοίου να κάνουμε κάτι δημιουργικό, αντί να αφήσουμε αυτήν την δύσκολη περίοδο να μας καταβάλλει ψυχολογικά.

Πολυτάλαντη προσωπικότητα έχεις ήδη κάνει τόσα πολλά, ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

“Σχέδια βαριέμαι να κάνω, προτιμώ πλέον να αφήσω στη ζωή την ίδια την πρωτοβουλία να τα φέρει όπως εκείνη θέλει. Πιστεύω στην ουσία των σχέσεων έχω ελάχιστους φίλους που κρατώ εδώ και χρόνια. Βαριέμαι να κάνω ενάρξεις ερωτικών σχέσεων στη ζωή μου, προτιμώ να επενδύσω σε χτίσιμο φιλικών σχέσεων. Αυτές μένουν. Και είναι λίγες και καλές”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.