Προβληματική Χρήση του Διαδικτύου



Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη το 51ο Συμπόσιο της Παιδιατρικής Εταιρίας Βορείου Ελλάδος. Πως περνούν τα χρόνια! Στο πλαίσιο του Συμποσίου το 2009 ήμουν προσκεκλημένη ομιλήτρια ως μέλος της Διοικούσας επιτροπής του Ευρωπαϊκού προγράμματος για το cyberbullying. Στο σύγγραμμα του Ιπποκράτη «Περί αέρων, υδάτων και τόπων» τονίζεται η σχέση του φυσικού περιβάλλοντος με τη ζωή του ανθρώπου. Στην περίπτωση των παιδιών, ο κοινωνικός τους περίγυρος θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους γιατρούς και ειδικότερα τους παιδίατρους. Ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι κάτι καινούριο. Στον ψηφιακό κόσμο στον οποίο τα παιδιά είναι ιθαγενείς, ενώ εμείς μετανάστες, το cyberbullying όμως ήταν κάτι νέο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αποσπάσματα από την ομιλία μου δημοσιεύτηκαν σαν σήμερα Μεγάλη Τρίτη το 2009 σε όλες τις εφημερίδες από το Βήμα μέχρι την Espresso και είχα δώσει την πρώτη μου τηλεοπτική συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 στον Νίκο Ευαγγελάτο. Έκτοτε το cyberbullying έχει γίνει talk of the town στις τηλεοπτικές εκπομπές. Πολλές φορές στο πλαίσιο κάποιας συνέντευξης επωνύμου, αλλά και αρκετές φορές όταν υπάρχει άσχημη κατάληξη για το θύμα. Focus, κατά τη συνηθισμένη τηλεοπτική έκφραση θα πρέπει όμως να γίνεται για την ενημέρωση σε θέματα πρόληψης. Απαραίτητη είναι η συνεργασία των γονέων, των παιδιών, των εκπαιδευτικών, αλλά και ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Με την πανδημία το διαδίκτυο μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, με την τηλεκπαίδευση, τις τηλεαγορές την τηλεργασία, την τηλεπικοινωνία και τόσα άλλα και ενισχύθηκε ο ψηφιακός αποκλεισμός των ηλικιωμένων.

Τον τελευταίο διάστημα γίνεται χρήση του όρου Προβληματική Χρήση του Διαδικτύου, γνωστού διεθνώς ως PUI (Problematic Use of the Internet), που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών όπως μεταξύ άλλων το Internet gaming, η cyberpornography, η Internet-related buying or shopping disorder και η Internet-related gambling disorder, το cyberbullying, ο cyberchondria κ.α.

Με την ευκαιρία της γιορτής της Μητέρας θα διεξαχθεί ημερίδα στις 4 Μαίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 6:30 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, Μελίνα Μερκούρη, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμαριάς και της Κοινωνικής Παιδιατρικής Βορείου Ελλάδας. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης γονέων, εκπαιδευτικών και παιδιάτρων θα αναφερθώ στην εισήγησή μου για το ρόλο της μητέρας στην covid εποχή αλλά και στην PUI.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.