Τι να κάνετε αν κλαπεί το ενοικιασμένο όχημά σας

Οι παραβιάσεις οχημάτων σε μια πολυσύχναστη πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, είναι συχνό φαινόμενο, ακόμη και όταν πρόκειται για οχήματα προερχόμενα από την ενοικίαση αυτοκινήτου Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν μια σειρά μέτρων που μπορεί να λάβει κανείς για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο:

  1. Να μη μένει το όχημα χωρίς επίβλεψη για μακρές περιόδους. Εφόσον πρόκειται να λείψετε για ώρες ή και μέρες, η στάθμευση σε ειδικό χώρο με φύλαξη, είναι αναπόφευκτη.
  2. Μη σταθμεύετε σε κακώς φωτισμένα ή απομακρυσμένα σημεία. Συμβουλή που ισχύει, ακόμη κι όταν παρκάρετε σε φυλασσόμενο χώρο ή στο parking της εταιρείας, από την οποία νοικιάσατε οχήματα.
  3. Κλειδώστε τις πόρτες του αυτοκινήτου
  4. Ανεβάστε ως πάνω τα παράθυρα. Διαφορετικά μπορεί να μένει δροσερό το αυτοκίνητο, αλλά προσφέρετε μια εξαίρετη ευκαιρία στους ληστές να παραβιάσουν το όχημά σας.
  5. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να το χάσετε, πάρτε το μαζί σας. Αυτό πρέπει να έχετε υπόψη για τα πολύτιμα- υλικά ή συναισθηματικά- αντικείμενά σας.
  6. Μη δείχνετε, ότι είστε τουρίστας. Φυλλάδια με προσφορές για διαμονή, αξιοθέατα της περιοχής, τουριστικοί χάρτες ή ακόμη χειρότερα, αυτοκόλλητα από την εταιρεία ενοικίασης οχήματος, λειτουργούν σα φωτεινοί σηματοδότες για τους επίδοξους ληστές.

Τι να κάνετε αν παραβίασαν το όχημά σας

Εάν παρόλα αυτά λάβατε όλα τα μέτρα, που έπρεπε αλλά επιστρέψατε και βρήκατε παντού γυαλιά και ένα σπασμένο παράθυρο, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να φωτογραφίσετε το εσωτερικό κι εξωτερικό του οχήματος. Με αυτόν τον τρόπο απευθυνόμενοι στην ενοικίαση αυτοκινήτου, από όπου πήρατε το όχημα, θα μπορέσετε να αποδείξετε και τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους ληστές.   Φωτογραφίστε οποιαδήποτε ζημιά είναι απόρροια της παραβίασης, όπως σκισμένα καθίσματα ή φθορές στη βαφή εσωτερικά κι εξωτερικά, που προκλήθηκαν από τα θραύσματα των γυαλιών. Κάτι πολύ σημαντικό επίσης είναι να μην αγγίξετε το όχημα, καθώς μπορεί να αλλοιώσετε τυχόν δακτυλικά αποτυπώματα. Ταυτόχρονα καταγράψτε οτιδήποτε έχει κλαπεί ή λείπει λόγω φθοράς από το αυτοκίνητο. Όσο πιο συγκεκριμένοι είστε στην αποτίμηση των ζημιών τόσο το καλύτερο.

Αναφέρατε το περιστατικό στην Αστυνομία

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ενεργήσετε άμεσα. Μόλις ολοκληρώσετε την εκτίμηση των ζημιών, πρέπει να καλέσετε την αστυνομία. Θα σας ζητηθεί να πάτε στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα να καταθέσετε μια αναφορά για το συμβάν ή θα στείλουν κάποιον αστυνομικό να διενεργήσει επιτόπιο έλεγχο. Αν σας ζητηθεί να πάτε στο Αστυνομικό Τμήμα, μη χρησιμοποιήσετε το ενοικιασμένο όχημα. Πάρτε ένα ταξί ή τα μέσα μεταφοράς. Αν υπάρχει κάποιος φίλος κοντά σας, μπορείτε να πάτε εσείς στο τμήμα και το άλλο άτομο να παραμείνει στο σημείο. 

Ειδοποιήστε την υπηρεσία ενοικίασης αυτοκινήτου

Είναι πολύ σημαντικό να ειδοποιήσετε την ενοικίαση αυτοκινήτου Αθήνα, από την οποία προμηθευτήκατε το όχημα, αφού πάτε στην αστυνομία. Εκείνοι θα σας ζητήσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αναφοράς, ώστε στη συνέχεια να απευθυνθούν στην αστυνομία υποβάλλοντας τη δική τους αναφορά του περιστατικού. 

Υποβολή αίτησης αποζημίωσης 

Στο τέλος κι εφόσον έχετε ακολουθήσει το προβλεπόμενα προαναφερθέντα βήματα, έρχεται η σειρά της ασφαλιστικής. Εάν κατά την ενοικίαση του οχήματος στο συμβόλαιό σας περιλαμβάνεται η ασφάλιση LDW (Loss Damage Waiver), δηλαδή για αποποίηση ευθύνης σε περίπτωση απώλειας ή ζημίας, τότε το ποσό που σας αναλογεί για την παραβίαση αυτοκινήτου, έχει καλυφθεί καθώς εντάσσεται στο σύνολο αυτού που καταβάλλεται για την ενοικίαση. 

Συνήθως είναι μέρος της πολιτικής των εταιρειών στην ίδια ασφάλιση που καλύπτεται ζημία από σύγκρουση, να καλύπτεται και η κλοπή. Εάν πάλι προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε τη δική σας ασφαλιστική, θα πρέπει να ειδοποιήσετε έγκαιρα. Αυτό που επίσης πρέπει να συγκρατήσετε είναι, ότι δεν σας καλύπτει η ασφάλιση αυτή για προσωπικά αντικείμενα που εκλάπησαν από το αμάξι. Η πιστωτική και η δική σας ασφάλεια αυτοκινήτου μπορούν να σας καλύψουν γι’ αυτές τις κλοπές. 

Σε κάθε περίπτωση οτιδήποτε κι αν κάνετε, θα πρέπει πάλι να ενεργήσετε γρήγορα ειδοποιώντας τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων για το ζήτημα της αποζημίωσης εντός 24ωρου. Διαφορετικά οποιαδήποτε αξίωση αποζημίωσης προβάλετε θα είναι άκυρη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.