Mood τι αλλ’;

Κυριακή σήμερα και όλοι περιμένουν τον τελικό του Μουντιάλ. Κάλλιο πέντε και στο χέρι και στις 5 το απόγευμα, οι άντρες θα είναι σε mood τελικού, ενώ οι περισσότερες γυναίκες τι άλλο, θα σκέφτονται ότι επιτέλους τελειώνουν με τη ΦΙΦΑ και θα μπορούν να πουν μια κουβέντα με το σύζυγο και να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στο σπίτι, ακόμη κι αν θέλουν να περάσουν μπροστά από την τηλεόραση-, πλάσμα του σαλονιού. Και μια που παίζει η Γαλλία ας θυμηθούμε λίγα Γαλλικά, όχι βέβαια αυτά που θα ακουστούν εν μέσω πίτσας και μπύρας, αν βάλλει γκολ η ΚΑΤΑΡαμένη ομάδα που δεν υποστηρίζουμε. ΦΙΦΑ, γαλλιστί, Fédération Internationale de Football Associationμε με πολλά Φ, που εμπεριέχεται στα ΟΥΦ που θα ακουστούν σήμερα! Τι πλάσματα είμαστε εμείς τελικά. Ανήκουμε στη γενιά που τα ποδοσφαιρικά ματς στο ραδιόφωνο, τα αναμετέδιδε ο εκφωνητής με ταχύτητα ιντερνετική, αν και ίντερνετ δεν υπήρχε. Όταν έμπαινε κάποιο γκολ, η τσιρικτί φωνή του μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα ακοής, κυρίως στους κατέχοντες το τεχνολογικό θαύμα της τότε εποχής, το τρανζίστορ, που οι φίλαθλοι το κολλούσαν στο αυτί τους! Στη συνέχεια η τηλεόραση έκανε την εμφάνισή της με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται εκεί που υπήρχαν συσκευές. Πολλοί έσπευσαν να αγοράσουν αργότερα έγχρωμες συσκευές, για να βλέπουν το πράσινο του γηπέδου. Άδειαζαν οι δρόμοι στα μεγάλα ματς και η φωνή του Διακογιάννη αντηχούσε παντού. Ο Γιάννης Διακογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν δημοσιογράφος, συγγραφέας και ραδιοσχολιαστής. Στην εποχή του ήταν ο κορυφαίος παρουσιαστής αθλητικών εκπομπών στην τηλεόραση, λόγω των γνώσεών του πάνω στον κλασικό αθλητισμό, αλλά και στο ποδόσφαιρο. Εμβριθής στον τρόπο μετάδοσης και με την χαρακτηριστική του φωνή συνήθιζε να λέει ότι: «Ο δημοσιογράφος είναι αρχείο, ατζέντα και τηλέφωνο». Πήγε στη Γαλλία να σπουδάσει ιατρική, σπούδασε όμως μουσική, αλλά τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ και μάλιστα Τρίτη και 13 έφυγε από τη ζωή πριν δει την Γαλλία στον τελικό.

Σε πυρετώδεις ρυθμούς οι Γάλλοι, μετονόμασαν μέχρι και σταθμό του μετρό στο Παρίσι, που είχε το όνομα Αργεντινή, μια που η συγκεκριμένη χώρα τους προμήθευε φαγητό για να ζήσουν κατά τη διάρκεια του πολέμου, σε Γαλλία. Αναμφισβήτητα το ποδόσφαιρο έχει πιο πολύ φαγητό. Φήμη που κυκλοφόρησε ότι θα μετονομαστεί ο σταθμός του μετρό της Θεσσαλονίκης σε Μέση, έχει να κάνει με το λέοντα Λέο Μέσι, ή με το ότι το έργο έχει μείνει στη μέση; Στην εποχή μου όλοι ασχολούνταν με το πλάσμα που λεγόταν ΒΒ, σήμερα συνεχώς ακούω για τον DD, τον Ντιντιέ Ντεσάν. Φαντάζομαι καμιά σχέση με το ντεσέν των υφασμάτων, αλλά είναι αυτός που ευθύνεται για το design της ομάδας, δηλαδή ποιος παίκτης θα παίξει. Τόσον καιρό πονάνε τα γόνατά μας, μια που ανήκουμε στην silver age, κανείς δεν ενδιαφέρεται, σήμερα ο νταλγκάς του DD είναι το γόνατο του Ζιρού και σε ποια χώρα θα πάει το ασημένιο κύπελο.

Παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και σ’ αυτό παίρνουν μέρος οι εθνικές ομάδες των χωρών μελών της ομοσπονδίας, οι οποίες κατάφεραν να προκριθούν ύστερα από προκριματικούς αγώνες. Ενεργειακή κρίση, οικονομική κρίση, πολιτισμική κρίση, αλλά who cares, όταν υπάρχουν οι προκριματικοί! Ο όρος «Μουντιάλ» απαντάται συχνά στην καθομιλουμένη από το 1978 που το διοργάνωσε η Αργεντινή, που έφτασε φέτος στον τελικό. Εντυπωσιάστηκα όταν επισκέφτηκα τις εγκαταστάσεις της Μπαρτσελόνα και απόρησα γιατί τον Μέσι τον απεικόνιζαν με κέρατα σαν κατσίκα. Μου εξήγησαν ότι αυτό προερχόταν από το GOAT, greatest player of all times. Καλό παιδί φαίνεται, σωστός οικογενειάρχης και πατέρας, γιος που ακούει πάντα τη μαμά. Απουσιάζει όμως τακτικά από την οικογενειακή εστία λόγω του επαγγέλματός του και τα κέρατα στο κεφάλι, ομολογώ ότι αλλού οδήγησαν τη σκέψη μου.

Τελικά όλη η Υφήλιος θα χορέψει σε ρυθμούς Μουντιάλ. Ποιος θα κερδίσει; Η Αργεντινή η πατρίδα του ταγκό, ή η Γαλλία του ντεσέν. Anyway, it takes two to tango.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.