Τα μαθηματικά μοντέλα της ομάδας του καθηγητή ΑΠΘ Δ. Σαρηγιάννη, μπορούν να αξιοποιηθούν μειώνοντας δραστικά το χρόνο παρασκευής & το κόστος εμβολίων & νέων φαρμάκων

Η αξιοποίηση των μαθηματικών μοντέλων που ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα HERACLES με επικεφαλής τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, για την πρόγνωση της διασποράς του Covid 19, μπορεί να αξιοποιηθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες, μειώνοντας  δραστικά το χρόνο δημιουργίας νέων φαρμάκων και εμβολίων.

Αυτό, όπως εξήγησε ο κ Σαρηγιάννης μιλώντας στην εκπομπή «ΤΑ ΛΕΜΕ» στη Βεργίνα Τηλεόραση με τη δημοσιογράφο Χριστίνα Τσόρμπα, θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη μείωση του  χρόνου  παρασκευής αλλά και την μείωση της τιμής των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ταυτόχρονα η αξιοπιστία των κλινικών δοκιμών θα είναι ίδια ή και ακόμη μεγαλύτερη.

Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο κ. Σαρηγιάννης «μια ορθή, αξιόπιστη χρήση μαθηματικών μοντέλων όπως αυτά που αναπτύξαμε την περίοδο της πανδημίας, από μια φαρμακευτική εταιρεία συμβάλει δραστικά στη μείωση ακόμη και ετών στη συνολική διάρκεια  που απαιτείται για να κατασκευαστούν  φάρμακα, φαρμακευτικά σκευάσματα, εμβόλια. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται δραστικά και το κόστος των φαρμακευτικών σκευασμάτων που αναπτύσσονται, ενώ τα αποτελέσματα είναι το ίδιο ή και περισσότερο  σίγουρα. Τα τεχνολογικά αυτά εργαλεία που αναπτύξαμε έχουν μια γενική εφαρμοσιμότητα και τα συμβάλλουν στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για να φτάσει κανείς από το Εργαστήριο στην Κοινωνία».    

Δείτε τι είπε ο κ. Σαρηγιάννης: https://youtu.be/u_tk8MyY5fw

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.