Πώς να χτίσετε και να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας

Η οικοδόμηση της υγιούς αυτοεκτίμησης και πώς να την βελτιώσετε;

Ο τρόπος που αισθάνεστε για τον εαυτό σας και η εικόνα που έχετε γι’ αυτόν, σίγουρα ακτινοβολεί στο περιβάλλον σας, ενώ συγχρόνως καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο σας αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Εάν, λοιπόν, εσείς οι ίδιοι δεν δίνετε καμία αξία στον εαυτό σας, τότε μην περιμένετε να την πάρετε από κανέναν άλλο. Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω στρατηγικές, προκειμένου να αυξήσετε την αυτοεκτίμησή σας και τελικά να νιώσετε καλά για τον εαυτό σας.

Της Καρολίνας Παππού

Δημοσιογράφος – Ψυχολόγος – Master Theta Healer – Χοροθεραπεύτρια

Τι είναι η αυτοεκτίμηση;

Η αυτοεκτίμηση είναι η γενική αίσθηση του εαυτού ή της προσωπικής αξίας ενός ατόμου. Πιο απλά, είναι η γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας. Όταν έχουμε υγιή αυτοεκτίμηση βλέπουμε το ποτήρι μισό – γεμάτο, αισθανόμαστε θετικοί για τον εαυτό μας και γενικότερα για τη ζωή. Όταν, όμως, η αυτοεκτίμησή μας είναι χαμηλή, έχουμε την τάση να βλέπουμε τους εαυτούς μας και τη ζωή μας με πιο αρνητικό και απαισιόδοξο τρόπο.

Ταυτόχρονα, νιώθουμε λιγότερο ικανοί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μας προβάλλει η πραγματικότητα.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να σας κρατήσει πίσω από όλα όσα είστε σε θέση να επιτύχετε.

Τελειομανισμός… μπορεί να γίνει ο χειρότερος εχθρός σας

Στο σημερινό κόσμο, ο τελειομανισμός (perfectionism) αποτελεί πλέον κανόνα – είτε στο σχολείο, στην εργασία ή ακόμα και στην προσωπική μας ζωή. Πολλοί από εμάς επικεντρωνόμαστε στην ανάγκη να είμαστε οι καλύτεροι, χωρίς να συνειδητοποιούμε τον αρνητικό αντίκτυπο που πιθανόν να έχει στην αυτοεκτίμησή μας.

Όλοι μας βιώνουμε περιόδους αμφιβολίας, στη διάρκεια των οποίων κάνουμε αρνητικές σκέψεις για τις ικανότητές μας. Ωστόσο, εάν διαπιστώσετε ότι επικρίνετε τον εαυτό σας επανειλημμένα, είναι πιθανό να ζείτε με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ποια είναι τα σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης που μπορεί να εμφανίζονται:

-Αμφιβάλλετε συχνά για τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας.

-Αποζητάτε την αποδοχή από άλλους για να αισθανθείτε καλύτερα για τον εαυτό σας.

-Έχετε αρνητικές προοπτικές για τη ζωή σας.

-Αντιμετωπίζετε υπερβολική ντροπή, κατάθλιψη ή άγχος.

-Αίσθημα άνευ αξίας ή ανικανότητας.

-Παλεύετε για να εκφράσετε τις ανάγκες σας.

-Έχετε έντονο φόβο αποτυχίας.

-Δυσκολία αποδοχής θετικών σχολίων.

-Πιστεύετε ότι οι άλλοι είναι καλύτεροι από εσάς και μερικές φορές ως αποτέλεσμα απομακρύνεστε από τους άλλους.

Εάν αισθάνεστε και βιώνετε συχνά τα άνωθεν σημάδια, τότε ίσως είναι καιρός να κάνετε ένα βήμα πίσω, να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης για τον εαυτό σας και να μιλήσετε στον εαυτό σας. Πριν προχωρήσουνε σε στρατηγικές που συμβάλλουν στην οικοδόμηση υγιούς αυτοεκτίμησης, ας μάθουμε λίγα περισσότερα για ορισμένους παράγοντες οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση

Εμπειρίες στην πρώιμη παιδική ηλικία

Οι εμπειρίες της πρώιμης παιδικής ηλικίας, που χαρακτηρίζονται από τραυματικές συναντήσεις, εκφοβισμό ή ακόμη και συγκρούσεις και κακοποίηση εντός των οικογενειών, μπορούν να προκαλέσουν σ’ ένα άτομο την ανάπτυξη χαμηλής αυτοεκτίμησης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ένα παιδί μπορεί να μεγαλώσει νιώθοντας και πιστεύοντας ότι είναι ανίσχυρο. Αυτή η πεποίθηση μεταφέρεται συχνά στην ενήλικη ζωή.

Δυσλειτουργική γονεϊκή διαπαιδαγώγηση

Η υγιής ανατροφή των παιδιών παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης ενός ατόμου. Άτομα που μεγάλωσαν με γονείς που είναι είτε πολύ επικριτικοί είτε πολύ απασχολημένοι για να τους δώσουν προσοχή μπορεί να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις ικανότητές τους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να αισθάνονται ότι δεν είναι αρκετά πολύτιμοι για τους γύρω τους, ώστε να θέλουν να είναι κοντά τους.

Μηνύματα από τα ΜΜΕ

Οι διαφημίσεις δημιουργούνται για να λένε στους ανθρώπους ότι χάνουν κάτι για να τους κάνουν να το επιθυμούν. Οι τηλεοπτικές εκπομπές και οι ταινίες δημιουργούν επίσης μη ρεαλιστικά πρότυπα για το πώς πρέπει να φαίνεται και να συμπεριφέρεται ένα άτομο, προκαλώντας στα άτομα να πιστεύουν ότι δεν μετράνε. Οι άνθρωποι περιβάλλονται συνεχώς από αυτά τα μηνύματα τα οποία αναπόφευκτα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή τους.

Μακροχρόνια θέματα υγείας

Τα μακροχρόνια ιατρικά ζητήματα όπως ο χρόνιος πόνος, οι ασθένειες, η κατάθλιψη, το άγχος και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, οι αυτοάνοσες ασθένειες και η σωματική αναπηρία μπορούν επίσης να προκαλέσουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ένα άτομο που έχει τέτοια προβλήματα υγείας μπορεί να έχει δυσκολία στην ολοκλήρωση απλών καθημερινών δραστηριοτήτων κι έτσι να εξαρτάται από άλλους. Μπορεί να θεωρούν τους εαυτούς τους ένα βάρος, επειδή δεν λειτουργούν όπως οι άλλοι.

«Ανθυγιεινές» φιλίες

Με ποιον ένα άτομο περνάει το χρόνο του επηρεάζει τον τρόπο που βλέπει τον εαυτό του. Έχοντας φιλίες με ανθρώπους οι οποίοι είναι αρνητικοί ή τοξικοί, μπορεί αυτό να αποστραγγίσει ένα άτομο συναισθηματικά και να το κάνει να νιώθει άβολα. Για να αποφευχθεί η σύγκρουση σε τέτοιες φιλίες, ένα άτομο μπορεί να σταματήσει να εκφράζει τη γνώμη του, να μην θέτει όρια η να ζητάει συνεχώς συγγνώμη και να υποχωρεί προκειμένου να κερδίσει την αποδοχή. Έχοντας τέτοιες φιλίες μπορεί ένα άτομο να οδηγηθεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ενίσχυση της αυτοεκτίμησής σας

Η συμμετοχή σε στρατηγικές για την οικοδόμηση της αυτοεκτίμησής σας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ευημερία σας. Επιπλέον, το να έχετε μια υγιή αυτοεκτίμηση μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε πιο θετικά συναισθήματα τα οποία, με τη σειρά τους, μπορεί να σας βοηθήσουν να χτίσετε ισχυρότερες σχέσεις. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για να δώσετε ώθηση στην αυτοεκτίμησή σας.

1. Αποδεχτείτε την προσωπικότητά σας

Το πρώτο βήμα για να επιτευχθεί η οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι κανένα άτομο δεν είναι το ίδιο μ’ εμάς.

Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ο καθένας έχει μοναδική προσωπικότητα και χαρακτήρα που τον/την κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους.

Η προσωπικότητά σας είναι το σήμα κατατεθέν σας (trademark). Για να αποκτήσετε αυτοεκτίμηση, πρέπει να μάθετε να αποδέχεστε και να εκτιμάτε τον εαυτό σας με όλα τα ελαττώματα και τα λάθη σας.

Μην βλέπετε την προσωπικότητά σας ως κατώτερη από κανέναν και μην πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί σας, επειδή συμπεριφέρεστε διαφορετικά από τους άλλους. Αγκαλιάστε τη μοναδικότητά σας και αντί να προσπαθείτε να είστε σαν κάποιον άλλον/άλλη, γίνετε η καλύτερη εκδοχή του δικού σας εαυτού. Πώς μπορείτε να το καταφέρετε;

Α. Γνωρίστε τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σας

Μόλις εντοπίσετε προβληματικές καταστάσεις, δώστε προσοχή στις σκέψεις σας σχετικά μ’ αυτές. Αυτό περιλαμβάνει ό, τι λέτε στον εαυτό σας (self – talk) και την ερμηνεία σας για το τι σημαίνει η δεδομένη κατάσταση. Οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις σας μπορεί να είναι θετικές, αρνητικές ή ουδέτερες. Αναρωτηθείτε αν αυτές οι πεποιθήσεις είναι αληθινές και αν αντιπροσωπεύουν τη δική σας ύπαρξη.

Β. Προσαρμόστε τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις σας

Τώρα αντικαταστήστε αρνητικές ή ανακριβείς σκέψεις με ακριβείς, εποικοδομητικές σκέψεις. Δοκιμάστε αυτές τις στρατηγικές:

Χρησιμοποιήστε αισιόδοξες δηλώσεις. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με καλοσύνη και ενθάρρυνση. Αντί να πιστεύετε ότι δεν θα τα καταφέρετε, δοκιμάστε να πείτε στον εαυτό σας: «Παρόλο που είναι δύσκολη, μπορώ να χειριστώ αυτή την κατάσταση.»

Συγχωρήστε τον εαυτό σας. Όλοι κάνουν λάθη – και τα λάθη δεν είναι μόνιμοι προβληματισμοί για εσάς ως άτομο. Είναι απομονωμένες στιγμές στο χρόνο. Πείτε στον εαυτό σας: «Έκανα ένα λάθος, αλλά αυτό δεν με κάνει κακό.»

Αποφύγετε τις δηλώσεις «πρέπει» και «δεν πρέπει». Εάν διαπιστώσετε ότι οι σκέψεις σας είναι γεμάτες απ’ αυτές τις λέξεις, μπορεί να θέτετε παράλογες απαιτήσεις στον εαυτό σας – ή σε άλλους. Η αφαίρεση αυτών των λέξεων από τις σκέψεις σας μπορεί να οδηγήσει σε πιο ρεαλιστικές προσδοκίες.

Εστιάστε στο θετικό. Σκεφτείτε τους τομείς της ζωής σας που λειτουργούν καλά. Σκεφτείτε τις δεξιότητες που έχετε χρησιμοποιήσει για να αντιμετωπίσετε δύσκολες καταστάσεις.

Σκεφτείτε τι έχετε μάθει. Εάν ήταν μια αρνητική εμπειρία, τι θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά την επόμενη φορά για να δημιουργήσετε ένα πιο θετικό αποτέλεσμα;

Δεν χρειάζεται να αντιδράτε αρνητικά στις αρνητικές σκέψεις. Αντ ‘αυτού, δείτε τις αρνητικές σκέψεις ως σήματα για να δοκιμάσετε νέα, υγιή πρότυπα. Ρωτήστε τον εαυτό σας, «Τι μπορώ να σκεφτώ και να κάνω για να το κάνω λιγότερο αγχωτικό;»

Ενθαρρύνετε τον εαυτό σας. Δώστε στον εαυτό σας πίστωση για την πραγματοποίηση θετικών αλλαγών. Για παράδειγμα, «Η παρουσίασή μου μπορεί να μην ήταν τέλεια, αλλά οι συνάδελφοί μου έκαναν ερωτήσεις και παρέμειναν αφοσιωμένοι – πράγμα που σημαίνει ότι πέτυχα τον στόχο μου.»

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τα παρακάτω βήματα, βάσει της θεραπείας Αποδοχής και Δέσμευσης.

-Προσδιορίστε τις ανησυχητικές συνθήκες ή καταστάσεις

Και πάλι, σκεφτείτε τις συνθήκες ή τις καταστάσεις που φαίνεται να σαμποτάρουν την αυτοεκτίμησή σας. Μόλις εντοπίσετε προβληματικές καταστάσεις, δώστε προσοχή στις σκέψεις σας σχετικά με αυτές.

-Κάντε ένα βήμα πίσω από τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις που είναι συχνά αυτόματες και παρατηρήστε τες. Αντί να προσπαθείτε να αλλάξετε τις σκέψεις σας, απομακρυνθείτε από αυτές. Συνειδητοποιήστε ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από λέξεις.

-Αποδεχτείτε τις σκέψεις σας

Αντί να πολεμάτε, να αντιστέκεστε ή να κατακλύζεστε από αρνητικές σκέψεις ή συναισθήματα, αποδεχτείτε τα. Δεν χρειάζεται να σας αρέσουν, απλώς αφήστε τον εαυτό σας να τις νιώσετε.

Οι αρνητικές σκέψεις δεν χρειάζεται να ελεγχθούν, να αλλάξουν ή να δράσουν. Στόχος αποτελεί να μειώσετε τη δύναμη των αρνητικών σκέψεών σας και την επιρροή τους στη συμπεριφορά σας.

Αυτά τα βήματα μπορεί να φαίνονται δύσκολα στην αρχή, αλλά θα γίνουν πιο εύκολα με την εξάσκηση. Καθώς αρχίζετε να αναγνωρίζετε τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις που συμβάλλουν στη χαμηλή αυτοεκτίμησή σας, μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε ή να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας γι’ αυτές. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποδεχτείτε την αξία σας ως άτομο. Καθώς η αυτοεκτίμησή σας αυξάνεται, η αυτοπεποίθησή σας και η αίσθηση ευεξίας είναι πιθανό να αυξηθούν.

Εκτός από αυτές τις προτάσεις, προσπαθήστε να θυμάστε σε καθημερινή βάση ότι αξίζετε φροντίδα. Για το σκοπό αυτό, φροντίστε:

Να προσέχετε τον εαυτό σας. Ακολουθήστε έναν αρμονικό τρόπο ζωής που ευνοεί την υγεία σας. Προσπαθήστε να ασκείστε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά. Περιορίστε τα γλυκά, το πρόχειρο φαγητό, το αλκοόλ και τα ζωικά λίπη.

Κάντε πράγματα που σας αρέσουν. Ξεκινήστε κάνοντας μια λίστα με όλα όσα θέλετε να κάνετε. Προσπαθήστε να κάνετε κάτι από αυτή τη λίστα κάθε ημέρα.

Περάστε χρόνο με άτομα που σας κάνουν ευτυχισμένους. Μη χάνετε το χρόνο σας με άτομα που δεν σας εκτιμούν.

Γ.Πρακτικές επιβεβαίωσης

Οι επιβεβαιώσεις είναι θετικά μηνύματα που μπορείτε να επαναλάβετε στον εαυτό σας για να αντικαταστήσετε τα αρνητικά μηνύματα που ενδέχεται να ακούτε συνεχώς από… εσάς ή από τους γύρω σας. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε μια λίστα με τρία ή τέσσερα απ’ αυτά τα μηνύματα και να τα επαναλαμβάνετε κάθε τόσο. Για παράδειγμα: «Είμαι άξιος αγάπης και σεβασμού», «Είμαι καλός και υποστηρικτικός φίλος/φίλη», «Μου αρέσω όπως είμαι.»

Θυμηθείτε ότι πριν πάτε για ύπνο είναι η τέλεια στιγμή για να προγραμματίσετε το υποσυνείδητο μυαλό σας! Καθώς πηγαίνετε στο κρεβάτι και καθώς ξυπνάτε το πρωί, επαναλάβετε τη δική σας δήλωση ισχύος (δυνατά). Εάν θέλετε να είστε ένα άτομο που έχετε ευτυχία, εμπιστοσύνη και αφθονία, πείτε στο υποσυνείδητό σας ότι τα έχετε ήδη. Αφήστε το υποσυνείδητό σας να δουλέψει ΓΙΑ ΕΣΑΣ, χτίζοντας μια ισχυρή πραγματικότητα!

2. Αναγνωρίστε τα δυνατά σας σημεία

Εάν η αυτοεκτίμησή σας είναι χαμηλή, μπορείτε να εστιάσετε στις θετικές σας ιδιότητες. Προσπαθήστε να αφιερώσετε μερικές στιγμές της ημέρας σας ώστε να σκεφτείτε πώς συνεισφέρατε στη ζωή σας και τη ζωή άλλων ανθρώπων με θετικό τρόπο. Θα μπορούσατε να σκεφτείτε πως προσπαθείτε πάντα να είστε ο καλύτερος εαυτός σας ή πως ήσασταν εκεί για τα αγαπημένα σας πρόσωπα σε περιόδους ανάγκης. Θα μπορούσατε ακόμη και να αναγνωρίσετε τα μικρά πράγματα που κάνετε για άλλους – όπως το να κρατάτε την πόρτα για έναν συνάδελφο ή να κάνετε κάποιον να γελάει μ’ ένα αστείο σας.

3.Γιορτάστε τις μικρές σας νίκες

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας κάθε φορά που επιτυγχάνετε έναν στόχο. Η ανταμοιβή δεν χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο. Ακόμη και οι μικρές ανταμοιβές μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο πετυχημένοι. Για παράδειγμα, μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας γεύμα ή να ψυχαγωγηθείτε παρακολουθώντας μια ταινία. Ο εορτασμός των νικών σας μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να αναγνωρίσετε την προσπάθειά σας και να εκτιμήσετε τον εαυτό σας.

4.Να είστε ανοιχτοί σε φιλοφρονήσεις και κομπλιμέντα

Η έρευνα δείχνει ότι όταν η αυτοεκτίμησή σας είναι χαμηλή, είναι πιο πιθανό να αντισταθείτε στα κομπλιμέντα. Αλλά φανταστείτε πόσο χαρούμενοι θα αισθανόσασταν αν δεν τους αντιστέκεστε. Όταν κάποιος λέει κάτι ωραίο για εσάς, αναγνωρίστε το και αφήστε τον εαυτό σας να αισθάνεται καλά για τον εαυτό σας. Μπορεί να είναι άβολα στην αρχή, αλλά τελικά, θα το αξίζει!

5.Αποφύγετε τη σύγκριση με τους άλλους

Ενώ κάποιο επίπεδο ανταγωνισμού είναι υγιές, η επανειλημμένη σύγκριση του εαυτού σας με τους άλλους θα σας κάνει να νιώσετε χειρότερα. Αντ’ αυτού, κρατήστε ένα ημερολόγιο επιτυχίας και σημειώστε όλα όσα έχετε επιτύχει στη ζωή σας. Τις ημέρες που αισθάνεστε ανήσυχοι, το ημερολόγιό σας μπορεί να χρησιμεύσει ως θετική υπενθύμιση και να σας παρακινήσει να συνεχίσετε. Μπορείτε επίσης να εντοπίσετε τυχόν αρνητικά πρότυπα σκέψης και να τα ξεπεράσετε με επιστημονικές τεχνικές.

6.Δημιουργήστε ένα δίκτυο θετικών ανθρώπων

Είναι σημαντικό να έχετε ανθρώπους στη ζωή σας που να σας σέβονται, σας εκτιμούν και σας αποδέχονται όπως είστε, αντί να σας επικρίνουν η ακόμη και να σας κατηγορούν συνεχώς. Αυτό δε σημαίνει ότι παραβλέπουν τα ελαττώματά σας, αλλά ότι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας τα ζητήματά τους με εποικοδομητικό τρόπο που αφήνει περιθώρια βελτίωσης. Όταν βρίσκομαι κοντά σε κάποιον που ζει ήδη την επιθυμητή του/της πραγματικότητα, αυτό βοηθάει να φτάσω σε μια ευδαιμονική συναισθηματική κατάσταση. Ίσως ήρθε η ώρα να αποκτήσετε νέους φίλους!

7.Αρχίστε να λέτε «όχι»

Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση συχνά αισθάνονται ότι πρέπει να λένε «ναι» σε άλλους ανθρώπους, ακόμη και όταν δεν το θέλουν πραγματικά.

Ο κίνδυνος είναι να γίνετε υπερβολικά δυσαρεστημένοι, θυμωμένοι ή ακόμη και καταθλιπτικοί.

Ως επί το πλείστον, λέγοντας «όχι» δεν συνεπάγεται ότι δεν θα έχετε καλές σχέσεις. Μπορεί να είναι χρήσιμο να συνεχίζετε να λέτε «όχι», αλλά με διαφορετικούς τρόπους, έως ότου οι άλλοι λάβουν το μήνυμα.

8.Πρακτική αυτό – συγχώρεσης (self forgiveness)

Συχνά, είναι ασφαλέστερο να επικεντρωθούμε συνειδητά σε κάτι εξωτερικό ή υλικό που φαίνεται «όχι αρκετά καλό» και όχι σε όλα όσα επιθυμούμε να είχαμε κάνει διαφορετικά. Τονίζω στους ασθενείς ότι το να κάνεις λάθη είναι ένα φυσιολογικό μέρος της μάθησης. Κανείς δεν περπατάει αυτόματα βγαίνοντας από τη μήτρα – πρώτα μαθαίνουμε να μπουσουλάμε, να παίζουμε – πέφτοντας αμέτρητες φορές – μέχρι να μπορέσουμε να περπατήσουμε και να τρέξουμε! Αναγνωρίστε τι θέλετε να κάνετε διαφορετικά τώρα. Είναι η ιδανική χρονική στιγμή κατά την οποία μπορούμε να δράσουμε για να βελτιώσουμε τα πράγματα.

9. Συμβουλευτείτε έναν θεραπευτή

Ζητήστε από κάποιον ειδικό να σας βοηθήσει. Δεν υπάρχει τίποτα πιο θεραπευτικό από το να βγάζεις αισθήματα ευπάθειας, πόνου, θυμού, θλίψης ή φόβου από το σώμα σου εκφράζοντας προφορικά το πώς αισθάνεσαι.

Συμπέρασμα

Η αλλαγή του τρόπου που βλέπεις τον εαυτό σου δεν είναι εύκολη – απαιτεί χρόνο και υπομονή. Εάν κάνετε μια συνειδητή προσπάθεια να εργάζεστε με τον εαυτό σας κάθε μέρα, τελικά θα δείτε τα αποτελέσματα που αναζητάτε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.