Κάθε αρχή και δύσκολη

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ για όλους τους μαθητές και κυρίως για τα πρωτάκια που ξεκινούν τη νέα σχολική χρονιά. Ξύπνησαν σήμερα γεμάτα απορία για τη νέα τους ζωή και αφού έφαγαν το πρωινό κάπως βιαστικά, πήγαν κρατώντας σφιχτά από το χέρι τη μητέρα τους στο σχολείο. Οι νέοι γονείς αποθανάτισαν με τα κινητά τις πρώτες στιγμές της ακαδημαϊκής χρονιάς των βλασταριών τους με τις χαριτωμένες, αλλά και γεμάτες απορία φατσούλες. Πραγματικές, όχι emojis. Μόλις έλαβαν τις uploaded φωτογραφίες οι γιαγιάδες, τους έφυγε ένα load, βλέποντας τα εγγόνια. Στην εποχή μας κινητά δεν υπήρχαν και μετά τον πρώτο μήνα είχαμε σταθεί ακίνητα όλα τα παιδάκια να μας αποθανατίσουν για το σχολικό ενθύμιο. Αν και δεν ξέραμε τον όρο, πήραμε ύφος top model. Δεν γνωρίζω τι model φιλμ είχε βάλλει στη μηχανή ο φωτογράφος, αλλά σίγουρα δεν ήταν top, γιατί την επομένη μας είπαν ότι κάηκε.

ΚΑΛΗ ΒΔΟΜΑΔΑ. Από Δευτέρα είθισται να ξεκινάει κάποιος και δίαιτα. Στις διακοπές που δεν συμπεριλαμβάνουν απαραίτητα και διακοπή από το φαγητό, όλο και κάποια κιλάκια προστίθενται. Πολλές είναι οι γνωστές δίαιτες. Πολύ συχνά ακούμε τελευταία για τη διαλειμματική δίαιτα. Λένε ότι έχει αποτελέσματα αν την εφαρμόσει κάποιος σωστά και όχι ετυμολογικά, δηλαδή να τρώει χωρίς διάλειμμα. Αστειευόμενοι πολλοί λένε ότι κάνουν την δίαιτα του ανανά. Τρώνε τα πάντα εκτός από ανανά. Αυτήν θα εφαρμόσω κι εγώ από σήμερα. Αν και φέτος ουσιαστικά δεν έκανα διακοπές στη Χαλκιδική όπως κάθε χρόνο, είχα την ευκαιρία να βρεθώ για λίγες μέρες στις Αζόρες. Πολύ καλή κουζίνα με απαραίτητο φρούτο τον ανανά, οπότε και να ήθελα δεν μπορούσα να εφαρμόσω την δημοφιλή δίαιτα. Σε ορισμένα παραδοσιακά εστιατόρια ξεκινούν πολύ πρωί και πηγαίνουν το φαγητό σε περιοχές όπου το έδαφος είναι θερμό λόγω του ηφαιστείου. Ανοίγουν λάκκους, βάζουν μέσα σε ειδικές γάστρες τα κρεατικά και τα λαχανικά χωρίς καθόλου νερό, το σκεπάζουν με τη λάβα και σιγοψήνονται για 6 ώρες. Αν δεν σου εξηγήσουν την διαδικασία δεν παίρνεις μυρωδιά, γιατί η περιοχή μυρίζει λίγο θειάφι, κοινώς κλούβιο αυγό, λόγω των αναθυμιάσεων. Ομολογώ ότι ήταν νοστιμότατο και περιελάμβανε ένα είδος τζιγεροσαρμά που μαγειρεύεται με αίμα και ποιο πολύ θυμίζει το παραδοσιακό πιάτο των Σκωτσέζων, χοιρινό, ντόπια λουκάνικα, μπουτάκι κοτόπουλο, λαχανοσαρμάδες, ψητές γλυκοπατάτες και κάτι βραστά χόρτα με τεράστια φύλλα και ρίζες γιαμ που μας τα έδειξαν αργότερα στο βοτανικό κήπο. Δεν φημίζονται όμως για τα αμπέλια τους και το κρασί τους.

Στο σύμπλεγμα των νησιών που αποτελούν τις Αζόρες υπάρχουν οι μοναδικές φυτείες τσαγιού στην Ευρώπη. Εκτός από το μαύρο και το πράσινο παράγουν και λευκό τσάι. Το ονομάζουν τσα επειδή όμως τα αρχικά της παλιάς μεταφορικής εταιρίας ήταν ΤΕΑ, πιθανόν να προέκυψε από αυτό η ονομασία του στα Αγγλικά. Όσοι είναι λάτρεις του καφέ συστήνω αν σκοπεύουν να έρθουν στον μικρό αυτό παράδεισο, να έχουν μαζί τους τον αγαπημένο καφέ τους. Στα coffee breaks υπήρχαν διάφορα είδη χυμών: τοματοχυμός σκέτος, ντοματοχυμός με καρότο, χυμός ανανά, χυμός γλυκοπατάτας, χυμός με διάφορα φρούτα, χυμός λαχανικών κλπ και σε μια γωνίτσα μια κανάτα βραστού καφέ που μόνο με καλή θέληση και προσπάθεια μπορούσες να τον πιεις. Κι αν διαμαρτυρόσουν θα μπορούσαν να πουν: ΓιαΤΕΑ δεν δοκιμάζεται το εκλεκτό ΤΣΑ μας;

Έτοιμοι λοιπόν για τη δίαιτα του ανανά …από Τρίτη; Και μην μου πείτε Α, ΝΑ ο μουσακάς και ΝΑ ο τζιγεροσαρμάς της υπέροχης ελληνικής κουζίνας! Αν μη τι άλλο για να τιμήσουμε τους Μικρασιάτες παππούδες μας! Υπάρχει βέβαια και η δίαιτα της πάπιας που τρως τα πάντα και κάνεις την πάπια. Απαπαπαπα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.