ΟΧΙ

82/28!!!Πριν από 82 χρόνια την 28η Οκτωβρίου του 1940 οι Έλληνες αναφώνησαν ΟΧΙ στους Ιταλούς. ΜΗ τους υποτιμάτε τους Έλληνες, έπρεπε να σκεφτούν, όταν επέλεξαν να επιτεθούν ΜΗνα που δεν έχει ΜΙ στο όνομά του. Το γνωστό σχήμα Ο διαγράφηκε στα στόματα όλων των Ελλήνων και οι Ιταλοί μόνο dolce vita δεν είχαν στα βουνά της Αλβανίας. Πολλά παλικάρια έπεσαν εκεί, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Πριν από μερικά χρόνια επισκεφτήκαμε την περιοχή και παρέμεινα με το στόμα ανοιχτΟ, όταν πληροφορήθηκα ότι ακόμη υπάρχει επιτροπή για τη μεταφορά των λειψάνων τους.

Αξιοσημείωτη όμως είναι και η ιστορία του γράμματος Ο. Πρώτα από όλα μας θυμίζει πόσο όμορφες και συμμετρικές μπορεί να είναι οι καμπύλες. Δεν θα αναφερθώ βεβαίως στην Γαλλική ταινία του 1975 σε σκηνοθεσία του Just Jaekin. Το Ο στη Χημεία συμβολίζει το στοιχείο Οξυγόνο, που είναι απαραίτητο για τη ζωή μας. Στα Αρχαία Ελληνικά δηλώνει τον αριθμό 70 και μην ξεχνάμε στη θρησκεία μας την μετάφραση των εβδομήκοντα, ο´.

Η ζωή κύκλους κάνει, που έχουν και το σχήμα του Ο. Κύκλος με κέντρο Κ και ακτίνα ρ, είναι το γεωμετρικό σχήμα που απαρτίζεται από τα σημεία του επιπέδου που ισαπέχουν από το Κ απόσταση ρ. Ο τετραγωνισμός του κύκλου με κανόνα και διαβήτη παραμένει ένα από τα αρχαιότερα άλυτα μαθηματικά προβλήματα. Νεότατο δύσκολο πρόβλημα που δεν υπακούει σε κανόνα και δυσκολεύει την ζωή όσων πάσχουν από διαβήτη και όχι μόνον, ήταν η παραλλαγή Ο του covid πριν λίγο καιρό. Οι παραλλαγές με τις πιο δυνητικά ανησυχητικές μεταλλάξεις ονομάζονται “ειδικού ενδιαφέροντος”, VOC, και παρακολουθούνται στενότερα. Ο πόλεμος με τον covid ήταν πραγματικά ανελέητος και πρωτόγνωρος. Τον τελευταίο καιρό φαίνεται να έχουμε κερδίσει αρκετές μάχες. Και μην ξεχνάμε ότι σε έναν κύκλο, κάθε σημείο του είναι ταυτόχρονα και αρχή και τέλος (Ξυνόν γαρ αρχή και πέρας επί κύκλου περιφερείας). Σε πολλούς βγήκε ξινός, που λέει και ο λαός, ο covid. Λίγοι ήταν αυτοί που τον αντιμετώπισαν με απάθεια, “Μη μου τους κύκλους τάραττε”. Μετά την προσπάθειά μου να γεφυρώσω το χθες με το σήμερα σκέφτηκα να ανεβάσω αυτήν την υπέροχη φωτογραφία μιας γέφυρας στη Γλασκόβη, που θυμίζει το Ο. Το 1940 ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής είχε δηλώσει ότι “οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”.

ΧΡΟΝΙΑ μας ΠΟΛΛΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.