Εγκαινιάζεται στις 12 Μαΐου στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” η 1η Διεθνής Έκθεση Mail art με θέμα “Ξεριζωμός”

Διακόσια εικαστικά έργα καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο,  σχολείων  και καλλιτεχνικών  εργαστηρίων της Ελλάδας και της Κύπρου, δίνουν περιεχόμενο στην 1η Διεθνή έκθεση mail Art που  συνδιοργανώνουν – υπό την αιγίδα του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού –  η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και η εικαστικός Σοφία Αμπερίδου, με θέμα “Ξεριζωμός- Uprootingart22 ”.

Τα εγκαίνια του ξεχωριστού εικαστικού γεγονότος, που έλαβε χώρα με το διεθνές κάλεσμα συμμετοχής τον Ιανουάριο του 2022 – στο πλαίσιο του επετειακού έτους για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή – θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 12 Μαΐου στις 19.00 στις εγκαταστάσεις του Πολυλειτουργικού Κέντρου του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου “Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης” (οδός Μοναστηρίου 417– Παρατσίκογλου 1, Ελευθέριο Κορδελιό).

Τα εγκαίνια της έκθεσης  θα πλαισιώσουν μια σειρά από δρώμενα στα οποία συμμετέχουν:

  • η Θεατρική ομάδα του Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Ελευθερίου Κορδελιού «Η Αγία Φωτεινή», με αφήγηση της Μαρίας Βασιλείμη για τη Μικρά Ασία.
  • η Θεατρική ομάδα του Συλλόγου  Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού με τη συμμετοχή των ηθοποιών Κωνσταντίνου Σαρηκυριακίδη και Δημήτριου Μουστόπουλου με απαγγελίες ποιημάτων και το χορευτικό ενηλίκων του Συλλόγου Μικρασιατών Ελευθερίου-Κορδελιού “Η Αγία Φωτεινή”.  

Διάρκεια Έκθεσης: 12 – 27 Μαΐου 2022 

Ημέρες : Δευτέρα – Παρασκευή,  ώρες : 7:00 – 15:00 

Για απογεύματα επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 2310771033

Η ΕΚΘΕΣΗ

Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος καλλιτέχνες κάθε ηλικίας από όλο τον κόσμο, αποστέλλοντας τα έργα τους μέσω ταχυδρομείου. Σύμφωνα με την εμπνεύστρια της έκθεσης, Σοφία Αμπερίδου, η οποία έχει και την επιμέλεια της συλλογής και παρουσίασης των έργων,  με τις έως τώρα παραλαβές,  συμμετέχουν 80 καλλιτέχνες και δημιουργοί από 12  χώρες, με 110 έργα.  Επίσης 80 παιδιά από σχολεία και καλλιτεχνικά εργαστήρια της Ελλάδας και της Κύπρου με 90 έργα.  Στο σύνολο η έκθεση μέχρι τώρα αριθμεί 200 έργα. Συμμετέχουν με έργα τους καλλιτέχνες από  Αργεντινή, Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Λευκορωσία, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Τουρκία.

Οι συμμετέχοντες  δημιούργησαν έργα εμπνεόμενοι από την τρισχιλιόχρονη Ιστορία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία και τη Μαύρη Θάλασσα και από τη βίαιη διακοπή της εκεί παρουσίας τους. Θέματα έμπνευσης και δημιουργίας, αποτέλεσαν ο πόλεμος και η προσφυγιά, ο πολιτισμός της Μικράς Ασίας και η  Μικρασιατική Καταστροφή,  η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, οι διώξεις άλλων χριστιανικών πληθυσμών της καθ’ ημάς Ανατολής, η αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών, κλπ.

Η έκθεση περιλαμβάνει κάποια έργα card Postal, ενώ στην πλειοψηφία τους είναι έργα που το μεγαλύτερο μέγεθος είναι  Α4 και είναι διαφόρων τεχνοτροπιών,  όπως ζωγραφικά, χαρακτικά, digital, κολάζ, patchwork, μικτής τεχνικής, ακουαρέλες, ελαιογραφίες κι έργα με πολύχρωμα μολύβια και κάρβουνο. 

Μέσα από ρεαλιστικά και συμβολικά έργα, εικονίζονται προσφυγικές μνήμες, οι κουλτούρες και οι ιδιαιτερότητες λαών, εκφράζονται συναισθήματα κι ερωτηματικά που γεννά ο πόλεμος, ο ξεριζωμός, η προσφυγιά, η θλίψη και ο πόνος της απώλειας και τέλος μηνύματα ειρήνης και αγάπης για την ανθρωπότητα. Τα έργα στο χώρο θα παρουσιαστούν κατά κατηγορίες.

Επόμενοι σταθμοί της έκθεσης – Παράταση συμμετοχών

Η δεύτερη προγραμματισμένη έκθεση θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου ενώ σε εύλογο χρονικό διάστημα που θα ανακοινωθεί, θα ακολουθήσει και η τρίτη έκθεση στο χώρο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, που είναι και συνδιοργανωτής της έκθεσης και θα  φιλοξενεί μόνιμα όλα τα έργα της έκθεσης mail Art – Ξεριζωμός.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές υπάρχει συνεχόμενη ροή παραλαβής έργων, κι ενώ το αρχικό κάλεσμα για συμμετοχή στην έκθεση ήταν μέχρι τις 10 Μαΐου, το μεγάλο ενδιαφέρον των καλλιτεχνών καθιστά αναγκαία να δοθεί παράταση της ημερομηνίας αποστολής των έργων μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου 2022. 

Η αποστολή των έργων για τις επόμενες εκθέσεις γίνεται στη Διεύθυνση:

Τ.Θ. 12048, Αμπερίδου Σοφία, Τ.Κ. 54101, Θεσσαλονίκη 

Ταχυδρομείο Βασιλέως Ηρακλείου Τ.Κ. 54110

Η διεύθυνση και στα αγγλικά:

PO Box 12048, Amperidou Sofia, Postal code 54101, Thessaloniki, Greece

Post Office : Vas.Herakliou, PC. 54110

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.